Uwaga na szerokość nowych opon - producenci oszukują

Wszystko co wiąże się z kosztami i utrzymaniem pojazdu.

Moderators: SURU, Moderator

Post Reply
ralf7

Uwaga na szerokość nowych opon - producenci oszukują

Post by ralf7 »

Uwaga na nowe opony tzw. ekologiczne

od 2012r w UE mają być sprzedawane opony tylko z oznaczeniem:
- oporu toczenia,
- poziomu hałasu,
- droga hamowania na mokrej nawierzchni konkretnej opony.
Image

Ważny jest pierwszy punkt - opór toczenia. Bo producenci zaczynają już stosować przekręty.
Bo dawniej jak oznaczenie rozmiaru np. 195/65 R15 to 195 - oznaczało szerokość bieżnika (czyli 195 mm),
tak teraz producenci stosują myk i 195 nie jest to szerokość bieżnika, a szerokość całej opony.
Dlatego producenci zaczynają robić opony o rozmiarze 195/65 R15, której bieżnik ma 180 mm wtedy producenci mogą podać mniejsze wartości oporu toczenia.
Last edited by ralf7 on 2010-03-11, 18:03, edited 1 time in total.
nyczek

Post by nyczek »

Czyli im lepsza klasa zużycia paliwa tym większa szansa na dach w zakręcie ? ( opór = tarcie = przyczepność )
Rufus
Forumowicz
Forumowicz

Post by Rufus »

ralf7 wrote:Bo producenci zaczynają już stosować przekręty.
Bo dawniej jak oznaczenie rozmiaru np. 195/65 R15 to 195 - oznaczało szerokość bieżnika (czyli 195 mm),
tak teraz producenci stosują myk i 195 nie jest to szerokość bieżnika, a szerokość całej opony.
Dlatego producenci zaczynają robić opony o rozmiarze 195/65 R15, której bieżnik ma 180 mm
Nie wiem jak Ciebie - mnie uczono, że 195 to jest szerokość opony mierzona między zewnętrznymi krawędziami ścian bocznych opony, a nie szerokość bieżnika. 65 to procentowy stosunek wysokości opony do jej szerokości i R15 oznacza oponę radialną o średnicy 15".
Uważam więc, że nikt nikogo nie oszukuje.

Oznaczenia na oponach
Last edited by Rufus on 2010-03-23, 21:34, edited 1 time in total.
ralf7

Post by ralf7 »

Zgadza się Rufus tylko, że szerokość bieżnika była minimalnie mniejsza od szerokości opony
a teraz opona 195 a bieżnik 160, miałem już okazję widzieć i mierzyć takie opony.
Post Reply