Ciśnienie oleju 2.2 dt

Wszystko co wiąże się z kosztami i utrzymaniem pojazdu.

Moderators: SURU, Moderator

Post Reply
marceldream

Ciśnienie oleju 2.2 dt

Post by marceldream »

Witam. Powiedzcie, jakie macie ciśnienie oleju w zależności od temperatury i obrotów silnika? Obiło mi się o uszy, że przy sprawnym silniku wskazówka powinna mieć małe wychylenia.
Goalkeper

Post by Goalkeper »

U mnie jest tak, że jak się już nagrzeje to wskazówka ciśnienia z reguły jest przy pierwszej grubej kresce to będzie chyba 1/4 skali, po odpaleniu jest nieco wyżej a w czasie jazdy potrafi nawet skoczyć do połowy skali.
Rufus
Forumowicz
Forumowicz

Post by Rufus »

To zależy co masz na myśli pisząc "małe wychylenia".
Przy zmianie prędkości obrotowej silnika wskazówka ma faktycznie niewielkie wychylenia - u mnie tak ze 2 cienkie kreski.
Ale przy wzroście temperatury, a co za tym idzie przy zmianie gęstości oleju przynajmniej u mnie jest spora różnica - na zimnym silniku wskazówka oscyluje w ok 2/3 wysokości wskaźnika, ale po osiągnięciu optymalnej temperatury wskazówka pozostaje poniżej połowy - na wysokich obrotach może do połowy dobije - nie mniej jednak w zależności od obrotów ruch wskazówki to ok 2 kreski.

[ Dodano: 2009-12-08, 09:55 ]
Widzę, że Goalkeper napisał w tym samym czasie co ja, potwierdzając, że jest to normalne zachowanie czujnika.
Post Reply