Dyskusja nad wyborami moderatora

Sprawy związane z forum i portalem safrane.pl

Moderators: SURU, Moderator

LeNa
Forumowicz
Forumowicz

Post by LeNa »

:D sorry
LeNa
Forumowicz
Forumowicz

Post by LeNa »

bo niezłe to było :D ale do tematu wróćmy...
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Czy to jest jakaś zmowa moderatorów? Czy możecie chociaż napisać czym spowodowane są Wasze decyzje?
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
Darek

Post by Darek »

Daroot wrote:Czy to jest jakaś zmowa moderatorów? Czy możecie chociaż napisać czym spowodowane są Wasze decyzje?
Ja mogę odpowiedzieć tylko za siebie. Po Twoim zażaleniu na niesprawiedliwe traktowanie Marcin wysunął kilka propozycji usprawnienia działania forum które nie specjalnie mi się spodobały. W związku z tym, że pośrednio wysuwając nowe propozycje zakwestionował moją decyzję nie pozostało mi nic innego jak tylko zrezygnować z moderowania forum na rzecz kogoś bardziej sprawiedliwego. Oczywiście to wszystko powyżej było bardziej skomplikowane ale nie będę wam zabierał czasu.
O swojej decyzji Arek wypowie się sam żeby nie było, że tworzymy jakąś klikę. Poza tym może nie będzie miał ochoty na zwierzeń.
Last edited by Darek on 2009-10-25, 19:52, edited 1 time in total.
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Czy usprawnienia forum uzgadniacie w zamkniętym gronie? Ja wiem że góra to góra a pozostali to dół, natomiast nieraz lepiej takie sprawy przeprowadzać jawnie...

Czy dowiemy się jakie to propozycje usprawnienia forum? Widać muszą to być znaczne zmiany, skoro Ty się z nimi nie zgadzasz.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
Rufus
Forumowicz
Forumowicz

Post by Rufus »

Miałem sobie zrobić dłuższe wakacje od forum, ale doszły mnie słuchy, że wielkie zmiany tu zaszły.
Uważam, że przyszedł czas na zmianę moderatorów, gdyż każdy ma ograniczoną cierpliwość - oni także.
Arek troszkę za mocno zwracał uwagę na mało znaczące szczegóły, co doprowadzało innych forumowiczów do szewskiej pasji i zaczęli się bronić jego bronią.

Przede wszystkim uważam, że jednym z moderatorów powinna być kobieta - jest mniej konfliktowa od faceta i ma dar łagodzenia sporów. Lena była tego doskonałym przykładem.
Goalkeper wrote:na dzień dobry zgłoszę dwie kandydatury do prowadzenia tego burdelu.
Goli, tym tekstem zrobiłeś zajebiaszczą reklamę klubu. :idiota:
Miałem nadzieję, że chamstwo na forum się zakończyło, a tu taki przerost ambicji nad treścią z Twojej strony...
Daroot wrote:za co ja trafiłem na tą listę? za wyrażanie własnego zdania i dyskusje?
Daroot, uważam, że akurat Ty na moderatora jesteś najlepszym kandydatem.
Goalkeper

Post by Goalkeper »

Rufus wrote:Goalkeper napisał/a:
na dzień dobry zgłoszę dwie kandydatury do prowadzenia tego burdelu.

Goli, tym tekstem zrobiłeś zajebiaszczą reklamę klubu. :idiota:
No niestety Rafale ale od pewnego czasu burdel się zaczął przez zachowanie forumowiczów, co by nie dodawać przez co niektórych czy wytykać palcami. Czyżbyś nie zauważył :?:
Rufus wrote:Przede wszystkim uważam, że jednym z moderatorów powinna być kobieta - jest mniej konfliktowa od faceta i ma dar łagodzenia sporów.
No tego bym nie polecał, kobieta zbyt bardzo będzie się rozczulać, w momentach w których nie da sobie rady się załamie, aż w końcu po tym nadejdzie czas na to że się nie odnajdzie i będzie opieszale do wszystkiego podchodzić i wszystko rozwiązywać. Pamiętaj facet jak widzi przyczynę to od razu działa w wyniku czego powstaje skutek, z kobietami po drodze masz jeszcze: załamanie nerwowe, wyciszenie, potrzeba wsparcia (najlepiej mężczyzny) po czym znowu załamanie aż po długiej męce przejście do działania. Statystyki mówią, że gdybyś zmienił personel w biurach na męski to robota by szła szybciej o jakieś 30-40%. Wtedy kiedy kobieta zaczyna myśleć to facet już działa.
Last edited by Goalkeper on 2009-10-25, 21:30, edited 1 time in total.
Crissu84

