Problem z otwarciem safrane. Czy jest jakas blokada?

Wszystko co wiąże się z kosztami i utrzymaniem pojazdu.

Moderators: SURU, Moderator

Post Reply
wincior
Forumowicz
Forumowicz

Problem z otwarciem safrane. Czy jest jakas blokada?

Post by wincior »

Jest to dosyć skomplikowana sytuacja.. po wgnieceniu blachy na drzwiach kierowcy i zamknieciu samochodu jak na zlosc nie chce sie otworzyc (safrane phase II 1996r 2.5) mam kluczyk z podczerwienia. sygnal jest wysylany ale drzwi nie chca sie otworzyc. nie bylo by problemu gdyby nie fakt ze nie dziala mi zaden zamek w samochodzie. Ani u kierowcy ani u pasazera ani w bagazniku. Oczywiscie jest cos takiego jak awaryjne otwieranie drzwi, lub holowanie ale bedzie za drogo. a samochod nie jest w garazu.. ale mam nowa szybe wiec najlatwiej sie dostac przez wybicie szyby... problem jest tylko taki czy jak wejde do srodka to go odpale? czy ma jakas blokade, ze odcina doplyw paliwa, lub w ogole nie odpali? Tak jakbym jechal zamknietym autem. Pytam bo wole dowiedziec sie teraz niz wtedy jak juz nie bedzie szyby :) dzieki z gory za pomoc.

w samochodzie nie ma alarmu.
seba
Forumowicz
Forumowicz

Post by seba »

Witam , spróbuj psiknąć do zamków coś w rodzaju WD może zapadka która wskakuje w otwór na końcu grota kluczyka zaskoczy i dasz radę otworzyć pozdrawiam staszek
PS. uzupełnij profil jaki model i w jakiej wersji
Czy słychać siłowniki w drzwiach jak próbujesz otwierać czy echo
Last edited by seba on 2011-04-14, 21:57, edited 2 times in total.
AUTO ROKU PLAYBOYA 1993
Cakes

Post by Cakes »

wincior, z ktorej strony masz to "wgniecenie" i czy jest dosc spore? Czy gdy otwierasz auto z pilota zapala sie swiatlo w srodku auta?

W drzwiach od strony kierowcy jest caly sterownik od centralnego zamka, wiec mozliwe, ze jesli uderzenie nastapilo w drzwi od kierowcy, to po prostu ulegl uszkodzeniu sterownik.

Jezeli wejdziesz do auta to nie bedzie problemu z odpaleniem, jezeli tylko pilot rozbroi Ci immo (przy otwarciu z pilota powinny zapalic sie lampki w srodku auta).

Tak jak slusznie zauwazyl rowniez seba, psiknij WD40, lique moly, czy jakims innym odrdzewiaczem, moze poskutkuje i wkladka zlapie i nie bedzie sie krecic w kolo.
Last edited by Cakes on 2011-04-14, 23:44, edited 1 time in total.
wincior
Forumowicz
Forumowicz

Post by wincior »

nic nie słychać w drzwiach.
Cakes

Post by Cakes »

wincior, czyli prawdopodobnie sterownik padl.
wincior
Forumowicz
Forumowicz

Post by wincior »

Cakes wrote:wincior, z ktorej strony masz to "wgniecenie" i czy jest dosc spore? Czy gdy otwierasz auto z pilota zapala sie swiatlo w srodku auta?

W drzwiach od strony kierowcy jest caly sterownik od centralnego zamka, wiec mozliwe, ze jesli uderzenie nastapilo w drzwi od kierowcy, to po prostu ulegl uszkodzeniu sterownik.

Jezeli wejdziesz do auta to nie bedzie problemu z odpaleniem, jezeli tylko pilot rozbroi Ci immo (przy otwarciu z pilota powinny zapalic sie lampki w srodku auta).
tak od kierowcy i jest spore, czyli to jest wina wgniecenia to jasne tak?
no rozbroi bo dziala, czyli nie ma zadnej blokady, tak?:) to dobrze. no najwyrazniej popsul sie zamek centralny. Naprawienie pewnie strasznie duzo bedzie kosztowac, co nie?:(
psikne wd i zobacze czy sie naprawi, dzieki za rade.
Wazne jest to, ze jak juz sie dostane to go odpale. bo jak nic nie chce sie otworzyc z pilota...
seba
Forumowicz
Forumowicz

Post by seba »

Witam , a może padł akumulator wiec dostań się do komory silnika i to sprawdź , jak nie masz osłony pod silnikiem to przy pomocy długiego śrubokręta może otworzysz maskę pozdrawiam staszek
AUTO ROKU PLAYBOYA 1993
Cakes

Post by Cakes »

Nie odpowiedziales na dosc istotne pytanie: Czy gdy probujesz otworzyc auto z pilota zapala sie swiatlo w srodku? Moze byc tak jak seba pisze, ze aku padl.
wincior wrote:tak od kierowcy i jest spore, czyli to jest wina wgniecenia to jasne tak?
Moze byc to wina wlasnie wgniecenia, uderzenia.
wincior wrote:Naprawienie pewnie strasznie duzo bedzie kosztowac, co nie?:(
Kwestia wymiany samego sterownika, co sam mozesz nawet zrobic, tylko trzeba bedzie rozebrac drzwi. Moze tylko wtyczki wypiely sie (co jest prawie niemozliwe).

Nie wiem czy dobrze znalazlem, ale w mojej 2.2 mam chyba taki sterownik:

http://allegro.pl/renault-safrane-2-2-9 ... 34842.html

Jezeli w Ph2 jest taki sam, to koszt jest niewielki.
Last edited by Cakes on 2011-04-14, 22:21, edited 1 time in total.
wincior
Forumowicz
Forumowicz

Post by wincior »

Cakes wrote:Nie odpowiedziales na dosc istotne pytanie: Czy gdy probujesz otworzyc auto z pilota zapala sie swiatlo w srodku? Moze byc tak jak seba pisze, ze aku padl.
nie odpowiedzialem bo nie wiem. auto nie stoi pod domem postaram sie sprawdzic. sprawdze:)
dzieki za pomoc.
Last edited by wincior on 2011-04-25, 18:52, edited 1 time in total.
wincior
Forumowicz
Forumowicz

Post by wincior »

Dzięki wszystkim za pomoc.
Rzeczywiście chodziło o akumulator... Ehh, po stłuczce zostawiłem samochód na światłach i stało się a ze względu na brak tych zamków działających trzeba było inaczej się dostąć:)) w każdym razie BARDZO DZIĘKUJE za pomoc, Auto juz naprawione wszystko działa, po rozładowaniu akumulatora niestety nie moge korzystac radia bo nie znam tego kodu, ale czekam na wygenerowanie wiec moze bedzie dobrze. A moze ktos mi powiedziec czy u was tez w Radiu ALPINE jest to kombinacja daty produkcji??
Post Reply