Olej silnikowy

Wszystko co wiąże się z kosztami i utrzymaniem pojazdu.

Moderators: SURU, Moderator

Post Reply
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Olej silnikowy

Post by Daroot »

Zawsze wydawało mi się że oznaczenie oleju 10W40 to półsyntetyk.
TUTAJ znalazłem olej który jest pełnym syntetykiem.
Jest to Motul 6100 10W40.
Jeśli do tej pory jeździłem na półsyntetyku 10W40 to mogę przejść na pełną syntezę 10W40?
Last edited by Daroot on 2010-03-22, 19:51, edited 1 time in total.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
Cakes

Post by Cakes »

http://www.allegro.pl/item900491660_gda ... itrow.html

Na aledrogo jest w kategorii polsyntetyk :)
Dziwny olej :|
Seth

Post by Seth »

Prawdopodobnie jest to wynalazek w stylu forda który swego czasu miał olej półsyntetyk o podwyższonych parametrach. Zauważ, że ten olej nie jest opisany jako syntetyczny a jedynie wykonany w technologii syntetycznej o wzmocnionej bazie. Wiele sklepów umieszcza go w grupie półsyntetyków Oczywiście jest pełny syntetyk 10W40 tej firmy, jest to olej do motocykli MOTUL 7100
mattey

Post by mattey »

Daroot, tak czy siak mam to w a6 i safi zalane ogólnie motula leje od dłuższego czasu i jeszcze nigdy sie nie zawiodłem...
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

mattey wrote:Daroot, tak czy siak mam to w a6 i safi zalane ogólnie motula leje od dłuższego czasu i jeszcze nigdy sie nie zawiodłem...
Czytałem bardzo dużo opinii o tym oleju i powiem że wszyscy wypowiadają się pozytywnie o tym oleju, nie ma żadnej opinii na NIE. Oczywiście mówię o Motul 6100 10W40.
Myślę że zaryzykuję i kupię ten olej, ale przedtem wlewa się coś takiego jak: Motul Engine Clean i po rozgrzaniu spuszcza ze starym olejem...
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
wazzabii
Forumowicz
Forumowicz

Post by wazzabii »

znawcą nie jestem, ale jesteś pewien że jest to olej syntetyczny?

podobno to że robiony w technologii syntetycznej nie oznacza, że jest pełnym syntetykiem
tak ostatnio mi ktoś mówił i śmiał, że wszyscy się na to łapią.

z tego co poszukałem w necie piszą, że pół-syntetyk

tutaj chyba nawet sam dystrybutor

http://motul-oils.pl/motul-6100-synergi ... -p-21.html
Last edited by wazzabii on 2010-03-23, 16:41, edited 2 times in total.
"Live the dream" -John Z. DeLorean

1. Renault Safrane phII 2.2dT G8T RXT
2. Renault Safrane phII 2.2dT G8T RXT
Blantow

Post by Blantow »

Kiedyś mi ktoś powiedział o olejach tyle: syntetyk -> półsyntetyk -> mineralny.
Taka kolejność wraz z zużyciem silnika. Jak jeździłeś na półsyntetyku, a zalejesz syntetyk który jest bardziej "płuczącym" olejem i ma rzadszą konsystencje to może przedostawać się za zewnątrz.
Druga sprawa to oleje ELF które ponoć są zalecane do safrane'k.

*edit -> KLIK
Last edited by Blantow on 2010-03-23, 16:56, edited 1 time in total.
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

No to by pasowało, 10W40 - półsyntetyk :)
Tak jak Seth pisał - "wykonany w technologii syntetycznej".
mattey

Post by mattey »

Daroot, spokojnie możesz go zalewać ja mam go a6 i w safranie pomykam już na nim od ponad roku i żadnych efektów ubocznych... silnik sie troche wyciszył i jak zawsze przy 90km pokazywało mi pol butli gazu tak teraz zaczyna pokazywac przy ok 105-110km

ja przed pierwszym zalaniem MOTULa do safrany nic nie dolewałem i nie płukałem tylko po prostu spuściłem mobila i zalałem to

w a8 z racji na przebieg udokumentowany i potwierdzony w ASO leje MOTUL 300V pełny syntetyk i również żadnych skutków ubocznych nie obserwowałem
Last edited by mattey on 2010-03-24, 16:40, edited 1 time in total.
Post Reply