Jaki wybrać olej - silnik / skrzynia
Jaki wybrać olej - silnik / skrzynia
Wiem że tematu oleju było multum na forum ale mam pytanie jakim najlepszym olejem zalać silnik 2.0 16 v - ELF / CASTROL / MOBIL i przy okazji jakim olejem zalać skrzynię biegów .
Last edited by bartek1 on 2010-01-25, 18:10, edited 1 time in total.
Kolego, różnice między poszczególnymi firmami są tak znikome w danej klasie oleju, że naprawdę nie ma znaczenia co wybierzesz 
Renault zaleca oleje Elf
Jeśli jeździsz na półsyntetyku - nie zmieniaj na pełny syntetyk ani na minerał (jeśli nie ma takiej potrzeby).
Rozpiskę jakie oleje powinieneś używać masz w instrukcji obsługi.
Tą stronę masz TUTAJ

Renault zaleca oleje Elf

Jeśli jeździsz na półsyntetyku - nie zmieniaj na pełny syntetyk ani na minerał (jeśli nie ma takiej potrzeby).
Rozpiskę jakie oleje powinieneś używać masz w instrukcji obsługi.
Tą stronę masz TUTAJ
Last edited by Daroot on 2010-01-25, 18:15, edited 1 time in total.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
ja u siebie zalalem Elfa 10w40 polsyntetyk zalezy co miales wczesniej lane i jaki masz przebieg jak wczesniej miales mineral to zebys nie zalal polsyntetykiem bo mozesz rozszczelnic silnik wyplukujac wszystko
Renault ogólnie zaleca zaleca Elfa

Renault ogólnie zaleca zaleca Elfa

Last edited by milesmm on 2010-01-25, 18:19, edited 1 time in total.
NOO... PANOWIE TAKICH SZYBKICH ODPOWIEDZI TO CHYBA NA ŻADNYM FORUM NIE MA !!!!!!
WIELKIE DZIĘKI !!!!!!!!!!!!!!!!!
[ Komentarz dodany przez: Rufus: 2010-01-27, 23:33 ]
nie krzyczymy na forum - proszę poprawić - Rufus
[ Dodano: 2010-01-25, 18:45 ]
Jeszcze tylko malutkie pytanko - ile wchodzi litrów (oleju) do silnika i do skrzyni biegów .
ps.
Co do pytania milesmm mam zalanego pół syntetyka elf ale myślałem że może zalewacie
czymś lepszym - dziękuje jeszcze raz i pozdrawiam wszystkich !!!
WIELKIE DZIĘKI !!!!!!!!!!!!!!!!!
[ Komentarz dodany przez: Rufus: 2010-01-27, 23:33 ]
nie krzyczymy na forum - proszę poprawić - Rufus
[ Dodano: 2010-01-25, 18:45 ]
Jeszcze tylko malutkie pytanko - ile wchodzi litrów (oleju) do silnika i do skrzyni biegów .
ps.
Co do pytania milesmm mam zalanego pół syntetyka elf ale myślałem że może zalewacie
czymś lepszym - dziękuje jeszcze raz i pozdrawiam wszystkich !!!
Last edited by bartek1 on 2010-01-27, 23:35, edited 5 times in total.
Wg manuala wchodzi 4.9 litra razem z filtrem.
Kazdy polsyntetyk, wedle uznania
Jesli chcesz cos lepszego, proponuje popatrzec na motula.
Kazdy polsyntetyk, wedle uznania

Jesli chcesz cos lepszego, proponuje popatrzec na motula.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości