Co dziś zrobiłeś przy swojej Safi

Tematyka dowolna

Moderators: SURU, Moderator

seba
Forumowicz
Forumowicz

Post by seba »

Witam , zamontowałem w Initialce końcowy tłumik Remusa i fajnie basowo gada pozdrawiam staszek
AUTO ROKU PLAYBOYA 1993
M1513K
Forumowicz
Forumowicz

Post by M1513K »

Jakieś zdjęcia prosimy...
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Zdjęcia jak zdjęcia... Nagranie dźwiękowe poprosimy ;)
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Zalałem zbiornik paliwa pod korek - wracając patrzę pod samochód a tam coś wisi. Pękła opaska podtrzymująca zbiornika. :szok:

Obok w mojej pracy, wąż i próbowałem spuścić paliwo do baniek - zapomnijcie, nie mogłem wciśnąć go głębiej niż 50cm we wlew.

Odkręciłem nakrętke w bagażniku, wywaliłem pływak i tamtędy zassałem paliwo.
Zostawiłem 20l.
Opaska przerdzewiała, zamówiłem nową w ASO - 77zł.

Dziękuje za pomoc tym którzy są w temacie.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
michalkrk
Forumowicz
Forumowicz

Post by michalkrk »

Miałem to samo :) Jak jechałem to rysowałem asfalt :) Dobrze, że bez opaski zbiornik trzyma się całkiem dobrze i nie ma możliwości, żeby spadł...
Rufus
Forumowicz
Forumowicz

Post by Rufus »

Miałem dokładnie to samo w zimie - opaskę zastąpiłem identycznych wymiarów kawałkiem nierdzewki o gr. 3 mm - mam nadzieję, że zapewni mi to spokój na dłużej.
franczesko
Forumowicz
Forumowicz

Post by franczesko »

ja także miałem problem z opaska zbiornika również wisiała podobny płaskownik i już jest git
był:
SUZUKI GS500E 93' 500cm3 49KM czerwony
NISSAN SUNNY 92' 1.4 16v LPG 3d biały
RENAULT MEGANE 96' 1.8D Sedan bordowy
CITROEN XSARA COUPE 98' 1.6 LPG 3d zielony metalic
jest:
RENAULT SAFRANE RXE 97' 2.0 16v LPG zielony metalic
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Nowa opaska trzyma - sprawdzone pod sam korek :D

Image
Rufus
Forumowicz
Forumowicz

Post by Rufus »

Daroot, masz spaloną żaróweczkę w podświetleniu prawej części wskaźnika paliwa :hyhy:
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Rufus wrote:Daroot, masz spaloną żaróweczkę w podświetleniu prawej części wskaźnika paliwa :hyhy:

Yyyyy... moze wskaznik sie tak daleko wychylił i ją trącił? :D
franczesko
Forumowicz
Forumowicz

Post by franczesko »

pod korek ile było litrów?
był:
SUZUKI GS500E 93' 500cm3 49KM czerwony
NISSAN SUNNY 92' 1.4 16v LPG 3d biały
RENAULT MEGANE 96' 1.8D Sedan bordowy
CITROEN XSARA COUPE 98' 1.6 LPG 3d zielony metalic
jest:
RENAULT SAFRANE RXE 97' 2.0 16v LPG zielony metalic
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

W sumie komputer w aucie pokazał 78litrów. Ale weszło na pewno więcej, gdyż lałem pod sam korek, łącznie z odpowietrzeniem.

Natomiast ile, nie wiem - bo miałem około 20 litrów w aucie, więc ciężko stwierdzić :(

Stawiam że 83-84litry razem.
Aga_i_Przemo

Post by Aga_i_Przemo »

Sumując latka to 14, 166.000 km i równo rok na podtlenku LPG - tyle wytrzymał u mnie oryginalny fabryczny wydech :) dziura sie zrobiła na rurze między puszkami a same puszki też już miały dosyć... niestety :zalamany:
w sobotę w warsztacie wymiana całości od katalizatora do końca na polecany Ostrów Wielkopolski. Koszt z montażem 406 zł, 18 miesięcy pisemnej gwarancji...
Moim zdaniem "brzmi bardziej rasowo" :rotfl: powyżej 3,5tyś obrotów, a czy głośniej ? ciężko powiedzieć bo, da sie wytrzymać i myśle ze za tą kasę to warto...
(nie potwierdzony koszt tego samego zestawu z BOSALA to ponoć ponad 1000zł :D i do ściągnięcia z Belgi - dalej nie pytałem :przestraszony: )
Wybierajcie sami ;)
Pozdrawiam Przemo

