Vel Satis...

Czyli czym jeździmy oprócz Safrane

Moderators: SURU, Moderator

mercg
Forumowicz
Forumowicz

Post by mercg »

Zapomniałeś o rozrządzie w 3,0TDI, bardzo szybko trzeba go wymieniac bo zaczyna hałasowac a wymiana 7-10 tysięcy. Chyba trzeba silnik wyjąc czy jakoś tak. A rozrząd na łańcuchu! Wielka szkoda bo komfort tych samochodów, praca silników TDI zasługuje na duże uznanie.
mercg
Forumowicz
Forumowicz

Post by mercg »

Musze przyznac, że im dłużej patrze na Vel Satisa tym bardziej mi się on podoba. Kolego masz już kilka tygodni samochód to mógłbyś coś więcej napisac. Porównaj komfort, prowadzenie do Safrany i opisz. Napisz jak zużycie paliwa w ruchu miejskim jak jeździsz szybciej, jak fotele, światła, głośnośc pracy silnika, jak pracuje na zimno itd. Karta musi byc w czytniku żeby odpalic czy wystarczy, że masz ją przy sobie?
pawelsafrane

Post by pawelsafrane »

mercg wrote:Musze przyznac, że im dłużej patrze na Vel Satisa tym bardziej mi się on podoba. Kolego masz już kilka tygodni samochód to mógłbyś coś więcej napisac. Porównaj komfort, prowadzenie do Safrany i opisz. Napisz jak zużycie paliwa w ruchu miejskim jak jeździsz szybciej, jak fotele, światła, głośnośc pracy silnika, jak pracuje na zimno itd. Karta musi byc w czytniku żeby odpalic czy wystarczy, że masz ją przy sobie?
To tak jak mi, ogólnie auto mi się podobało poza przodem który był dla mnie bardzo brzydki ale od jakiegoś czasu zaczął mi się podobać ;) nawet dziś zaczepił mnie facet na ulicy i zaczął wypytywać o samochód, robi wrażenie.
Komfort dużo lepszy niż w Safrane, fotele, przestrzeń zupełnie inna bajka, samochód konstrukcyjnie z innej epoki, bardzo wygodny i cichy w środku nawet przy prędkości 200km/h nie czuć, że się jedzie tyle, siedzi się wyżej, jest większa przestrzeń i na kiepskich drogach mam wrażenie że trochę gorzej trzyma się drogi znaczy bardziej wychyla na zakrętach ale to szczegół, po prostu che się jeździć i jeździć ;) ksenony dużo lepsze niż w Safrane, oczywiście czujniki zmierzchu, deszczu, abs, esp, zmienne wspomaganie, kupa funkcji jak domykanie szyb z karty el. składanie lusterek itp. silnika jak się nagrzeje prawie nie słychać podczas jazdy nie słychać że to diesel tylko na wolnych obrotach słychać tykanie. Karta musi być w czytniku. Spalanie po mieście niestety w tej chwili ok 9l na trasie da się zejść do 6 ale na tempomacie do 100.
Jak na razie jestem bardzo zadowolony i polecam, ale z tego co oglądałem , jeździłem kilkoma to warto kupić tylko bardzo zadbany i doinwestowany egzemplarz a ze znalezieniem takiego jest bardzo trudno jak ktoś nie dbał o ten samochód to po zakupie nas zrujnuje, zresztą i tak to loteria ;)
Arcadio

Post by Arcadio »

Wyłacz na Boga tempomat - on daje zawsze 20 % wiecej.... Więc zejdziesz do 6 przy 120 na prędkościomierzu. Przy czym od razu mówie - nie piszcie że to nowe auto i wógóle bo jak w BMW 730dL wersja Monaco, rocznik 20111 (służbowy miałem, a co :D) z aktywnym radarem i etc przy 7 biegowej skrzyni biegow tempomat dawal 20 % wiecej to nie uwierze ze w VelSacie jest inaczej
pasta

Post by pasta »

Pawelsafrane] no to teraz będziesz się nazywał "Pawelvelsatis" :P Oj chyba zaraz dostane po uszach za offtop...
pawelsafrane

Post by pawelsafrane »

pasta wrote: Pawelsafrane] no to teraz będziesz się nazywał "Pawelvelsatis" :P Oj chyba zaraz dostane po uszach za offtop...

