Optymalny napęd do Safrane'a

Wszystko co wiąże się z kosztami i utrzymaniem pojazdu.

Moderators: SURU, Moderator

Goalkeper

Post by Goalkeper »

lopez wrote:Goalkeper Ci dobrze napisał tak 8,1 do 9,2 Zależy od jazdy i pory roku
Teraz ostatnio tankowałem do pełna i wyszło mi po jeździe 50/50 miasto/trasa średnio 8,6l/100km. W trasie prędkość w przedziale 120-140km/h. Z dieselkami w szafie to trzeba by tak liczyć, że w mieście spala na 100km tyle samo co 200-250km w trasie.
Rufus
Forumowicz
Forumowicz

Post by Rufus »

Goli, coś Ci strasznie dużo pali ta Szafka.
Przecież Kalisz nie jest aż tak zapchany jak Kraków.
Moja jeszcze 8 nigdy nie przekroczyła po mieście - średnio zauważyłem w lecie pali jakieś 6,5-6,8 litra, a zimą o litr więcej. W trasie już kilka razy w 5 litrach się zmieściłem.
lopez
Forumowicz
Forumowicz

Post by lopez »

Rufus wrote:Goli, coś Ci strasznie dużo pali ta Szafka.
Przecież Kalisz nie jest aż tak zapchany jak Kraków.
Moja jeszcze 8 nigdy nie przekroczyła po mieście - średnio zauważyłem w lecie pali jakieś 6,5-6,8 litra, a zimą o litr więcej. W trasie już kilka razy w 5 litrach się zmieściłem.
Chyba sobie żartujesz :szok: To musi być jakiś cud ;) W mojej są końcówki wtrysków do wymiany bo kopci :cwaniak: jak nałogowy palacz :) Jak zrobię to może się zmniejszy apetyt na paliwko
Rufus
Forumowicz
Forumowicz

Post by Rufus »

Dlaczego mam żartować?
Mam to autko 1,5 roku i zrobiłem nim prawie 50 tys km - po taki stażu kilka razy już tankowałem ;) , stąd też wiem już ile pali.
Mniej pali niż Goliemu, bo klima u mnie jeszcze nie funguje.
henry71

Post by henry71 »

moja pali tyle co Rufusa :)
Goalkeper

Post by Goalkeper »

Być może mi tyle żłopie bo mam 5 minut drogi do pracy i przemieszczam się głównie po mieście na bardzo krótkich odcinkach. Na 100% praktycznie cały czas na ssaniu jeżdżę :D
najlepszenaF

Post by najlepszenaF »

najczęściej jeżdżę na zimnym silniku 1km z dzieckiem do szkoły i z powrotem 2 razy dziennie oraz korki po rzeszowie 405km-45litrów, nie uważacie że to przesada ?, ja sie przestraszyłem :przestraszony:
Rufus
Forumowicz
Forumowicz

Post by Rufus »

najlepszenaF wrote:nie uważacie że to przesada ?
To dużo za dużo.
Ja mam do pracy ok 12 km, więc autko zdąży się nagrzać - od pełnego baku teraz na liczniku mam 1049 km i jeszcze wskazówka jest w okolicy 1 kreski na zerem.
Zatem wychodzi poniżej 8 litrów. (jakieś 300 km zrobione było w trasie, reszta po mieście)
Goalkeper

Post by Goalkeper »

najlepszenaF wrote:korki po rzeszowie 405km-45litrów, nie uważacie że to przesada ?, ja sie przestraszyłem :przestraszony:
Nie ma się czego bać, średnia około 11l
Rufus wrote:To dużo za dużo.
Dlaczego :?: Przecież w danych katalogowych jest podane dla nowego auta z tym silnikiem, że spalanie w trasie wynosi 5,6l/100km a spalanie w mieście 10l/100km. Sama prawda :)
Post Reply