franczesko wrote:pod korek ile było litrów?
ja zaraz po wyjeździe z komisu, zalałem 76,5 L wachy :hyhy: a jak przekroczyło 60-tkę na dystrybutorze to schylałem się czy nie ma "wodospadu" pod autem :szok: mają spust te safranki... :rotfl: :D
Last edited by Aga_i_Przemo on 2011-06-14, 13:46, edited 1 time in total.
Rufus
Forumowicz
Forumowicz

Post by Rufus »

Aga_i_Przemo wrote:wymiana całości od katalizatora do końca na polecany Ostrów Wielkopolski. Koszt z montażem 406 zł, 18 miesięcy pisemnej gwarancji..
JA pierdziu - też tak chcę!!! Tłumik końcowy do 2.2 dt robi tylko Bosal i kosztuje 1200 zł, środkowy ok 600 zł - jakieś 1,5 roku temu zmieniałem obydwa - chyba sporo ponad 2000 zostawiłem w warsztacie i 24 miechy pisemnej gwarancji.

Jadąc na Guinnessa do Poznania autostradą przejechałem jakieś 70 km na świecącej się rezerwie i potem jakieś 40 km po wioskach do stacji - zatankowałem tam 79,9 litra ON - gdzieś mam ten paragon.
Przed Borkami wlazło 74 litry i jeszcze wkurwiaczek się nie świecił (albo żaróweczka padła :hyhy: )
Last edited by Rufus on 2011-06-14, 20:17, edited 2 times in total.
Cakes

Post by Cakes »

Sam zalalem w Holandii 84 litry. Dziwilem sie gdyz wedlug manuala Safi ma zbiornik 80l :D :D Juz myslalem ze mnie oszukali :D

Znow w PL jak tankowalem w Gliwicach, gosciu na stacji myslalem ze z wrazenia padnie. Sam wlasnie patrzyl pod auto czy nie leje sie benzyna. Przyzwyczajony do VAGowskich 60 chcial wyciagal pistolet :D
krzanu
Forumowicz
Forumowicz

Post by krzanu »

Do 2.2dt tłumik końcowy podobnie jak cały układ wydechowy jest wspólny z 2.5dt z phI. Mnie w styczniu kosztował końcowy 350zł po utargowaniu z tym że kupowałem jeszcze opaskę i wieszaki -łącznie 408 z przesyłką. Mam Walkera i jest na nim naklejka, że do 2.5dt. Z tego co wydzwaniałem to ceny kształtują się w granicach 400+ do 550 za Walkera i Bosala.
Mi weszło 83l ale na rezerwie było przejechane tylko 40km.
DUCHU77

Post by DUCHU77 »

dziś pojechałem nabić klimę bo nie działała, a tu problem nie dość że jest to instalacja jeszcze na stary gaz R12 to jeszcze okazało się że jest dziurawa chłodnica a rok 94 auta :(
Kedar

Post by Kedar »

naprawa chłodnicy klimatyzacji (lutowanie)
zamontowanie osłony silnika
Aga_i_Przemo

Post by Aga_i_Przemo »

Rozebrałem podszybie żeby wyczyścić i wybrać wszystkie "śmieci" bo w środę umówiony jestem na serwis klimy. Przesmarowałem ruchome części mechanizmu wycieraczek, wymieniłem 3 pióra, zamontowałem spryskiwacze mgłowe (rewelacja!) i dopracowałem tylną wycieraczkę... parę godzin z bratem i browarkami zleciało ale są efekty :)
RedHead
Forumowicz
Forumowicz

Post by RedHead »

Wczoraj safrana wylądowała na "palecie", dzięki temu bedę mógł przewozić ją widlakiem jak bedzie w częściach, a będzie :hyhy:
Dzisiaj wymieniłem regulator ciśnienia paliwa z 3bar na 4bar. Czy pomogło, okaże się jak autko wróci na drogi. Zakupiłem katalizator z metalowym wkładem Magnaflow ze stali nierdzewnej i łącznik elastyczny (również nierdzewka).
Decentralizacja to przyszłość.
Post Reply