Propozycja corocznej składki
Propozycja corocznej składki
Żeby było ładnie, to zrobimy za radą Leny i rozpoczniemy wszystko od początku.
Proponuję więc składkę coroczną na potrzeby klubu, tj:
- serwer FTP na safrane.pl o pojemności 10GB z limitem 200GB transferu/miesiąc za 300zł rocznie. Obecna taryfa to 1GB pojemności z limitem 10GB transferu/miesiąc za 100zł rocznie.
- rzeczy niezbędne na zloty, tj: talerzyki papierowe, brykiet, sztućce, ketchup, być może alkohol itp.
- dla organizatora zlotu, aby miał na wydatki związane z organizacją (głównie paliwo)
- jako zabezpieczenie w przypadku, gdyby któryś z nas coś odwalił na zlocie i nie zapłacił lub byłyby jakieś zniszczenia w domkach, rachunki za bardzo drogą wodę (nieprzewidziane wydatki)
Oto moja propozycja, jeżeli ktoś ma inny pomysł - proszę go dodać do listy.
Moja propozycja składki to 40zł na rok (od auta czy od osoby?)
Napiszcie proszę co o tym sądzicie.
Proponuję więc składkę coroczną na potrzeby klubu, tj:
- serwer FTP na safrane.pl o pojemności 10GB z limitem 200GB transferu/miesiąc za 300zł rocznie. Obecna taryfa to 1GB pojemności z limitem 10GB transferu/miesiąc za 100zł rocznie.
- rzeczy niezbędne na zloty, tj: talerzyki papierowe, brykiet, sztućce, ketchup, być może alkohol itp.
- dla organizatora zlotu, aby miał na wydatki związane z organizacją (głównie paliwo)
- jako zabezpieczenie w przypadku, gdyby któryś z nas coś odwalił na zlocie i nie zapłacił lub byłyby jakieś zniszczenia w domkach, rachunki za bardzo drogą wodę (nieprzewidziane wydatki)
Oto moja propozycja, jeżeli ktoś ma inny pomysł - proszę go dodać do listy.
Moja propozycja składki to 40zł na rok (od auta czy od osoby?)
Napiszcie proszę co o tym sądzicie.
Last edited by RedHead on 2009-09-14, 19:12, edited 1 time in total.
Decentralizacja to przyszłość.
Jestem jak najbardziej za, ja głosowałem za kwotą 50zł, ale wyszło jak wyszło. Jeśli jest 40zł, proponuję od osoby, będą lepsze możliwości i większe bonusy 
Kasa się zawsze przyda, a klub się rozwija...

Kasa się zawsze przyda, a klub się rozwija...
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
Jestem jak najbardziej za! Jednak myślę, że powinniśmy rozdzielić fundusze przeznaczone na serwer i inne wydatki związane z funkcjonowaniem naszej społeczności w sieci a fundusze przeznaczone na zloty itd. Nie każdy przecież będzie uczestniczył na wszystkich zlotach więc nie musi za to płacić, za to z forum i strony korzystamy wszyscy więc wypada skrobnąć parę złociszy. Powiedzmy po 20 zeta na każdy z wariantów.
W sytuacji kiedy ktoś nie wpłaci składki do kasy przeznaczonej na organizację imprez integracyjnych a wyrazi chęć pojawienia się na takowej powinien wnieść w/w opłatę.
W sytuacji kiedy ktoś nie wpłaci składki do kasy przeznaczonej na organizację imprez integracyjnych a wyrazi chęć pojawienia się na takowej powinien wnieść w/w opłatę.
Zapomniałem dodać, że ceny serwerów nie zawierają VAT.
Squiby, tak na pewno byłoby prościej, ale jeżeli chcielibyśmy tak zrobić, to trzeba by założyć jeszcze ze dwa osobne konta i byłoby mnóstwo papierkowej roboty na którą nie zawsze jest czas.
Sądzę, że jeżeli ktoś czuje się klubowiczem, to powinien założyć teraz, że będzie w przyszłym roku na zlocie, a nie odwrotnie. Ja zakładam, że będę. Jeżeli jednak z jakiś powodów okaże się, że nie pojadę, to i tak czeka mnie coroczna składka którą będę opłacał. Sądzę, że kwota jest na tyle niewielka, że nie musimy się martwić jeżeli te kilka złotych (20?) przepadnie z powodu nie stawienia się na zlocie.
Squiby, tak na pewno byłoby prościej, ale jeżeli chcielibyśmy tak zrobić, to trzeba by założyć jeszcze ze dwa osobne konta i byłoby mnóstwo papierkowej roboty na którą nie zawsze jest czas.
Sądzę, że jeżeli ktoś czuje się klubowiczem, to powinien założyć teraz, że będzie w przyszłym roku na zlocie, a nie odwrotnie. Ja zakładam, że będę. Jeżeli jednak z jakiś powodów okaże się, że nie pojadę, to i tak czeka mnie coroczna składka którą będę opłacał. Sądzę, że kwota jest na tyle niewielka, że nie musimy się martwić jeżeli te kilka złotych (20?) przepadnie z powodu nie stawienia się na zlocie.
Decentralizacja to przyszłość.
Jako jeden ze spiskowców jestem oczywiście za. Nie rozumiem za to pytania czy od auta czy od osoby. Uważam że każdy z zarejestrowanych użytkowników forum może zapłacić składkę. Jeśli na forum są pary niech sami zdecydują czy płacą oboje czy jedno z nich.
Squiby na razie nic nie dzielmy bo nie ma co. Pieniądze mają iść głównie na utrzymanie strony i serwera o tym co stanie się z resztą będziemy decydować na bieżąco. Propozycja Reda żeby wydać je na organizację zlotu to tylko propozycja.
Squiby na razie nic nie dzielmy bo nie ma co. Pieniądze mają iść głównie na utrzymanie strony i serwera o tym co stanie się z resztą będziemy decydować na bieżąco. Propozycja Reda żeby wydać je na organizację zlotu to tylko propozycja.
Może teraz błysnę, ale:
Jeśli będziemy płacić od auta (troja ma 3
) to nie będzie sprawiedliwe. Dlaczego?
Powinniśmy płacić od osoby - okaże się w końcu że par na forum zrobi się tyle co osób pojedynczych i będą płacić od auta (albo od pary) a nie od osoby - natomiast na zlot pojadą wszyscy i będą korzystać z ogólnego źródła oraz pozostałych przywilejów - to nie będzie sprawiedliwe, prawda?
Zresztą mam nadzieję że niedługo mi przybędzie druga safranka, to mogę płacić od auta
Moja żona też często czyta forum bo bardzo lubi i interesuje się safrane, natomiast w ogóle się nie udziela i nie ma własnego konta...
P.S. No to ją wkopałem - pewnie będzie musiała zapłacić
Jeśli będziemy płacić od auta (troja ma 3

