otóż mam problem z tempomatem, mianowicie nie działa - to tak z grubsza

dzięki instrukcji w języku angielskim, która jest wrzucona na serwer ftp (dzięki Staszek za namiary)
(konkretniej chodzi o ten serwer http://forum.safrane.pl/viewtopic.php?t ... =ftp+kasio ), a plik nosi nazwę safrane_eng.pdf
doszedłem do wniosku iż uwalona jest pompka.
Na domiar tego po wymontowaniu ów pompki i rozłożeniu jej na czynniki pierwsze mym oczom ukazała się rdza na jednym z elektromagnesów. Niby całość wodoszczelna, a jednak woda się dostała - brak nadkola prawego...
sterownik tempomatu znajduje się pod siedzeniem pasażera, aby go odnaleźć, należy fotel przesunąć na maksa do przodu, podwinąć dywanik i odkręcić 2 śrubki torx, unosimy plastikową pokrywę i mamy taki oto widok

sterownik trzyma się na jednej śrubce torx, jest to te czarne pudełeczko po lewej stronie
na zdjęciu już wykręcone

pompka od tempomatu znajduje się pod prawym reflektorem samochodu, żeby się do niej dostać trzeba zdemontować :
atrapę chłodnicy (4 plastikowe śrubki u góry, przy zamku od maski, reszta na zatrzaskach, najlepiej najpierw plastik, a później grill ponieważ on siedzi na 2 zatrzaskach które to trzeba lekko przydusić płaskim śrubokrętem, aby nie połamać, reflektory (jak ktoś ma spryskiwacze reflektorów to musi najpierw odkręcić reflektory (3 nakrętki na klucz 10, 2 z przodu, jedna z tyłu, lekko wyciągnąć reflektor, unieść i odkręcić 2 śrubki na klucz 10 od spryskiwaczy), osłonę spodnią silnika, nadkola, zderzak (2 śrubki na klucz 10)
konkretniej jest napisane w tym temacie, na którym to się opierałem przy naprawie cieknących spryskiwaczy
http://www.renaultsafrane.fora.pl/mecha ... i,811.html
(podziękowania dla kolegi heavenly za opis)
wtedy mamy takie coś

a pompka znajduje się tutaj (trzyma się na 2 śrubkach na klucz 10)

a konkretniej ze slajdu

prosiłbym o pomoc, ponieważ na 77 i 78 stronie tego manuala mamy schemat elektryczny i opis elementów.
od strony 98 zaczyna się instrukcja jak diagnozować usterki w układzie tempomatu.
jechałem po kolei, wszystko było okey, do momentu na stronie 101 gdzie instrukcja nakazuje potraktowanie pinu 1 napięciem +12V.
Pompkę wykręciłem i otworzyłem, załącza się jedynie jeden zawór na elektromagnesie, a pompka nie działa. Gdy potraktuje silniczek pompki bezpośrednio napięciem 12V działa.
Co może być uwalone?
Bo jak sprawdzam napięcie na silniczku gdy daje 12V na pin 1, na + i - mam o dziwo po +12V, czyli różnica potencjałów jest 0 i silniczek nie rusza. Nic w środku również nie iskrzy.
mam kilka pytań czy silniczek może być sterowany różnicą od 0 do 12 volt - wydaje mi się to logiczne, zwłaszcza gdy naciskamy + na kierownicy który odpowiada wzrostowi prędkości o 1km/h, wtedy też silniczek nie musi się dużo obrócić...
prąd który płynie w momencie podania 12V na pin 1 jest znikomy (sprawdzałem amperomierzem), więc jestem skłonny wykluczyć zwarcie... chyba, że już coś jest sfajczone do końca..
miał ktoś podobny problem? lub jakąś solucję?

fotki pompki niestety nie mam, będę mógł wrzucić dopiero w piątek