Koszty eksploatacji Safrane 2.5

Wszystko co wiąże się z kosztami i utrzymaniem pojazdu.

Moderators: SURU, Moderator

Post Reply
MK

Koszty eksploatacji Safrane 2.5

Post by MK »

Witam

Właśnie planuję kupić safranke 2.5 w związku z tym chciałem się dowiedzieć jak wyglądają koszty jej eksploatacji, ile kosztują ewentualne naprawy, jak się sprawuje na gazie i ile pali i jak jest z jej awaryjnością?

Z góry dzięki za wszelkie info.
Last edited by MK on 2010-04-19, 14:53, edited 1 time in total.
michalkrk
Forumowicz
Forumowicz

Post by michalkrk »

Witam
Napiszę na swoim przykładzie (15 kwietnia minął rok jak mam Safrane i przejechałem nim trochę ponad 19 tyś. km):
1. Rozrząd koszt części ~400zł + ~150 zł minimum wymiana
2. Amortyzatory tylne np. Sachs 600 zł 2 sztuki
3. Poduszki amortyzatorów tylnich 100zł sztuka
3. Tarcze tył (Brembo) 160 zł + klocki (EBC) 80zł
4. Olej ponad 6 litrów trzeba liczyć
5. Gumy do wydechu 6 zł sztuka :)
6. Poduszka pod silnik (Sasic) ~170zł
Co do gazu. Mam sekwencję BRC i jestem bardzo zadowolony ale niektórzy mają instalację II generacji i też są zadowoleni tak więc ten silnik gaz znosi dobrze pod warunkiem, że jest oczywiście dobrze założony. Spalanie LPG - ~12 litrów przy mojej spokojnej jeździe mniej więcej połowa miasto połowa poza miastem (na zbiorniku chyba 43 litry robię ~350 km w tej chwili). Benzyny pali jakiś litr mniej. Przede wszystkim 2.5 to świetny motor Volvo.
Co do awaryjności poważniejszy problem miałem tylko z centralnym, który przestał działać z pilota (problem okazał sie błachostką - uszkodzony pilot). Inne usterki to np. zacinające się wskazówki licznika z którymi nie mogę sobie poradzić ale jak tylko znajdę czas to rozłoże licznik na części pierwsze i to naprawię). Po roku jazdy po wspaniałych małopolskich drogach trochę rozklekotały mi się plastiki gdzieś tam (ale identyczną sytuację miałem z poprzednim samochodem po roku jazy w PL...). Poza tym nic więcej mi się chyba nie przytrafiło z usterek. Generalnie auto bardzo dobre i absolutnie nie ma co się sugerować stereotypem na jego temat (chyba, że trafi się na zmordowany egzemplarz ale ja takiego nie trafiłem na szczęście).
Last edited by michalkrk on 2010-04-19, 20:03, edited 1 time in total.
Aga_i_Przemo

Post by Aga_i_Przemo »

michalkrk wrote:Generalnie auto bardzo dobre i absolutnie nie ma co się sugerować stereotypem na jego temat (chyba, że trafi się na zmordowany egzemplarz ale ja takiego nie trafiłem na szczęście).
W pełni popieram!! :ok: :)
Post Reply