Kupiłem auto

Czyli czym jeździmy oprócz Safrane

Moderators: SURU, Moderator

Post Reply
PawelSki99

Kupiłem auto

Post by PawelSki99 »

Witam wszystkich dwa tygodnie temu kupiłem auto i nie jest to niestety safrane bo nie znalazłem takiego jak chciałem a miałem mało czasu na szukanie :( auto które wybrałem to Rover 75 z silnikiem 2.0 CDT z 2000r autko jest naprawdę dobrze wyposażone i w miarę wygodne oczywiście do safrane to nawet porównania nie ma pod tym względem. Przebieg auta 170kkm z książką serwisową. Z safrane się narazie nie rozstaje lecz odeszła trochę w odstawkę :( co myślicie o moim wyborze? za parę dni wrzucę jeszcze jakieś zdjęcia
michalkrk
Forumowicz
Forumowicz

Post by michalkrk »

Interesowałem się takim Roverem ale wtedy cena była za duża. Osobiście autko bardzo mi się podoba. Silnik BMW o ile mi wiadomo. Napisz jak wrażenia z jazdy? Wygodne auto?
Last edited by michalkrk on 2011-03-28, 20:09, edited 1 time in total.
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Przynajmniej mlode :) tez mi sie rover podoba, a niektore wersje wrecz boskie.
Choć nigdy nie jezdzilem zadnym.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
Rufus
Forumowicz
Forumowicz

Post by Rufus »

Roverki są fajne. Nie wiem jak teraz, ale parę lat temu był problem z częściami.
Miałem krótki epizod (2 tygodnie) z Roverem 825 - jeżdżący, super wygodny czołg.
PawelSki99

Post by PawelSki99 »

A więc tak auto jest wygodne ale tylko dla kierowcy i pasażerów z tyłu jeżeli podróżuje tam dwie osoby pasażer z przodu ma bardzo mało miejsca na kolana ze względu na to że schowek jest umiejscowiony bardzo nisko. Zawieszenie auta jest dość a nawet bardzo dobre z tego co wyczytałem to pochodzi z BMW tak samo jak silnik. A co do samego silnika to dopóki nie osiągie 2tys obrotów nie jest zbyt żwawy auto waży ponad 1500kg i ma 116km lecz można wgrać nowe mapy wtrysków (koszt 700) i moc wzrasta do ok 135km i moment obrotowy o 40Nm. Na trasie Wrocław- Amsterdam auto średnio spaliło 6.3l/100km i dodam ze było w pełnym załadowaniu a jazda była mieszana raz 120 a raz 170. Autko na wyposażeniu posiada klimatronic 2-strefowy, skórzaną tapicerce, elektryczne fotele z pamięcią ustawień, 4 el. szyby, el. podgrzewane lusterka, tempomat, kontrole trakcji, czujniki cofania, abs, komputer pokładowy, podgrzewane fotele oraz funkcję dogrzewania silnika, tyle na temat wyposażenia a teraz o samym wyglądzie Rover 75 jest przepiękny z zewnątrz a środek to po prostu bajka wszystko jest bardzo dobrze spasowane nic nie trzeszczy i nie czuć tej biedy jak np w passatach czy a4 jakość materiałów jest bardzo dobra. A co do minusów to właśnie mało miejsca dla pasażera z przodu troche małe schowki niestety tylko jedna zapalniczka i trochę nie foremny i dosyć płytki bagażnik. Opisze jeszcze cos jak pojeżdżę dłużej to tylko pierwsze wrażenia więc moze sa w superlatywach gdyż jestem jeszcze w niego bardzo wpatrzony. :)
Rufus
Forumowicz
Forumowicz

Post by Rufus »

Mi też 75 bardzo się podoba. Dawaj troszkę zdjęć.
A z tymi schowkiem przed nogami pasażera, to chyba wszystkie zaokrąglone w środku autka mają ten problem. Brawa, Marea, Corolla też mają tą uciążliwość.
PawelSki99

Post by PawelSki99 »

jak sie do niego przesiadłem z safranze to bardzo mi to przeszkadzło ale ja tak rzadko jeżdze jako pasażer ze teraz sie tym nie przejmuje
PawelSki99

Post by PawelSki99 »

oto fotki mojej nowej fury :)
Attachments
30032011171.jpg
30032011172.jpg
franczesko
Forumowicz
Forumowicz

Post by franczesko »

Dla mnie auto kozak piękne. pozdr
był:
SUZUKI GS500E 93' 500cm3 49KM czerwony
NISSAN SUNNY 92' 1.4 16v LPG 3d biały
RENAULT MEGANE 96' 1.8D Sedan bordowy
CITROEN XSARA COUPE 98' 1.6 LPG 3d zielony metalic
jest:
RENAULT SAFRANE RXE 97' 2.0 16v LPG zielony metalic
Cakes

Post by Cakes »

Piekne autko.

Nawet CB kolorystycznie dopasowane :D :D
Rufus
Forumowicz
Forumowicz

Post by Rufus »

Takie wykonanie wnętrza optycznie podwyższa klasę auta.
Normalnie tani Jaguar.
Piękne :oczami:
wazzabii
Forumowicz
Forumowicz

Post by wazzabii »

dogrzewanie auta można w łatwy sposób zmienić w ogrzewanie postojowe.
Poczytaj na forum roverki
miałem przed safrana Rovera 420 SDi 105KM z 98'
Poza tym, że strzelił napinacz od paska alternatora i rozrusznik wyzionął ducha to nie było awarii.
Silnik masz z bety jak i zawias, jedynie został trochę przeprojektowany z powodu iż masz napęd na przód a nie tyl.
Fura jest klamot, widać mniej niż w szafie, także uważaj na zderzaki :)
"Live the dream" -John Z. DeLorean

1. Renault Safrane phII 2.2dT G8T RXT
2. Renault Safrane phII 2.2dT G8T RXT
PawelSki99

Post by PawelSki99 »

Odświerzę nieco temat mojego Roverka. Więc tak od zakupu przejechałem 15kkm i nie obyło się bez awarii typowa usterka to pompka sprzęgła i właśnie ona nawaliła koszt 1000zł po za tym wszystko ok. Auto spisuje się rewelacyjnie.Co do spalania mój cdt w mieście na bardzo którkich odcinkach pali koło 6,7 litra, w trasie spokojnie zejdę do 6, a przy mega oszczędnej jeździe udało mi się uzyskać wynik 5,2 na dystansie Olszyna- Hannover myślę że to dobre wyniki jak na takie auto. Wszystkim którzy mają zamiar zamienić Safrane na coś młodszego równie rzadko spotykanego z czystym sumieniem mogę polecić R75
Chocapic
Forumowicz
Forumowicz

Post by Chocapic »

Miałem okazje takim jechać tydz. temu i naprawdę duże i wygodne auto. Rzeczywiście 5,2l to nieźle biorąc pod uwagę, że auto waży 1,5 tony :)
Rufus
Forumowicz
Forumowicz

Post by Rufus »

Safranem 2.2 dt też spokojnie uzyskasz taki wynik spalania przy spokojnej jeździe.

Nie mniej jednak gratulacje za udany ecodriving.
PawelSki99

Post by PawelSki99 »

Myślę że gdybym się bardziej starał to mógłbym osiągnąć lepszy wynik. Gdybym wyłączył klimę, radio to pewnie było by poniżej 5
Post Reply