podgrzewanie przedniej szyby.
podgrzewanie przedniej szyby.
Witam , mam takie małe pytanko (może się wydawać śmieszne ale ..) jak sprawdzic czy przednia szyba jest podgrzewana ? jak wygląda do tego przycisk ?
Po pierwsze - w szybie widać pionowe prążki przewodów grzewczych.
A po drugie taki przycisk jest na panelu klimatronika:

Po za tym pomyśl jaki musiałby być przekaźnik i bezpiecznik, żeby taki prąd wytrzymać, gdybyś chciał z jednego obwodu ogrzewać obydwie szyby
A po drugie taki przycisk jest na panelu klimatronika:

Kolego, czemu piszesz coś, o czym pojęcia nie masz - czarne kropeczki ma każda szyba w Safrane.Przycisk jest ten sam co do podgrzewania tylnej.
A po czym poznać że jest ogrzewana - w około szyby jest czarny pasek któy przechodzi w takiej jakby kropeczki.
Po za tym pomyśl jaki musiałby być przekaźnik i bezpiecznik, żeby taki prąd wytrzymać, gdybyś chciał z jednego obwodu ogrzewać obydwie szyby
Last edited by Rufus on 2009-10-15, 09:46, edited 3 times in total.
ubek wrote:Przycisk jest ten sam co do podgrzewania tylnej.
Weź nie pie*dol takich głupot bo jeszcze ktoś uwierzy. Przycisk jest dodatkowy, z napisem ELEC, widać to na poniższym foto.
Last edited by Daroot on 2009-10-15, 09:59, edited 1 time in total.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
Taką szybę to i ja mam ale nie jest podgrzewana.ubek wrote:w około szyby jest czarny pasek któy przechodzi w takiej jakby kropeczki.
Można było wstawić gwiazdki albo hash'e czy inne znaki specjalne do tego nieładnego słowa. NormalnieDaroot wrote:Weź nie pierdol takich głupot bo jeszcze ktoś uwierzy.

PoprawioneMożna było wstawić gwiazdki albo hash'e czy inne znaki specjalne do tego nieładnego słowa. Normalnie![]()
teraz można by powiedzieć
![]()
Darocie Ty
![]()
Kmiocie
ale spoko nie obrażaj się przecież wiem, że żeś się wkur**ił

Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
Rozumiem że jesteś nieomylny i zawsze udzielasz poprawniej odpowiedzi. Byłem przekonany że jest tak jak napisałem, nie miałem racji trudno. Ale można to normalnie napisać Panie Wszech Wiedzący.Daroot wrote:Cytat:
Można było wstawić gwiazdki albo hash'e czy inne znaki specjalne do tego nieładnego słowa. Normalnie teraz można by powiedzieć Darocie Ty Kmiocie ale spoko nie obrażaj się przecież wiem, że żeś się wkur**ił
Poprawione A bo takie oczywiste rzeczy -a takie głupoty pisze...
Pozdro.
Last edited by ubek on 2009-10-15, 12:14, edited 1 time in total.
Życie jest zbyt krótkie żeby wolno jeździć
Jestem omylny jak każdy ale jeśli nie jestem pewien to po prostu nic nie piszę.Rozumiem że jesteś nie omylny i zawsze udzielasz poprawniej odpowiedzi. Byłem przekonany że jest tak jak napisałem, nie miałem racji trudno. Ale można to normalnie napisać Panie Wszech Wiedzący.
Czy wszechwiedzący? No chyba jednak nie

A Ty się nie obrażaj tylko przyjmij to jako wesołka, ok?
Ja myślałem że to wykończenie szyby poprawiające wygląd i ograniczające oślepianie przez słońce na granicy tego paska (a np zielone światło widać) ale to tylko przekonanie własne niczym nie potwierdzone.Rufus wrote:Niech to jeszcze potwierdzi lub poprawi Arek, Darek albo Red, ale jak się nie mylę, to te kropeczki chyba są od filtra termicznego przy okazji przyciemniającego szybę.
PS. A po czym poznać że szyby są samościemniające w słońcu ? ja niby takie mam mieć ale jakoś tego nie widzę nigdy