Powinniśmy płacić od osoby - okaże się w końcu że par na forum zrobi się tyle co osób pojedynczych i będą płacić od auta (albo od pary) a nie od osoby - natomiast na zlot pojadą wszyscy i będą korzystać z ogólnego źródła oraz pozostałych przywilejów - to nie będzie sprawiedliwe, prawda?
Zresztą mam nadzieję że niedługo mi przybędzie druga safranka, to mogę płacić od auta

Moja żona też często czyta forum bo bardzo lubi i interesuje się safrane, natomiast w ogóle się nie udziela i nie ma własnego konta...
P.S. No to ją wkopałem - pewnie będzie musiała zapłacić

Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
Heniu, ja wszystko napisałem spokojnie i nie krytykuję w tym temacie nikogo (jeżeli milesmm i Ty odebraliście tak właśnie, krótką moją odpowiedź - tłumaczył łopatologicznie nie będęhenry71 wrote:arek spokojnie to ja jestem od dolewania oliwy do ognia

Dla bardziej obrazowego przedstawienia tych 40 zł rozpiszę to inaczej:
- 20 zł za pół roku
- 3.33 zł na miesiąc
- 0,109 zł na dzień
ps. Heniu, Ty jestes od wrzucania skrzydełek do ognia (wraz z oliwą)

Jak czytam wypowiedzi niektórych, to aż mnie nosi.
Ale dzięki kwocie, jaką będzie dysponował klub, po opłatach serwera itp będziemy mieć jakiekolwiek pole manewru przy organizacji następnych zlotów.
Uważam tylko, że prawdziwy klubowicz nie powinien mieć żadnych problemów z podjęciem decyzji na temat składki, a przede wszystkim powinien dołożyć wszelkich starań do rozwoju klubu.
Z góry zakładasz, że się nie zintegrujesz z klubem i nie będziesz uczestniczył w Zlotach?Squiby wrote:Jednak myślę, że powinniśmy rozdzielić fundusze przeznaczone na serwer i inne wydatki związane z funkcjonowaniem naszej społeczności w sieci a fundusze przeznaczone na zloty itd
Popieram - przecież tych pieniędzy nie zdefrauduje nasz skarbnik.arek wrote:Albo darzymy zaufaniem osobę na której konto dokonujemy wpłaty, albo nie.
Ale dzięki kwocie, jaką będzie dysponował klub, po opłatach serwera itp będziemy mieć jakiekolwiek pole manewru przy organizacji następnych zlotów.
Uważam tylko, że prawdziwy klubowicz nie powinien mieć żadnych problemów z podjęciem decyzji na temat składki, a przede wszystkim powinien dołożyć wszelkich starań do rozwoju klubu.
arku ja tu nie miałem ciebie na myśli i nie chodziło mi o twoja wypowiedź bo jak pisałem posta to jeszcze twojego nie było i go nie widziałem więc nie musisz mi nic tłumaczyć jak to ujęleś "łopatologicznie"
ja do ciebie nic nie mam
tylko napisałem tak ogólnie żeby najpierw sie zastanowić a póżniej pisać

Mariusz, ja nie twierdzę, że to było bezpośrednio do mnie, ale wole dmuchać na zimne, bo słowo pisane bywa inaczej odbierane niż wypowiedziane
Już kilka nieporozumień z tego powodu się zdarzało i nie każdy spogląda na emotikony 
Co do sugestii, że należy się zastanowić, to oczywiście popieram. Mi tez wczoraj najpierw się napisało, a później przyszło zastanowienie
- choć jak to dzisiaj czytam, to napisał bym to samo 

Co do sugestii, że należy się zastanowić, to oczywiście popieram. Mi tez wczoraj najpierw się napisało, a później przyszło zastanowienie

Głosowałem na składkę "od osoby" ponieważ wydaje mi się, że to ludzie tworzą Klub.
I na pewno każdy Klubowicz da radę przeznaczyć te parę złociszy. Wtedy nie było by problemu- przychodzi zapłacić za serwer.. kasa jest na to. Potrzeba zaliczki na zlot.. również jest skąd wziąć. Tworząc Klub tworzymy też społeczność a niestety funkcjonowanie społeczności wymaga ponoszenia kosztów z tym związanych..
I na pewno każdy Klubowicz da radę przeznaczyć te parę złociszy. Wtedy nie było by problemu- przychodzi zapłacić za serwer.. kasa jest na to. Potrzeba zaliczki na zlot.. również jest skąd wziąć. Tworząc Klub tworzymy też społeczność a niestety funkcjonowanie społeczności wymaga ponoszenia kosztów z tym związanych..