Pełna wymiana płynu hamulcowego

Wszystko co wiąże się z kosztami i utrzymaniem pojazdu.

Moderators: SURU, Moderator

Post Reply
RedHead
Forumowicz
Forumowicz

Pełna wymiana płynu hamulcowego

Post by RedHead »

Powiedzcie jak zmienić cały płyn w układzie, bo nigdy tego nie robiłem. Jaki typ polecacie, myślałem nad dot5.1, jest mieszalny z dot4.
Decentralizacja to przyszłość.
kgb5

Post by kgb5 »

Ja wymieniałem przez ciągłe pompowanie i spuszczanie z każdego koła pokoleji płynu aż do pokazania się nowego płynu hamulcowego w wężyku do odpowietrzania. Oczywiście ważne jest pilnowanie, żeby nie zabrakło płynu w zbiorniczku. Zużyłem około 1,5L płynu.
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

A ja nie chciałem łączyć płynów (stary i nowy) i spuściłem cały płyn zapowietrzając układ.
Odkręciłem wszystkie odpowietrzniki i dmuchałem powietrzem w zbiorniczek aż układ był pusty. Potem już tradycyjnie - zalanie układu i odpowietrzanie od najdalszego koła. Odpowietrzanie 2 razy a i tak jeszcze potem jedno koło miałem zapowietrzone.

Co do płynu jeżdzę na ATE 200 i polecam. Zreszta wszyscy polecaja bo rozsadny cenowo a ma podwyzszona temp wrzenia :)
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
kgb5

Post by kgb5 »

A ja chciałem właśnie uniknąć zapowietrzenia układu i dlatego zdecydowałem się na wymieszanie ze starym (oczywiście wypompowałem wcześniej nadmiar starego ze zbiorniczka). I tak będę musiał w niedługim czasie zmienić go ponownie, bo stary płyn był mocno zapuszczony...
Aga_i_Przemo

Post by Aga_i_Przemo »

Kupiłem Ferrodo 5.1 w lipcu jak wymieniałem komplet hamulców... stoi i czeka na wymianę :wstyd: bo jest mały problemik, więc Daroot wiedzę ze jednak ja muszę zadać to pytanie :hyhy: :P
Panowie a co z pompą ABS ?? jak przepchaliście płyn przez nią ??
(pytanie nie dotyczy Darka :P wiesz czemu :hyhy: !!
Pozdrawiam Przemo
Rufus
Forumowicz
Forumowicz

Post by Rufus »

Aga_i_Przemo wrote:Panowie a co z pompą ABS ?? jak przepchaliście płyn przez nią ??
To chyba najprostsze - odkręcasz odpowietrzniki przy wszystkich kołach, odpalasz autko, rozpędzasz się i hamujesz ostro - przez pompę na pewno przeleci ;)

Pamiętajcie - nigdy nie próbujcie powtarzać doświadczeń w warunkach domowych.[/u]
Last edited by Rufus on 2011-10-07, 10:24, edited 1 time in total.
Post Reply