wycieraczka
wycieraczka
Słuchajcie znowu mam problem wygladający na błachy ale bardzo istotny w eksploatacji samochodu. Chciałem zmienbic wycieraczki i znów okazuje się, ze jedn ramie wycieraczki jest zagięte w kształcie ''U'' do góry i niemoge nigdzie dostac piora wycieraczki. Prosze napiszcie jak sobie z tym problemem poradziliscie.
Witam
Ja właśnie mam ten sam problem. Kiedyś wymieniłem wycieraczkę w serwisie ASO w ramach jakieś zimowej czy wiosennej akcji. Teraz kupiłem w sklepie z Alca i nie pasuje, ściągnęli mi z Valeo i okazało się że też nie pasuje więc nie wiem gdzie mam szukać żeby pasowała. Samych piórek nie chce wymieniać bo z doświadczenia wiem że one mają krótszą żywotność i gorzej zbierają.
Pozdrawiam
Ja właśnie mam ten sam problem. Kiedyś wymieniłem wycieraczkę w serwisie ASO w ramach jakieś zimowej czy wiosennej akcji. Teraz kupiłem w sklepie z Alca i nie pasuje, ściągnęli mi z Valeo i okazało się że też nie pasuje więc nie wiem gdzie mam szukać żeby pasowała. Samych piórek nie chce wymieniać bo z doświadczenia wiem że one mają krótszą żywotność i gorzej zbierają.
Pozdrawiam
Jak wygląda? Myślę, że wystarczy zobaczyć na wycieraczkę od strony kierowcy.Aga_i_Przemo wrote: jak wygląda i gdzie można zdobyć taki adapter ?
Kawałek prostokątnego plastiku, który można odpiąć od stelaża wycieraczki, a powoduje on, że nowy stelaż można zapiąć na zewnątrz ramienia za pomocą właśnie tego adaptera.
Ja odpiąłem od starej wycieraczki (miałem championy) i założyłem do nowej i tak już robię od 3 lat, choć ostatnio ów adapter uległ uszkodzeniu, po potraktowaniu go dźwignią ze zbyt dużego śrubokręta i trzyma się na druciku

Na pewno Bosch, Valeo i Champion dodają do wycieraczek, ale trzeba liczyć się z trzycyfrowym kosztem.
Last edited by Rufus on 2010-11-30, 09:45, edited 3 times in total.
NIE odwrócisz. Myślałem że da się rozkuć ten zacisk gdzie idzie sprężyna, odwrócić i zakuć zpowrotem, ale gdzie tam, zapomnij. W całym zestawie majzli nie znalazłem żadnego który byłby w stanie to rozkuć. Jedynie przeciąć czymś na całej długości tego zakucia, ale jak to zrobisz nie naruszając ramienia wycieraczki, i jeszcze zakujesz to skutecznie zpowrotem, to stwierdzę że jesteś prze agentKedar wrote:Jak odwrócić to ramię bez cięcia, spawania i malowania? Bo ostatnio upychałem płaską. Udało się i wyciera, ale mnie denerwuje, bo szumi na zagięciu