Kwestia składek

Ten dział widoczny jest tylko dla klubowiczów.

Moderators: SURU, Moderator

Post Reply

Jakie zasady przyjmujemy?

Poll ended at 2011-02-09, 23:44

Jeżeli delikwent (potencjalny klubowicz wpłacający składkę) wpłaci pieniążki na serwer do pierwszej połowy roku to otrzymuje członkostwo do końca roku, a jeżeli wpłaca po 01 lipca to otrzymuje członkostwo do końca bieżącego roku oraz na przyszły rok.
2
10%
termin płatności dla zainteresowanych powinien być do 01.03, w dwa miesiące chyba każdy znajdzie odpowiednią kwotę.
7
35%
okres rozliczeniowy jest np od stycznia do grudnia a osoba która dołączy i będzie chciała zapłacić składkę w lipcu niech zapłaci proporcjonalnie za te miesiące do końca roku a od nowego okresu rozliczeniowego cała składkę za cały rok.
6
30%
o 30.06 składka była pełna, a od 1.07 1/2 kwoty.
5
25%

Total votes: 20

RedHead
Forumowicz
Forumowicz

Kwestia składek

Post by RedHead »

Witajcie. Mam dylemat, jak wydzielac konta dla klubowiczów. Chodzi mi mianowicie o terminy wpłacania składek. Moją propozycją jest:

Jeżeli delikwent (potencjalny klubowicz wpłacający składkę) wpłaci pieniążki na serwer do pierwszej połowy roku to otrzymuje członkostwo do końca roku, a jeżeli wpłaca po 01 lipca to otrzymuje członkostwo do końca bieżącego roku oraz na przyszły rok. Co o tym sądzicie? Może macie lepsze propozycje? Zrobimy ankietę kiedy kilka osób wyrazi swoje zdanie.
Last edited by RedHead on 2011-02-05, 23:44, edited 1 time in total.
Decentralizacja to przyszłość.
Roadrunner

Post by Roadrunner »

Bez sensu, jak osoba zapłaci po 01.07 to będzie miała 1.5 roku, a osoba która zapłaci 01.01 będzie miała na rok. Nie zgadzam się. Sugeruje, że termin płatności dla zainteresowanych powinien być do 01.03, w dwa miesiące chyba każdy znajdzie odpowiednią kwotę.
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Nie lepiej zrobić okres rozliczeniowy jednego roku? W przybliżeniu do jednego miesiąca (na plus).
Minusem jest to że wraz ze wzrostem czasu - będzie wzrastać ilość osób - ale wystarczy chyba prowadzić tylko jakiś plik na serwerze z danymi i po problemie :)
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
Kedar

Post by Kedar »

Panowie,
rozwiązanie jest dość proste. Ustalamy termin wpłat do dnia X. Jeżeli termin X zostanie przekroczony uczestnik forum automatycznie nie załapie się do grona klubowiczów.
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Kedar wrote:Panowie,
rozwiązanie jest dość proste. Ustalamy termin wpłat do dnia X. Jeżeli termin X zostanie przekroczony uczestnik forum automatycznie nie załapie się do grona klubowiczów.
A jezeli przychodzi nowy klubowicz i oplaca skladke w lipcu jak napisal Red?
To ma do konca roku czy do lipca?
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
Kedar

Post by Kedar »

Daroot, wydaje mi się, że opłata powinna wchodzić wtedy, gdy jest wymagalność za spłacenie np. miejsca serwerowego.

Gdy wykupujesz hosting dostajesz fakturę, czy rachunek i w określonym terminie musisz zapłacić. Jeżeli tego nie zrobisz, to albo zawieszają działanie usługi, albo dostajesz ponaglenia.

Ale masz rację. Ta zasada może tyczyć się starych użytkowników.

Co do nowych moja propozycja jest taka, żeby opłaty uiszczane w połowie roku obowiązywały do końca danego roku. A od przyszłego roku (składka powiedzmy w styczniu) ta opłata obowiązywać będzie na cały rok.

Co Wy na to? Unikniemy bałaganu. Łatwiej będzie zapanować nad kasą i łatwiej nią gospodarować. Takie moje zdanie.
slaby54

Post by slaby54 »

Moja sugestia jest taka:)

Że okres rozliczeniowy jest np od stycznia do grudnia a osoba która dołączy i będzie chciała zapłacić składkę w lipcu niech zapłaci proporcjonalnie za te miesiące do końca roku a od nowego okresu rozliczeniowego cała składkę za cały rok. Takie coś mi wpadło do głowy wybierzcie Panowie najlepszy wariant :)
jahoo

Post by jahoo »

Żeby nie bawić się w pojedyńcze złotówki, może zróbmy tak aby do 30.06 składka była pełna, a od 1.07 1/2 kwoty.
Oczywiście dotyczyć to powinno nowych klubowiczów, dołączających w środku roku.
Kedar

Post by Kedar »

jahoo, jestem za. Słuszna propozycja. Uczciwa przede wszystkim.
Roadrunner

Post by Roadrunner »

Ja też jestem za takim rozwiązaniem:)
Rufus
Forumowicz
Forumowicz

Post by Rufus »

Jeśli ktoś chce dołączyć do klubowiczów w ciągu roku, to przecież można mu policzyć składkę proporcjonalnie. Jeśli za cały rok składka wynosi 40 zł, to za każdy rozpoczęty miesiąc należy liczyć 3.30 zł.

A tak swoją drogą, to zależy tylko od tego, jak komuś będzie zależało na byciu klubowiczem, bo 40 zł rocznie to też nie jest jakaś zatrważająca kwota.
troja26

Post by troja26 »

I tu się wtrącę dla niektórych może być wiem sam po sobie. Nie chciałbym tracić klubowicza ale naprawdę dla mnie aktualnie 40 zł to cztery dni życia. Wiem śmieszne, ale prawdziwe.
Rufus
Forumowicz
Forumowicz

Post by Rufus »

troja26 wrote:Wiem śmieszne, ale prawdziwe
Grzesiu, nie mówię że to śmieszne.
Rozmowa dotyczy forumowiczy, którzy chcą wspierać nasz klub, a więc chcą wstąpić do grona klubowiczy.
Z istniejącym i szanowanym klubowiczem (takim jak m.in. Ty) zawsze można się dogadać, problem pojawia się, tak jak Red napisał, gdy ktoś zechce być klubowiczem we wrześniu na przykład.
I w takim przypadku, gdybyś nie był klubowczem, to na pewno rozważyłbyś wstąpienie do klubu najpierw pod względem ekonomii Twojego portfela, nieprawdaż?
RedHead
Forumowicz
Forumowicz

Post by RedHead »

Rozpocznę jakąś ankietę jak wrócę do uk (czyli za kilka dni)
Last edited by RedHead on 2011-01-25, 18:48, edited 1 time in total.
RedHead
Forumowicz
Forumowicz

Post by RedHead »

Ankieta została uruchomiona, zapraszam do głosowania.
dareczek730

Post by dareczek730 »

Głos oddany
seba
Forumowicz
Forumowicz

Post by seba »

Witam , głos oddany pozdrawiam staszek
AUTO ROKU PLAYBOYA 1993
RedHead
Forumowicz
Forumowicz

Post by RedHead »

"termin płatności dla zainteresowanych powinien być do 01.03, w dwa miesiące chyba każdy znajdzie odpowiednią kwotę."

Więc termin płatności jest od momentu, kiedy powstanie lista (tradycyjnie po zlocie) do 01 marca. Status klubowicza będzie dodawany/odejmowany od pierwszych dni stycznia do 01.03.

Wsio się zgadza moi drodzy?
Post Reply