Składka czy dla wszystkich ??

Ten dział widoczny jest tylko dla klubowiczów.

Moderators: SURU, Moderator

Przed zagłosowaniem należy przeczytać ANALIZĘ ANKIETY!

Grupę KLUBOWICZ jako osoby, które zapłaciły coroczną składkę, zostały lub będą wybrane na starych zasadach oraz nową grupę dla klubowiczów nie płacących
5
26%
Grupę KLUBOWICZ zostawiamy jak jest, nie tworzymy żadnych nowych grup, po nowym roku nie płacący stają się forumowiczami
11
58%
Tworzymy nową grupę dla płacących zarówno forumowiczów jak i klubowiczów (należący do nowej grupy będą mieli pełny dostęp do FTP)
3
16%

Total votes: 19

Darek

Składka czy dla wszystkich ??

Post by Darek »

Po konsultacji z jednym z Wielkich Szefów jest temacik do omówienia
Zbieramy pieniążki na serwer, stronę główną i inne pijackie libacje :) , robimy to jednak tylko wśród klubowiczów.
Pytanie brzmi czy nie wyjść z tym do całego grona użytkowników tego forum, i jeśli tak to czy wraz z wpłatą delikwent otrzymuje status klubowicza oraz przywileje z tym związane.
Wydaje mi się, że to istotny temat bo pamiętam ze starego forum, że np Daroot nie miał nic przeciwko wpłacie tylko że nic o tym nie wiedział.
Rozumiem, że dawanie statusu klubowicza za pieniądze to trochę przekupstwo ale z tego co pamiętam to na byłym forum takie właśnie mięliśmy zasady.

ANALIZA ANKIETY:

opcja 1:
wybieramy klubowicza po starych zasadach i wstępuje on do nowej grupy. Jeżeli delikwent będzie miał przyjemność wpłacić to staje się KLUBOWICZEM.
Mamy więc:
forumowicz - zarejestrowani
nowa grupa - klubowicze wybrani po starych zasadach i nie płacący
klubowicz - płacący klubowicze z nowej grupy

(łopatologicznie: "nowa grupa" to osoby które obecnie są klubowiczami oraz Ci, którym ten status przyznamy po starych zasadach. Przenosimy teraz wszystkich do nowej grupy. Kiedy ktoś z nowej grupy zapłaci składkę - staje się klubowiczem.)

opcja 2:
nic nie będziemy zmieniać, każdy płacący staje się klubowiczem bez głosowania (co obala stary niedziałający system), a nie płacący klubowicz zostaje zdegradowany na forumowicza.
Czyli:
forumowicz - zarejestrowani
klubowicz - płacący

opcja 3:
wszystko zostaje jak jest teraz, z tym tylko, że dodajemy nową grupę, która wyróżnia osoby płacące. Tym sposobem forumowicz może należeć do nowej grupy i mieć pełny dostęp do serwera. W takim wypadku user klubowicz należał będzie do dwóch grup: klubowicz i nowa grupa.
Tak więc:
forumowicz - zarejestrowany
klubowicz - wybrany zgodnie z zasadami
nowa grupa - należą do niej zarówno forumowicze, jak i klubowicze którzy opłacili składkę.
Last edited by Darek on 2009-09-18, 23:54, edited 6 times in total.
RedHead
Forumowicz
Forumowicz

Post by RedHead »

Ewentualnie, jeżeli zdecydujemy się na nową grupę (powiedzmy VIP) dla ludzi którzy zapłacili, to będzie można być dalej forumowiczem i należeć do grupy VIP - czyli mieć pełny dostęp do FTP (to samo dotyczy klubowicza).
Problemem jest również to, iż to klubowicze decydują na co przeznaczymy pieniądze, a forumowicze nie.
Decentralizacja to przyszłość.
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Przekupstwo i komercja :(

Wytlumaczcie mi, co daje status klubowicza? Dla osoby która przychodzi z zewnątrz,
wpłaca 40zł oraz dostaje status klubowicza. Jakie ma przywileje?

