Brak napięcia na przełączniku

Problemy, porady związane z instalacjami gazowymi.

Moderators: SURU, Moderator

Post Reply
Blantow

Brak napięcia na przełączniku

Post by Blantow »

Witam.
Paliło mi bezpiecznik na instalacji, ten który dokładają po zamontowaniu LPG, zazwyczaj blisko akumulatora. Gdy gasły diody na przełączniku gaz/benzyna, to już wiedziałem że muszę wziąć bezpiecznik 10ke i wymienić. Dodam że po zgaśnięciu tychże diod auto samoczynnie się przełączało na benzynę. Któregoś razu już nie miałem dziesiątek i wsadziłem 20 :zawstydzony:
Jak znowu zgasły diody na przełączniku, otworzyłem maskę i ku mojemu zdziwieniu bezpiecznik cały. Przełącznik nie reaguje i nie świeci. Chyba przesadziłem z tą dwudziestką.
Macie jakieś pomysły?
wotek
Forumowicz
Forumowicz

Post by wotek »

Ne chyba ale napewno przesadziłeś. Sprawdz jeszcze inne bezpieczniki może tam któryś jeszcze padł dokładnie nie wiem ale może akurat będziesz miał farta. A jak nie to albo centralka poszła albo gorsza wersja coś w komputerze. Jak nic sam nie znajdziesz to tylko ratuje Cię tylko gazownik i podłączenie pod kompa.
Jak masz jeszcze na gwarancji gaz to włoz spalony bezpiecznik taki jak powinien byC i nie przyznawaj sie że coś grzebałeś tylko poprostu że nie chodzi ci na gazie, takto moga nie uznac Ci gwarancji.
Last edited by wotek on 2010-03-22, 21:15, edited 1 time in total.
Blantow

Post by Blantow »

Zauważyłem że jak wkładam ten bezpiecznik na włączonym zapłonie to zawór się odzywa, tak cyka. Czyli napięcie w układzie jest. Tylko ten przełącznik martwy. Instalacja z 1991r
wotek
Forumowicz
Forumowicz

Post by wotek »

A bezpiecznik cały czas się przepala czy jak włożysz to wszystko jest ok??
Blantow

Post by Blantow »

wotek,
wcześniej jak wkładałem bezpiecznik 10 to przez jakiś czas jeździłem na gazie i po kilkudziesięciu kilometrach się palił, aż się skończyły dziesiątki i jak dałem większy (20) to już go nie spaliło, ale objawy takie jak po spaleniu: zgasły diody na przełączniku gaz/benz., auto się przełączyło na benzyne.
wotek
Forumowicz
Forumowicz

Post by wotek »

Jeżeli teraz Ci nic nie działa to gdzieś sie coś przepaliło skoro bezpiecznik jest caly a nic nie działa. Sprawdz może czy napiecie dochodzi do centralki
Blantow

Post by Blantow »

wotek,
No jutro będę musiał to sprawdzić.
I jeszcze pytanie: czy możliwe jest podpięcie centralki z instalacji monowtrysk BRC (jak się nie mylę) do inst. LOVATO"ECO" z wtryskiem w celu ew. sprawdzenia?
wotek
Forumowicz
Forumowicz

Post by wotek »

Myśle że centralki niczym się nie różnią wkładaj i sprawdzaj napewno juz nic więcej nie popsujesz ;)
Blantow

Post by Blantow »

Przepaliło jedną ścieżkę na płytce centralki. Kropelka cyny pomogła. A zwarcie robiła wsuwka która nie miała osłony i dotykała masy.
Post Reply