Post by Crissu84 »

Wtedy kiedy kobieta zaczyna myśleć to facet już działa.
i to mozna zauwazyc w wiekszosci aspektach zycia! nie uwłaczajac kobietom :)
arek

Post by arek »

Kolega ubek ma rację, że na forach moderatorzy wybierani są przez administrację, wśród najbardziej aktywnych i pomocnych użytkowników. U nas jest inaczej (przynajmniej wcześniej, bo forum było dość nowe, więc wybory), Tutaj moderator jest dobry do czasu, dopóki jedynie zajmuje się kosmetyką. Gdy zaczyna wymagać przestrzegania regulaminu i zwyczajnej netykiety, to staje się wrogiem nr 1 dla niektórych.
Oczywiście user ma prawo zwrócić się do admina w każdej sprawie (najpierw powinien do moderatora, aby wyjaśnić sytuację) i tutaj docieramy do sedna sprawy ;) W tej sprawie powinien wypowiedzieć się już Admin.
Nie będę ujawniał treści, ani rozwiązań zaproponowanych, bo nie dotyczy to większości i to co proponuje Daroot, wcale nie jest właściwym rozwiązaniem. Nie powinno to odbywać się jawnie.
Daroot wrote:To jest forum ogólnodostępne, a forum to dyskusje i wymiana zdań. To że czasami za ostro wymieniamy zdania - ok, fajnie że ktoś postronny na to patrzy i przytnie w odpowiednim momencie, ale bez przesady, wszyscy jesteśmy ludźmi.
Właśnie dlatego, że jest to forum ogólnodostępne, należy utrzymywać na nim pewien poziom kultury i szacunku dla innych. Osobiste wycieczki nie należą do mile widzianych i wręcz są niedopuszczalne, właśnie ze względu na innych interlokutorów, jak i czytających gości.
Daroot wrote: No i pozostanie kwestia ostrzeżeń - ja cały czas nie zgadzam się z moimi, natomiast co do innych nie będę się wypowiadał - niech napiszą zainteresowani. Ostrzeżenie to ewidentne przegięcie, a czy naprawdę w tych wszystkich przypadkach tak było?
Masz prawo się nie zgadzać i wówczas Admin jako osoba niezależna, ma obowiązek to rozstrzygnąć. Myślę, że jak byś najpierw porozmawiał z Darkiem, to byś dostał wyjaśnienie i powód ostrzeżenia. Wątpię, aby bez wcześniejszego zwrócenia uwagi dał Ci ostrzeżenie.
Wystarczy zerknąć, co znaczą pierwsze dwa ostrzeżenia. Są dla zwrócenia uwagi,, że pewne zachowania odbiegają od norm ogólnie przyjętych, bo obrażanie, czy wszczynanie awantur nie jest na forum dopuszczalne. Tak więc pierwsze ostrzeżenia nie ograniczają w niczym możliwości aktywnego uczestnictwa na forum.
Zazwyczaj to właśnie moderator ocenia, biorąc pod uwagę interes większości, a nie zainteresowanych jednostek. Jeżeli admin uzna, że ostrzeżenie było niesłuszne, powinien je cofnąć. Jak napisałeś "wszyscy jesteśmy ludźmi"
Ja wbrew opiniom niektórych osób wcale tak szybko się nie unoszę i dość trzeźwo staram się oceniać sytuację. Moje ostrzeżenia nie były chęcią zemsty, czy uciszania kogokolwiek, ale zwróceniem uwagi na formę i treść dyskusji.
Powiem tylko tyle, że na innych forach atak na moderatora zazwyczaj kończy się banem, ale nie u nas ;)

