chciałbym zobaczyć Wasze filmiki....jak najwięcej ich :)

Dział poświęcony fotografiom i filmikom, które udało nam się złapać naszym aparatem.

Moderators: SURU, Moderator

maestropl

Post by maestropl »

24V 8,42kg/KM

Biorąc pod uwagę Twoje zestawienie to wychodzi bezsensowne 0,11875KM/kg

Moja była R19 1.8 16V miała 7,42kg/KM :D :D :D :hyhy:
Last edited by maestropl on 2012-07-29, 12:31, edited 2 times in total.
kgb5

Post by kgb5 »

Daroot wrote:0-100km/h ze startu zatrzymanego, druga próba
Zbiera się prawie identycznie jak Clio które wcześniej miałem, a teraz ma mój brat :)
maestropl wrote:Moja była R19 1.8 16V miała 7,42kg/KM
W Clio miałem 7,05 kg/KM :D
opawel

Post by opawel »

Jeżeli mam 156 KM? na 1230kg masy? to 1230kg podzielic na 156KM to wychodzi 7,88kg/KM
matth
Forumowicz
Forumowicz

Post by matth »

Co bardzo ciekawe lżejsza laguna dostępna w 3.0 z manualem jest wg danych fabrycznych wolniejsza niż safrana zrobiona na manuala. Coś lewe te pomiary :P
<Pozdrawiam>
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Panowie, moment sie liczy - nie moc.
Moment pozwala przyspieszac, moc - utrzymac predkosc max
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
kgb5

Post by kgb5 »

Daroot, jak mnie przekonasz, a ja przekonam brata, to przyjadę na zlot Cliówką i sprawdzimy co się liczy ;)
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

kgb5 wrote:Daroot, jak mnie przekonasz, a ja przekonam brata, to przyjadę na zlot Cliówką i sprawdzimy co się liczy ;)
Liczy się moment ;)
Natomiast jeśli by tak sprawdzać, to można sprawdzić przyśpieszenie od 140km/h do 200km/h - wtedy będzie widać miażdżącą przewagę safrana.

No i safrane to nie auto wyścigowe, z kolegą Maestro chcemy pokazać że jest to mocne auto, może liczyć się na drodze.

A co do zlotu - zostańmy przy safrane :D
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
opawel

Post by opawel »

A ja własnie bym chciał tak stanąć z safrana 3.0 i moja cela 2.0 zderzak w zderzak i od zera do 200 kto pójdzie szybciej wdg obliczeń kto będzie miał pierwszy 2 z przodu? :hyhy:
kgb5

Post by kgb5 »

Daroot wrote:Natomiast jeśli by tak sprawdzać, to można sprawdzić przyśpieszenie od 140km/h do 200km/h - wtedy będzie widać miażdżącą przewagę safrana.
Zgadza się - Clio z racji stosunkowo małej mocy (i momentu ;) ) jedzie tylko do 3 biegu, a później jest już słabo, a z racji tego, że 3 kończy się przy 140, to dalsze przyspieszanie nie robi szału.
maestropl

Post by maestropl »

Daroot wrote:No i safrane to nie auto wyścigowe, z kolegą Maestro chcemy pokazać że jest to mocne auto, może liczyć się na drodze.

A co do zlotu - zostańmy przy safrane :D
Jak sie pogoni troche go na trasie, to skrzynia pracuje zupełnie inaczej niż jadąc spokojnie nagle chcesz szybko wyprzedzić. Wtedy widać jak TDIki wszelkiej maści i pseudo tjunerskie maszyny nie mają cienia szansy. Ale za to benzynka znika w oczach ze wskaźnika :D Oczywiście Safrane to nie wyścigówka ale wielu już pokazała gdzie ich miejsce.

Namawiam ojca na Safrane, albo moją (bo już troche zainwestowane) albo 2.5, jako jakiś kompromis spalanie/dynamika ;) Chciał Scenica2 ale zobaczymy co sie uda ;)
pasta

Post by pasta »

maestropl Walcz o to żeby Safrane tata wziął,bo Scenice to delikatnie mówiac SHIT.
Maro117
Forumowicz
Forumowicz

Post by Maro117 »

Safrane 3.0 24v bez tłumika całkiem niezłe brzmienie:)

http://www.youtube.com/watch?v=tmbFnfe3 ... el&list=UL
Safrane
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Maro117 wrote:Safrane 3.0 24v bez tłumika całkiem niezłe brzmienie:)

http://www.youtube.com/watch?v=tmbFnfe3 ... el&list=UL
Katalizator duzo psuje tutaj, ale chyba nie było aż tak całkiem głośno, co ? :)
Maro117
Forumowicz
Forumowicz

Post by Maro117 »

Nagrywane komórką na żywo trochę głośniej na pewno 100dB przekraczał :)
Safrane
mruczek
Forumowicz
Forumowicz

Post by mruczek »

Dziś przeprostowałem troszkę rurę w mojej safi, jak długo stoi i nie jezdzi to ma jakieś fochy... http://www.youtube.com/watch?v=O7V76Fif ... e=youtu.be
Safrane 2.5 20V
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

Dziś korzystając z pustej drogi, jak to zwykle bywa o 1 w nocy, nagrałem dwa filmiki z ruszania z pod świateł. Jakość słaba bo z telefonu, przyspieszenie dieslowskie, ale jest :)
http://www.youtube.com/watch?v=8Da2hjXgL0w
http://www.youtube.com/watch?v=tCIpWR5_Gv0
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Dzisiaj wieczór i "zielona fala" w Olsztynie. Na wszystkich światłach stałem :D

Poza tym co chwila trakcję gubię, kto przyjrzy to zobaczy.

http://www.youtube.com/watch?v=PUmDUwqA49Q&feature
artho
Forumowicz
Forumowicz

Post by artho »

Na tle filmików obrazujących przyspieszanie 3litrowych V6-tek, na pewno bardzo ciekawym będzie filmik obrazujący jak to wygląda u mnie w najsłabszym (no.. poza dieslami....) silniku i bardzo chętnie taki nagram jak tylko pogoda pozwoli, tymczasem.. odnośnie pogody:
http://www.youtube.com/watch?v=g4AKchW4_Pw
:D (co prawda na podstawie innego filmu w sieci, ale jednak tutaj Safi)
artho
Forumowicz
Forumowicz

Post by artho »

Też narzekałem jakiś czas na moc, ale w tej wersji luzuje się po prostu linka od pedału gazu. Po pełnym naciągnięciu owej gaz działa jak powinien i autko jest całkiem znośne, nie to co wcześniej. No i porównanie jakieś mam, bo jeździłem słynną wersją ph2 2.5 manual, a także ph2 3.0 V6 24V automat.

A co do diesle-ów to mówię o danych producenta, do setki żaden nie ma lepszego wyniku wszak, choć nie było mi dane jeździć tym wytworem, ale jakoś nie wierzę w nic na diesle-ach, pewnie ciekawie byłoby porównać :P
Post Reply