wycieraczka

Wszystko co wiąże się z kosztami i utrzymaniem pojazdu.

Moderators: SURU, Moderator

Post Reply
kaktus

wycieraczka

Post by kaktus »

Słuchajcie znowu mam problem wygladający na błachy ale bardzo istotny w eksploatacji samochodu. Chciałem zmienbic wycieraczki i znów okazuje się, ze jedn ramie wycieraczki jest zagięte w kształcie ''U'' do góry i niemoge nigdzie dostac piora wycieraczki. Prosze napiszcie jak sobie z tym problemem poradziliscie.
Aga_i_Przemo

Post by Aga_i_Przemo »

ja wymieniam same piórka z firmy Alca :) koszt to 9zł i robię to 2 razy w roku :)
komplet nowych wycieraczek do ciebie tego typu to około ~ 90zł np z Boscha :D
Zobacz sobie na allegro :p Pozdrawiam Przemo
troja26

Post by troja26 »

Takie odwrócone mocowanie miały safrany, bmw 7, bentley. Co do tych kompletów z allegro to uwaga bo mogą nie mieć odpowiedniego mocowania. Ja kupowałem wycieraczkę z valeo i cena za tą po stronie kierowcy 90 zł, druga 50 zł.
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Po nagrzaniu palnikiem miejscowo, można końcówkę ramienia odwrócić o 180 stopni.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
Jordan

Post by Jordan »

Witam

Ja właśnie mam ten sam problem. Kiedyś wymieniłem wycieraczkę w serwisie ASO w ramach jakieś zimowej czy wiosennej akcji. Teraz kupiłem w sklepie z Alca i nie pasuje, ściągnęli mi z Valeo i okazało się że też nie pasuje więc nie wiem gdzie mam szukać żeby pasowała. Samych piórek nie chce wymieniać bo z doświadczenia wiem że one mają krótszą żywotność i gorzej zbierają.

Pozdrawiam
NeighborUSA

Post by NeighborUSA »

Jordan wrote:nie wiem gdzie mam szukać żeby pasowała
Championów poszukaj i będzie po problemie a w zestawie masz jeszcze dwa adaptory do mocowania na kopnięte ramie.
troja26

Post by troja26 »

Jeśli Valeo to powiedz że do bmw 7 jak dobrze pamiętam do 94 roku.
Rufus
Forumowicz
Forumowicz

Post by Rufus »

Wykorzystując adapter pasują wszystkie wycieraczki. Ja kupuję wycieraczki w Selgrosie po 8,70 zł / szt i są to jedne z lepszych wycieraczek. Wymieniam raz w roku.
Teraz kupiłem sobie płaskie i też zaadoptowałem je za pomocą starego adaptera do Safranki.
Aga_i_Przemo

Post by Aga_i_Przemo »

Rufus, jak wygląda i gdzie można zdobyć taki adapter ? :oczami:
pewnie nie tylko ja bym chciał :D :rotfl:
Rufus
Forumowicz
Forumowicz

Post by Rufus »

Aga_i_Przemo wrote: jak wygląda i gdzie można zdobyć taki adapter ?
Jak wygląda? Myślę, że wystarczy zobaczyć na wycieraczkę od strony kierowcy.
Kawałek prostokątnego plastiku, który można odpiąć od stelaża wycieraczki, a powoduje on, że nowy stelaż można zapiąć na zewnątrz ramienia za pomocą właśnie tego adaptera.

Ja odpiąłem od starej wycieraczki (miałem championy) i założyłem do nowej i tak już robię od 3 lat, choć ostatnio ów adapter uległ uszkodzeniu, po potraktowaniu go dźwignią ze zbyt dużego śrubokręta i trzyma się na druciku ;)

Na pewno Bosch, Valeo i Champion dodają do wycieraczek, ale trzeba liczyć się z trzycyfrowym kosztem.
Last edited by Rufus on 2010-11-30, 09:45, edited 3 times in total.
wazzabii
Forumowicz
Forumowicz

Post by wazzabii »

taniej wychodzi nawet wymieniać te pióra co 2 miesiące niż kupić całe wycieraczki. Szczególnie, że teraz zima. Parę razy przelecą po lodzie i po piórach ;)
"Live the dream" -John Z. DeLorean

1. Renault Safrane phII 2.2dT G8T RXT
2. Renault Safrane phII 2.2dT G8T RXT
MALARZful

Post by MALARZful »

witam mam do wymiany amortyzatory tyl i niewiem czy gazowe czy olejowe
masterpascaler

.

Post by masterpascaler »

Ja to odgięte ramię po prostu uciąłem bakielitką w miejscu gdzie ramię się odgina do góry, odwróciłem o 180 stopni, zaspawałem , zeszlifowałem, pomalowałem i cieszę się wycieraczkami za 9 zł. Jeżdżę tak już jakiś rok, i jadę na 2 komplecie piór za 9 zł :hyhy:
MALARZful

Post by MALARZful »

ja mam, zalozone piora od innego samochodu dopasowalem tylko wycieraczki i gitara
Kedar

Post by Kedar »

Jak odwrócić to ramię bez cięcia, spawania i malowania? Bo ostatnio upychałem płaską. Udało się i wyciera, ale mnie denerwuje, bo szumi na zagięciu :)
masterpascaler

Post by masterpascaler »

Kedar wrote:Jak odwrócić to ramię bez cięcia, spawania i malowania? Bo ostatnio upychałem płaską. Udało się i wyciera, ale mnie denerwuje, bo szumi na zagięciu :)
NIE odwrócisz. Myślałem że da się rozkuć ten zacisk gdzie idzie sprężyna, odwrócić i zakuć zpowrotem, ale gdzie tam, zapomnij. W całym zestawie majzli nie znalazłem żadnego który byłby w stanie to rozkuć. Jedynie przeciąć czymś na całej długości tego zakucia, ale jak to zrobisz nie naruszając ramienia wycieraczki, i jeszcze zakujesz to skutecznie zpowrotem, to stwierdzę że jesteś prze agent ;)
pckiller

Post by pckiller »

ja wimieniłem całe ramię wycieraczki
założeyłem takie z safrany do 97roku
i pasuja zwykłe pióra
pzdr
ramię kosztuje 20zł
Post Reply