Spoko zostaje bez zmian :D
pawelsafrane

Post by pawelsafrane »

Arcadio wrote:Wyłacz na Boga tempomat - on daje zawsze 20 % wiecej.... Więc zejdziesz do 6 przy 120 na prędkościomierzu.
Zalerzy od terenu jak są ciągłe podjazdy to na tempomacie spali więcej ale jadąc po równej autostradzie powinno być mniejsze, zresztą jak ktoś chce jeździć o kropelce to nie kupuje auta klasy wyższej, coś za coś, tempomat przede wszystkim wygoda.
Arcadio wrote:nie piszcie że to nowe auto i wógóle bo jak w BMW 730dL wersja Monaco, rocznik 20111 (służbowy miałem, a co :D) z aktywnym radarem
Nikt nie pisze, że nowe bo ma już prawie 10 lat, ale w porównaniu do Safrane jest to całkiem inny 'nowy" samochód :)
henry71

Post by henry71 »

Nikt nie pisze, że nowe bo ma już prawie 10 lat, ale w porównaniu do Safrane jest to całkiem inny 'nowy" samochód jasneeeeeeeeeee :rotfl: :rotfl: :rotfl:
pawelsafrane

Post by pawelsafrane »

henry71 wrote:Nikt nie pisze, że nowe bo ma już prawie 10 lat, ale w porównaniu do Safrane jest to całkiem inny 'nowy" samochód jasneeeeeeeeeee :rotfl: :rotfl: :rotfl:
No i co Cię tak rozbawiło.
Kempisio

Post by Kempisio »

z Velsatis przy zakupie to loteria, tak jak inną marką, trudno trafić zadbany egz. tak czy siak komfort z pewnością większy ale koszt utrzymania (codziennej eksp.) niestety też mocno rośnie...
PS.
-zostaje przy mojej szafce ;)
mercg
Forumowicz
Forumowicz

Post by mercg »

Co do kosztów to powiem tak- jak brałem od SzefaSzefówPrezesa szrotu u mnie części do swojej to zawsze jak się targowałem to było coś w stylu "wiesz ile kiedyś kosztowała maska do Safrany?"- nadmienie, że maski nie brałem. Raz nawet się z nim pokłóciłem bo nie chciał opuścic za lusterko :) Tak samo jak do szafy kiedyś tak do VelSatisa teraz są drogie części. A że jest cały zelektronizowany tylko zwiększa koszty. Ale egzemplarz Pawła jest doinwestowany więc nie powinien miec dużych problemów z nim.
słonina

Post by słonina »

A ja jestem ciekaw jak wyglada z otwartą tylna klapą, bo linia jest taka dziwna, ze na pierwszy rzut oka wydaje się, że klapa nie powinna się otwierać :)
pawelsafrane

Post by pawelsafrane »

Ale egzemplarz Pawła jest doinwestowany więc nie powinien miec dużych problemów z nim.
Też mam taką nadzieję ;)
mercg wrote:A ja jestem ciekaw jak wyglada z otwartą tylna klapą, bo linia jest taka dziwna, ze na pierwszy rzut oka wydaje się, że klapa nie powinna się otwierać :)
tak wygląda :)
Attachments
renault_vel_satis_3.0_dci_initiale_2006_07.jpg
Last edited by pawelsafrane on 2012-12-12, 22:08, edited 1 time in total.
słonina

Post by słonina »

pawelsafrane, hehe dzięki otwiera paszczę szeroko jak hipopotam :D
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

słonina wrote:otwiera paszczę szeroko jak hipopotam
:rotfl:

Fakt, bagażnik pokaźny :)
Post Reply