Co do moderowania, to faktycznie moderator nie musi mieć wiedzy technicznej, ale powinien mieć wiedzę w temacie forum. Druga ważną sprawą, jest znajomość tzw. "mapy forum", czyli co i gdzie się znajduje, czasami nawet znajomości poruszanych wcześniej tematów. Pozwala to na umiejscowieniu tych samych tematów w jednym, lub zgrupowania podobnych.

Reasumując, na tym forum moderator powinien pewnej grupie (dość nielicznej) odpuścić wiele, natomiast moderować innych. Kochani, tak się nie da, bo Regulamin forum jest jeden dla wszystkich, a nie dla wybranych. Nie ma osób ponad innymi i nie ważne, że ktoś jest od początku na forum, że jest klubowiczem, a nie forumowiczem.
Jeżeli spam pojawia się w tematach technicznych i jedynie zwiększa cyferkę na liczniku, to moim zdaniem nie jest ważne, kto go napisał.
Rufus dla niektórych to mało znaczące szczegóły, dla innych istotne sprawy. Jak mówi przysłowie "Licho tkwi w szczegółach" ;) Zastanowiłeś się, czy czasem te kilka osób nie doprowadzały do "szewskiej pasji" innych ?
Dobrze jednak, że podkreśliłeś "niektórych użytkowników" :) Tym oto sposobem kilka osób zmieniło pewne sprawy. Kilka osób, które niestety pomimo posiadanej wiedzy niespecjalnie wykazały się chęcią pomocy większości, śmiem nawet powiedzieć, że czasami przeszkadzały w rzeczowej dyskusji.
Czy się zmieni na lepsze ? Miejmy nadzieje :)
Last edited by arek on 2009-10-25, 21:54, edited 2 times in total.
Rufus
Forumowicz
Forumowicz

Post by Rufus »

Goli przedstawiasz jakieś wyliczenia matematyczne - może i one mają sens.
Jednak ja wspominam początki i nasz klub oraz forum z czasów www.renaultsafrane.fora.pl - jakoś tam nie było problemów. Jeśli już się coś zdarzało, to Lena szybko i sprawnie to załatwiała.
Niestety nowe forum jak już ruszyło moim zdaniem od początku atmosfera była sztywna, a teraz, po roku działalności jest wręcz nie do zniesienia.
Ktoś kiedyś mówił, że jest ciężej, bo klub się rozrasta - niestety nawet do pięt nie sięgamy PIKURowi pod względem liczności, a jednak tam udaje się zapanować nad miłą atmosferą, więc co się dzieje u nas?
Niestety, na naszym forum zaczęło się skakanie do oczu, wyciąganie prywatnych brudów i wszechobecne chamstwo.
Upieram się przy kobiecie, gdyż potrzebne są jakieś zmiany, bo do końca roku w tym składzie chyba nie dociągniemy, a raczej nie o to chodzi.
arek

Post by arek »

Rufus wrote: Ktoś kiedyś mówił, że jest ciężej, bo klub się rozrasta - niestety nawet do pięt nie sięgamy PIKURowi pod względem liczności, a jednak tam udaje się zapanować nad miłą atmosferą, więc co się dzieje u nas?
Tam za głupie docinki, posta nie w tym dziale itp. dostaje się pasek ;)
Darek

Post by Darek »

Ooooo Arku z ust mi to wyjąłeś. Poza tym w takiej masie ludzi konflikty giną
Rufus
Forumowicz
Forumowicz