Chyba ta granica się gdzieś zaciera...
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
Darek

Post by Darek »

Daroot wrote:Wytlumaczcie mi, co daje status klubowicza? Dla osoby która przychodzi z zewnątrz, wpłaca 40zł oraz dostaje status klubowicza. Jakie ma przywileje?
Tu masz rację status klubowicza zrobił się funkcją stricte honorową. Nie wiążą się z nią żadne przywileje. Jest to tylko coś w formie wyróżnienia dla osób udzielających się na forum. Natomiast jeśli chodzi o wpłacenie składki to tu przywilejem jest korzystanie z ftp w sposób nieograniczony.
Darootku mam nadzieję że Twoja uwaga dotycząca komercji i przekupstwa to był żart ??
henry71

Post by henry71 »

Witam jestem zdania że skoro ktoś wpłaca pieniądze (nie tylko na libacje ale też na serwer )to też chce się czuć klubowiczem i napewno nie wskoczył po to żeby o coś zapytać i myk a co do przywilei to przywilejem jest być w naszym gronie no bo niby co lizaki , baloniki ,panienki na telefon oświeć mnie Daroot bo nierozumiem zamiast ryczeć bo tak naj prościej trochę wyrozumiałości dla osób które starają się to ogarnąć :zly:
Last edited by henry71 on 2009-09-18, 19:17, edited 1 time in total.
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

henry71 wrote:Witam jestem zdania że skoro ktoś wpłaca pieniądze (nie tylko na libacje ale też na serwer )to też chce się czuć klubowiczem i napewno nie wskoczył po to żeby o coś zapytać i myk a co do przywilei to przywilejem jest być w naszym gronie no bo niby co lizaki , baloniki ,panienki na telefon oświeć mnie Daroot bo nierozumiem zamiast ryczeć bo tak naj prościej trochę wyrozumiałości dla osób które starają się to ogarnąć :zly:
no zaraz,przeciez chyba prowadzimy dyskusje po to by to wszystko ustalic...
czy ja ryczę...?
i czy forumowicz nie jest w "naszym" gronie?

p.s. osobiście byłem za większą stawką członkowską i trochę mnie zakłuł Twój post...
że niby co ja teraz jestem - jakaś świnia? Nie rozumiem.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
henry71

Post by henry71 »

No może trochę za ostro pojechałem sorki :wstyd: nigdy tęż nie mówiłem że świnia jesteś
RedHead
Forumowicz
Forumowicz

Post by RedHead »

Uspokójcie się Panowie! No nie o to tutaj chodzi, żeby się obrażać wzajemnie.

Myślę, że najsprawiedliwiej będzie uruchomić ankietę, ale zanim to zrobię - poczekamy na resztę opinii na ten temat.
arek

Post by arek »

Moim zdaniem dotarliśmy (być może ewolucyjnie) do tematu, jak przyznawać status klubowicza :)
Może ktoś twierdzić, że to przekupstwo, a moim zdaniem to właściwy sposób, aby przekonać się na ile dana osoba jest z klubem związana.
Jak wpłaci, to moim zdaniem niech ma możliwość korzystania z tego co członkowie klubu.
Kwestią pozostaje tylko to, co zrobić z klubowiczami, którzy nie wpłacą ?
Uważam, że powinniśmy wyjść z tym do wszystkich, bo zbieramy na serwer i stronę. Jeżeli klubowiczem może być osoba nie posiadająca safranki, a jednak utożsamia się z klubem, to niech ma możliwość w tym uczestnictwa na pełnych prawach klubowicza .
Dzięki temu, jak zauważyliście słusznie klubowicz będzie miał troszkę większy (bogatszy) dostęp do forum.

Sprawą "co ma więcej klubowicz, od forumowicza" już zajmowali się na RLKP i nawet padały głosy, aby wyłącznie klubowicze mieli dostęp do działów technicznych - nie wypaliło na szczęście.
Nie dzielmy więc włosa na czworo i nie twórzmy dodatkowych grup, ale postarajmy sie uporządkować to, co jest :)
RedHead
Forumowicz
Forumowicz

Post by RedHead »

Więc co zrobimy z klubowiczami, którzy nie zapłacą? Drastycznie pozbawiamy ich członkostwa w grupie? Może to i dobry pomysł, ale sądzę, że należałoby dać im czas (powiedzmy do końca roku). Jeżeli kogoś nie stać na zapłacenie 10zł miesięcznie do końca roku to jakaś kpina, a nie klubowicz. Zdaje się, że nie mamy żadnych dzieci bez kieszonkowego w grupie. Serwer opłacamy zdaje się 5 stycznia.
Last edited by RedHead on 2009-09-18, 19:47, edited 1 time in total.
arek

Post by arek »

Redziu, jak sam zauważyłeś, co to za klubowicz, którego nie stać na zapłacenie kilku złotych na utrzymanie forum ?
Dotychczas, jak i obecnie nie trzeba było nikogo namawiać na wpłatę, która i teraz nie jest obowiązkowa. Osoby które czują się związane z klubem wpłacają, bo jest to wpłata dla nas.
Co z klubowiczami, którzy nie wpłacą ?
Właśnie dla nich utworzył bym grupę VIP. Nie podział na klubowicz VIP, czyli ten który wpłacił (jeżeli dobrze zrozumiałem wcześniejsze przesłanie) i klubowicz, bez wpłaty, tylko albo klubowicz, albo VIP.
Wówczas do tej grupy można by było nominować osoby, których wkład w forum jest znaczący, a być może za jakiś czas dokonają wpłaty ? , choć nikt nie będzie od nikogo tego wymagał :)
Darek