Efekt samościemniania się szyb raczej jest tylko widoczny od zewnątrz, przez zbyt duże światło czujniki dają impuls elektryczny który działa na jakieś tam kryształki przez co zmieniają one swoją strukturę powodując inne załamanie światła, coś na zasadzie wyświetlacza ciekłokrystalicznego. Kiedyś były takie okulary przeciwsłoneczne, ale nie fotochromatyczne, i jak się patrzało na nie to na szkłach miały napis (wyraźny) ale ja się przez nie patrzało to tego napisu nie było widać.mSamer wrote:A po czym poznać że szyby są samościemniające w słońcu ? ja niby takie mam mieć ale jakoś tego nie widzę nigdy
Odnośnie szyb fotochromatycznych to kiedyś koleś na allegro miał dwie BiTurbo i w opisie jednej z nich miał napisane, że jest szyba fotochromatyczna. Jedną szafkę miał w Wawie a druga była w Krakowie na wymianie uszczelki pod silnikiem. I nie pamiętam do końca czy były to swapy w kaście od phII.
Last edited by Goalkeper on 2009-10-17, 08:06, edited 1 time in total.
ludzie sa 3 rodzaje szyby do tego auta do ph1 electric 2 przewody masowe na rogach szyby przykrecone do budy i na srodku 2 konektory prawa lewa strona grzejna konektory ida do 2 fioletowych przekaznikow na przodzie auto nad pompa abs sterowani do klimatronica do przycisku elec od tych przekaznikow odchodzi no i wystepuje zwykla szyba
a do ph2 jest zwykla i fioletowa ograniczajaca promieniowanie sloneczne nie grzeje tak po mordzie
tak zwana atermiczna z tego co pamietam
jest po porstu wklejona folia miedzy warstwy w lagune 2 mialem taka i faja sprawa ale folia po jakims czasie zaczyna tak jak by sie rozklejac w srodku takie bialem bomble sa i te szyby masja jedna wade jak jest fioletowa to nie jest podgrzewana
a do ph2 jest zwykla i fioletowa ograniczajaca promieniowanie sloneczne nie grzeje tak po mordzie

Last edited by szajbus0 on 2009-10-18, 10:48, edited 2 times in total.
Koledzy, mylicie pojęcia, albo źle zrozumieliście moją wypowiedź.
Filtr termiczny - chodziło, że szyba atermiczna (a taka jest w safranie), która jak wiadomo jest wielowarstwowa i między warstwami szkła jest folię (filtr) odbijającą promieniowanie słoneczne, dzięki czemu wnętrze tak bardzo się nie nagrzewa.
Nie upieram się, że mam rację, bo nigdy takiej szyby nie rozwarstwiałem, dlatego poprosiłem kolegów, którzy budowę safrane mają w małym palcu, aby ewentualnie poprawili - widocznie w tym temacie racji nie mam.
Filtr termiczny - chodziło, że szyba atermiczna (a taka jest w safranie), która jak wiadomo jest wielowarstwowa i między warstwami szkła jest folię (filtr) odbijającą promieniowanie słoneczne, dzięki czemu wnętrze tak bardzo się nie nagrzewa.
Nie upieram się, że mam rację, bo nigdy takiej szyby nie rozwarstwiałem, dlatego poprosiłem kolegów, którzy budowę safrane mają w małym palcu, aby ewentualnie poprawili - widocznie w tym temacie racji nie mam.
tak żeby ściślej było to przecież w wersji z manualną regulacją nadmuchów przycisk od ogrzewania przedniej , tylnej szyby i lusterek jest jeden.... on załącza tylko cewki przekaźników i nic więcej. więc to nie jest tak do końca że muszą być koniecznie 2 przyciski hehRufus wrote:Po za tym pomyśl jaki musiałby być przekaźnik i bezpiecznik, żeby taki prąd wytrzymać, gdybyś chciał z jednego obwodu ogrzewać obydwie szyby

I tak jest w mojej Reni - jutro cykne fotkę tego.taraba123 wrote:Rufus napisał/a:
tak żeby ściślej było to przecież w wersji z manualną regulacją nadmuchów przycisk od ogrzewania przedniej , tylnej szyby i lusterek jest jeden....
Życie jest zbyt krótkie żeby wolno jeździć
ja nie wiem co macie za cuda do tylnej szyby przycisk jest jeden on wlacza szybe i lustreka boczne do przedniej sa 2 jeden jest nadmuch drugi z nalpisle elec to wlacznei podgrzewanaia o tyle moga byc zamineione panele climatornica i temu sa przyciski elec a szyby nei am albo szyba wymieniona na zwykla jak leza konektory na podszybiu to byla elektryczna w przeszlosci
szybe tylna na 100 kazda ma a co do luster to loteria bo z mojejgo doswiadczenia to tak ale glowy nie dam sobie uciac bo mozesz miec wymienione wklady i wtedy nie grzeja bo moga byc zwykle
najpeije sprawdzic czy na lustro idda 2 konektory jak ida to podgrzewane
najpeije sprawdzic czy na lustro idda 2 konektory jak ida to podgrzewane
Last edited by szajbus0 on 2009-10-18, 23:34, edited 1 time in total.