Ogrzewanie tylnej szyby

Sprawy związane z elektryką, schematy itp.

Moderators: SURU, Moderator

Post Reply
BMWfreak

Ogrzewanie tylnej szyby

Post by BMWfreak »

Witajcie,

Mam problem, jak kupilem auto to nie zwrocilem uwagi na taki szczegol jak ogrzewanie tylnej szyby. Teraz zaczal sie "sezon grzewczy" i okazalo sie, ze ta blaszke od styku do szyby mam urwana. Blaszke mam, ale dzisiaj jak pojechalem do warsztatu szklarskiego to mi powiedzieli, ze oni nic z tym nie moga zrobic i jedyne co to wymienic szybe za jedyne 1000pln (plus przyciemnienie, bo ja mam caly tyl bardzo ciemny i tak mi sie podoba).

Czy ktos z was orientuje sie, czy jest szansa naprawic to bez wymiany szyby ? Gostek mi cos mowil o klejach ktore przewodza prad, ale powiedzial rowniez, ze sa malo skuteczne.

Bede wdzieczny za podpowiedzi, bo nadchodzi zima i warto byloby miec ta szybe jednak ogrzewana !

DK
REAKTywatOR

Post by REAKTywatOR »

Zawsze można spróbować jak się uda to tylko koszty kleju a jak nie to i tak mała strata w porównaniu z nową szybą. :D Ja miałem przerwaną jedną ścieżkę pomalowałem takim klejem w miejscu przerwy i działa :)
szajbus0

Post by szajbus0 »

ale kleje sa do paskow szyby a rozumie ze ty masz urwany kable od poslaczneia mozna sie pobawic w lutowanie
BMWfreak

Post by BMWfreak »

Dzisiaj sproboje zrobic zdjecie, chodzi o metalowy styk, ktory odchodzi od kabla do szyby. Jest on oderwany od szyby, wiec nie wiem czy klej to chwyci. Wiecie gdzie taki klej mozna nabyc, albo jak on sie nazywa ?
jurek201
Forumowicz
Forumowicz

Post by jurek201 »

Możesz spróbować naprawić czymś takim

ELPOX 15

http://www.4max.pl/default.asp?g=129&produkt=73

ale czy się uda to "wyjdzie w praniu"

Wiadomość o tym kleju mam z innego forum i tam się udało przykleić.

Pozdrowienia

jurek201
Renault Safrane V6i RT, manual z "gazem" :( , B544, 1993, 240000km, 2xel. szyby,ABS, tempomat, klimatronik.
BMWfreak

Post by BMWfreak »

Dzieki stokrotne jurek201, sprobuje go gdzies kupic i przykleic to dziadostwo. Tak naprawde do stracenia nie mam nic !
Rufus
Forumowicz
Forumowicz

Post by Rufus »

W razie czego bez problemu dokupisz kompletną klapę z szybą za 150 zł na alledrogo.
Jeśli kolor autka masz oryginalny, to nawet klapę w swoim kolorze znajdziesz.
szajbus0

Post by szajbus0 »

albo za 20 zl kupisz wiatraczek do kompa taki 12cmx12cm i podlaczysz na 12v pod szybe i tez bedzie odsniezał :D
Kedar

Post by Kedar »

Ja jeszcze muszę sprawdzić połączenia paseczków u mnie, bo też przestała grzać :)
slaby54

Post by slaby54 »

Panowie przerobiłem temat u siebie wymieniałem kalpę bo mi szyba strzeliła a koszt duży to kupiłem cała klapę za 150zł z szyba no i jak mechanik mi ja zakładał to jakoś utrącił ten styk do podłączenia kabli kupił na drugi dzień ten klej przewodzący o którym była mowa przykleił i tak śmiga już 2 rok nic się nie dzieje.
SemenOV

Ogrzewanie tylnej

Post by SemenOV »

sprawdј przekaјnik, wiesz jak wі±cza siк ogrzewanie tylnej szyby?
Kedar

Post by Kedar »

U mnie urwał się kabel od szyby z prawej strony. Problem namierzony.
wincior
Forumowicz
Forumowicz

Post by wincior »

ja zlutowalem cyną i też działa.
chrisu

Post by chrisu »

wincior wrote:ja zlutowalem cyną i też działa.
Ja też tak zrobiłem - ale znów odpadło :( - chyba lutownicą gazową jak będzie ciepło to zrobię...
Ja miałem za bardzo naładowany bagażnik i przy zamykaniu się urwało...
zbigu
Forumowicz
Forumowicz

Post by zbigu »

nawiązując do tylnej szyby.
Zauważyłem , że szyba grzeje na całości , ale bardzo słabo i wolno,
jaki może być powód
3,0 v6i 93r.RXE
automat
wazzabii
Forumowicz
Forumowicz

Post by wazzabii »

sprawdź wsuwki które łączą się z szybą (na dolnej krawędzi szyby, po jednej i drugiej stronie),

przeczyść jakimś kontektem lub papierem ściernym np. "wodnym"

jak słabo grzeje, to znaczy, że płynie mały prąd a to wynika ze zwiększonej rezystancji czyli słabego przejścia na stykach lub innych elementach
"Live the dream" -John Z. DeLorean

1. Renault Safrane phII 2.2dT G8T RXT
2. Renault Safrane phII 2.2dT G8T RXT
wincior
Forumowicz
Forumowicz

Post by wincior »

zastanawiam się czy ktoś miał taki problem, mianowicie ogrzewanie tylnej szyby działa ale nie na wszystkich tak zwanych "paskach" obwód przerwany jest na 2 najniższych, zastanawiam się jak to naprawic ?
wazzabii
Forumowicz
Forumowicz

Post by wazzabii »

są takie kleje 2 składnikowe, które po zastygnięciu przewodzą prąd.
stosowałem w poprzednim aucie i działało.
"Live the dream" -John Z. DeLorean

1. Renault Safrane phII 2.2dT G8T RXT
2. Renault Safrane phII 2.2dT G8T RXT
Post Reply