![Bad Smile ;]](./images/smilies/bad_smile.png)
Proszę o odpowiedź, co bym zaspokoił swój głód wiedzy
![Bad Smile ;]](./images/smilies/bad_smile.png)
Aaa, no to wiele wyjaśnia. A kanistra i tak nie wożę, jedynie bańki z nitrometanolem wożę w bagażnikuOlcia wrote:W 2.2 dt kontrolka zapala się przy stanie paliwa ok. 5 litrów - tj. poniżej czerwonej kreski. Podejrzewam, że u Ciebie jest podobnie. Prawdopodobnie nie zszedłeś jeszcze do takiego poziomu. Myślę, że gadaczka nie zapomni poinformować Cię o tym fakcie![]()
W razie czego weź kanister z paliwem ze sobą
Świece były wymieniane miesiąc temu, podobnie jak wszystkie płyny, oleje, paski, filtry itp., w sumie takie niby podstawowe rzeczy a 1700 zł w Safrankę włożone.Roadrunner wrote:hmm padły świece żarowe?? ewentualnie zamarz filtr paliwa bo nie spuściłeś syfu(woda i inne) przed nadejściem mrozów i pompa paliwa nie dostaje paliwa.
Ok, jeżeli faktycznie to woda gdzieś tam to tak czy inaczej - co robić przy obecnej pogodzie? Na razie dalej ładuję akumulator, za pół godziny idę sprawdzić czy ruszy. Czy może lepiej nie?Olcia wrote:W polskiej ropie zawsze jest trochę wody.
Ponieważ miałeś prawie pusty bak, wody w baku było dużo w stosunku do ropy, dlatego zamarzła w przewodach i w filtrze, a z ropy wytrąciła się parafina.
Ja od listopada zawsze dolewam depresatora i nigdy w zimie nie zostawiam na rezerwie - od kilku lat nie mam problemu z odpalaniem w zimie.
Jeżeli to ma znaczenie to ja zawsze tankuję na BP Ultimate Diesla. Czy to bez znaczenia?marceldream wrote:Co do paliwa to na orlenie we wrześniu diesel zamarzał przy -5 za to teraz przy -25 (mętnienie -5).
jeśli zamarzła woda w przewodach to ratuje Cię tylko garaż albo ocieplenie od poniedziałku..masterpascaler wrote: Ok, jeżeli faktycznie to woda gdzieś tam to tak czy inaczej - co robić przy obecnej pogodzie? Na razie dalej ładuję akumulator, za pół godziny idę sprawdzić czy ruszy. Czy może lepiej nie?
Ludzie poratujcie bo nie będę niedzieli zamiast z kobietą spędzał na konsoli (tyle mamy co weekend, więc już i tak dzisiaj odpadło wrrrrr....)
To jest podgrzewanie filtra paliwa. Ale nie powinno grzać, gdy silnik pracuje, bo wtedy już nie potrzeba - najważniejsze, żeby podgrzewany był filtr podczas grzania świec.marceldream wrote:Słuchacie, w 2.2 dt do filtra paliwa dochodzi przewód 12v w którym płynie prąd kiedy pracuje silnik. Czy to znaczy, że paliwo jest podgrzewane w filtrze?
Może głupie pytanie, ale gdzie jest ten filtr paliwa?Rufus wrote:Ewentualnie możesz odpiąć filtr paliwa i zobaczyć, co z niego się wylewa - jeśli parafina będzie w filtrze, to możesz go ogrzać w domu, i po założeniu spróbować odpalić - może przepompuje resztki paliwa.
Nic więcej do głowy mi nie przychodzi.
Coś ostatnio mi co raz częściej się przytrafia nie uważne czytanieAdolvo wrote:oj Goli.. znowu nie doczytałeś..
Aku wymieniany miesiąc temu, kupiony w Norauto, produkcja ZAP Piastów, wraz z resztą podstawowych rzeczy jak świece, paski, filtry, płyny i oleje. A ekstremalnie pusty zbiornik tez nie jest na bank, bo skoro - czytaj poczatek tematu - rezerwa to 5 litrow i zapala sie gdy wskazówka jest PONIZEJ czerwonej kreski, a jest u mnie miedzy czerwona a pierwsza biala, ze sklonnoscia do tej pierwszej bialej,przy czym na takim stanie byla juz nieraz - po to zreszta zalozylem ten temat co do kontrolki rezerwy, takze paliwa jest dosc.Goalkeper wrote:A czy parafina czasami nie wytrąca się w momencie kiedy podziała coś bardzo zimnego na ciepłą ciecz ropopochodnąTaki a la szok termiczny. Ja bym obstawiał aku, kiedy go wymieniałeś
Ewentualnie jeżeli śmigasz faktycznie z ekstremalnie pustym zbiornikiem to może pompa zassała syf z dna zbiornika i się zapchała przez co nie podaję paliwa.
przy okazji zalej jeszcze jakiś dodatek wiążący wodę.. i będzie git na przyszłość..masterpascaler wrote:zapuszcze w garazu farele i zobaczymy co bedzie. Potem podjade na stacje i bede trzymal wyzszy poziom paliwa, mam nadzieje ze to wystarczy zeby nie bylo znowu takich akcji, bo jak juz Sara zagada i pojade do kobiety na wies 10 km ode mnie, a od niej juz nie wyjade wieczorem to sie co najmniej na Sare wkur...
Sprawdż czy prąd dochodzi do świecmasterpascaler wrote:Aku wymieniany miesiąc temu wraz z resztą podstawowych rzeczy jak świece, paski, filtry, płyny i oleje. A ekstremalnie pusty zbiornik tez nie jest na bank, bo skoro - czytaj poczatek tematu - rezerwa to 5 litrow i zapala sie gdy wskazówka jest PONIZEJ czerwonej kreski, a jest u mnie miedzy czerwona a pierwsza biala, ze sklonnoscia do tej pierwszej bialej,przy czym na takim stanie byla juz nieraz - po to zreszta zalozylem ten temat co do kontrolki rezerwy, takze paliwa jest dosc.Goalkeper wrote:A czy parafina czasami nie wytrąca się w momencie kiedy podziała coś bardzo zimnego na ciepłą ciecz ropopochodnąTaki a la szok termiczny. Ja bym obstawiał aku, kiedy go wymieniałeś
Ewentualnie jeżeli śmigasz faktycznie z ekstremalnie pustym zbiornikiem to może pompa zassała syf z dna zbiornika i się zapchała przez co nie podaję paliwa.
Co do wczesniejszych porad - filtra paliwa nie zdemontowalem na juz, raz ze akurat jak na zlosc pozyczylem wszystkie torxy a dwa ze w swietle latarni malo tam widac, wiec laduje latarke dopieroAle wezme jutro zaprzegne jakichs przechodniow zeby Safi wysmyczyc sprzed domu do garazu (50 m pod lekka gorke i z 2 winklami wiec niewykonalne samemu), zapuszcze w garazu farele i zobaczymy co bedzie. Potem podjade na stacje i bede trzymal wyzszy poziom paliwa, mam nadzieje ze to wystarczy zeby nie bylo znowu takich akcji, bo jak juz Sara zagada i pojade do kobiety na wies 10 km ode mnie, a od niej juz nie wyjade wieczorem to sie co najmniej na Sare wkur...