Post by Darek »

arek wrote:Moim zdaniem dotarliśmy (być może ewolucyjnie) do tematu, jak przyznawać status klubowicza :).
Myślałem o tym samym ale wydawało mi się że propozycja jest zbyt drastyczna. Dobrze wiedzieć, że więcej osób tak myśli. Wreszcie status klubowicza coś by znaczył.
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

a czy samo słowo VIP nie brzmi dostojniej i wyżej w hierarchii niż "klubowicz" ?
RedHead
Forumowicz
Forumowicz

Post by RedHead »

Jak już ustalimy, że tworzymy nową grupę, to nazwę się wymyśli
Darek

Post by Darek »

Panowie na razie mięliśmy rozmawiać czy wychodzimy ze składką do szerszego grona.
Ponad to wydaje mi się że nazwa Klubowicz w tym wypadku jest jak najbardziej na miejscu skoro wpłaca się się składkę członkowską Safrane Klub Polska
Last edited by Darek on 2009-09-18, 20:25, edited 2 times in total.
arek

Post by arek »

Nie udało nam się w większym gronie (lub ja stałem zbyt daleko) porozmawiać o pewnych sprawach na zlocie, ale miedzy innymi o tym myślałem, aby przyznając status klubowicza po wpłacie, dana osoba otrzymywała np. naklejki i breloczek (koszulka to już moim zdaniem oddzielny gadżet - Heniek, to nie do Ciebie, chodzi raczej o cenę). Wówczas można by powiedzieć, że wkroczenie w szeregi klubu nie jest jedynie wpłatą pieniędzy na coś, czego nie można namacalnie dotknąć.
Dotychczas każdy zakupował te rzeczy na własna prośbę, ale tez składka była symboliczna - poniżej 8 zł, więc ciężko by było z tego coś uszczknąć.
Daroot podobno proponował większą kwotę, ale nie ma co moim zdaniem przesadzać, bo sporo osób to ludzie młodzi i wpłata już 40 zł, to dla niektórych spora kwota.
Tworzymy forum i staramy się opracować pewne rozwiązania na przyszłość, więc ja mam właśnie taką propozycję, jak przedstawiłem wyżej. Coś za coś, aby osoba wspierająca klub otrzymywała coś w zamian.
Odstąpił bym natomiast od wydzielania ze składki na forum kwoty na naczynia jednorazowe, zloty itp., ale to jest moja opinia i jak wypowiedziałem się już wcześniej, nie będę o tym rozprawiał. Jeżeli zastanowicie się dlaczego, to dobrze ;)

Daroot nie musi być Very Important Person, może być zupełnie coś innego. Klubowicz, to moim zdaniem osoba tworząca klub, wiec czy może być coś więcej ? ;)
RedHead
Forumowicz
Forumowicz

Post by RedHead »

Ponieważ tworzy nam się coraz więcej pytań, wystartowałem z pierwszą ankietą.

Co do propozycji Arka - naklejki i breloczki uważam za dobry pomysł - jeżeli tylko Lena się zechce tym zająć.
Last edited by RedHead on 2009-09-18, 21:13, edited 1 time in total.
dareczek730

Post by dareczek730 »

Dobry pomysł
Last edited by dareczek730 on 2009-09-18, 21:17, edited 1 time in total.
arek

Post by arek »

Podchwytliwa ta ankieta i należy dokładnie przeczytać cały temat, aby wiedzieć na co oddajemy głos :)
Należy brać pod uwagę, że osoby przyjęte na klubowicza zostały przez (niestety nie każdy wypowiadał się w tematach) nas zaakceptowane.
Odebranie im tego miana, przez fakt nie zapłacenia składki nie powinno być traktowane jako kara.
Stworzenie nowej grupy dla osób związanych z forum, a nie płacących składki należy potraktować jako uhonorowanie ich wkładu, ale nie jako odwrócenie się od klubu.
Forumowiczem jest każdy zarejestrowany, więc proszę na ten fakt zwracać też uwagę podejmując decyzję w głosowaniu ;)
Darek

Post by Darek »

Nazwiemy się Grupa Trzymająca Władzę
A tak na poważnie
Dla mnie pytania z ankiety są jasne i zagłosowałem. Niestety wciąż jest nierozwiązany problem od którego zaczęła się ta dyskusja. Czy ogłosić zbieranie składek na szerszym gremium :zdegustowany:
Locked