Post by Rufus »

arek wrote:Tutaj moderator jest dobry do czasu, dopóki jedynie zajmuje się kosmetyką. Gdy zaczyna wymagać przestrzegania regulaminu i zwyczajnej netykiety, to staje się wrogiem nr 1 dla niektórych.
Arku, niestety mam całkowicie odmienne zdanie - Osobiście widziałem jak dałeś pierwsze ostrzeżenie Heńkowi i z całym szacunkiem do Ciebie, ale wtedy sam go sprowokowałeś.
Kilka razy na SB też czytałem nieprzyjemne teksty z Twojej strony i to nie w obronie własnej.
Uderz się w serce i przemyśl, czy nie było więcej takich przypadków i czy faktycznie jesteś bez winy, że inni Cię osądzają tak jak sam napisałeś.
arek

Post by arek »

Rufus, nie było w moich wypowiedziach nic obraźliwego, a co do prowokowania, to masz rację, henry71 rozpoczął dyskusję i nie potrafił się opanować. Uwierz mi, że byłem spokojny, co nie znaczy, że musiałem nadstawiać drugi policzek :)
Co do nieprzyjemnych tekstów na SB, to ja i kilka jeszcze osób usłyszało wiele nieprawdziwych insynuacji. Jeżeli czytałeś uważnie, to powinieneś wiedzieć o czym mówię .
ubek
Forumowicz
Forumowicz

Post by ubek »

Panowie może spróbujcie zapomnieć o tym co było i myśleć nad tym żeby na forum nie trzeba było więcej zakładać takich tematów. Bo jak na razie to tylko piszecie " to on jest winien", " to nie moja wina " było minęło. Wiem że każdy chce udowodnić swoje racje lecz jak w tym torem pójdzie dyskusja to będą kolejne spinki ;)
Życie jest zbyt krótkie żeby wolno jeździć
arek

Post by arek »

To już historia i zadanie dla kolejnych moderatorów :)
Dziwnym trafem skojarzyło mi się powiedzenie Jana Pietrzaka
"i Naród zawiódł, chodziarz Rząd Mu ufał.
Co więc trzeba zrobić ?
zmienić Naród :D

ps. Nareszcie i ja mogę sobie po spamować troszkę :)
Darek

Post by Darek »

Ubek ale jednym z zarzutów był właśnie brak możliwości "podyskutowania". Padły zarzuty o cenzurę a nawet zaczął się tworzyć ruch ciemiężonych
Anita

Post by Anita »

Jeśli mogę dodać swoje skromne zdanie ... Choć nie jestem częstą bywalczynią, ale zaglądając przez ramię Darka mogłam i tak sobie poczytać :) Otóż sądzę, że zawsze i na każdym forum znajdą się prowokujący i prowokowani, zadowoleni i niezadowoleni i nie ma jeszcze takiego mądrego, aby sprawił, że wszyscy użytkownicy będą zadowoleni. No po prostu nie ma szans !!!
ubek
Forumowicz
Forumowicz

Post by ubek »

Po to jest forum żeby dyskutować, i admin/mod powinien ( a nawet powiem musi ) dać trochę luzu - ale akurat między Wami nie widać oznak jakiegoś kompromisu, każdy Twierdzi że jest nie winny i że wina leży po drugiej stronie.

Starajmy się pamiętać że wina leży zawsze po dwóch stronach ;) Żony i Teściowej.
Życie jest zbyt krótkie żeby wolno jeździć
arek

Post by arek »

Anitko masz rację, ale zawsze trzeba wypracować jakis kompromis. Zawsze uważałem, że moderator działa dobrze, gdy userzy nie zauważają jego pracy. Nie było pytań, gdzie jest mój post, kto skasował, przeniósł i dlaczego. Jednak nie zawsze można to zrobić, gdy zaczynają się konflikty. Wówczas zawsze winny jest mod, bo musi podjąć decyzję.
ubek , życzę Ci powodzenia i mam nadzieję, że jeżeli zostaniesz tutaj moderatorem, to dasz na tyle luzu, aby forum nie wyglądało jak forum onet-u, a jednocześnie ogarniesz to na tyle, aby wszystko było w miarę czytelnie :)
Jak powiedział Jacques Clemenceau "Cmentarze pełne są ludzi niezastąpionych" ;)
Locked