Nowe egzaminy na PJ

Tematyka dowolna

Moderators: SURU, Moderator

Post Reply
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Nowe egzaminy na PJ

Post by Daroot »

No wlasnie - zacząłem rozwiązywać testy - złapałem się na takim głupim przykładzie.
Pytanie do Was - dlaczego tutaj nie wolno się zatrzymać, skoro jest zakaz postoju (czyli wolno się zatrzymać do 1 minuty) ???

https://picasaweb.google.com/sheraster/25Stycznia2013?authkey=Gv1sRgCL-FjoaytafP6gE#5837507032318372674

Proszę kliknąć w lupę i powiększyć max.
Last edited by Daroot on 2013-01-25, 23:09, edited 2 times in total.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

Po pierwsze pytanie nie jest precyzyjne, bo nie określa strony ulicy.
Zakładając że chodzi o prawą stronę, to nie można bo zastawił byś wjazd/wyjazd z miejsc parkingowych w zatoczce.
Last edited by patrys4891 on 2013-01-25, 23:11, edited 1 time in total.
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

patrys4891 wrote:Po pierwsze pytanie nie jest precyzyjne, bo nie określa strony ulicy.
Zakładając że chodzi o prawą stronę, to nie można bo zastawił byś wjazd/wyjazd z miejsc parkingowych w zatoczce.
Patryk, w zasadzie miałbyś rację, ale zakładałem że zatrzymam sie za parkingiem po prawej stronie na ulicy - nie ma żadnego odwołania, czyli dalej jest zakaz postoju.

Poza tym przepisy chyba nie zabraniają zastawić inne auto na czas do minuty :D
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

Za parkingiem jest jakiś kawałek trawy i jakiś wyjazd a dalej już nie dużo widać. Dlatego za parkingiem to tak już kombinacja z tą odpowiedzią.
Daroot wrote:Poza tym przepisy chyba nie zabraniają zastawić inne auto na czas do minuty
Daj mi kilka minut, to Ci zacytuję przepis
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

RUCH DROGOWY

Rozdział 5 - Porządek i bezpieczeństwo ruchu na drogach

Oddział 2 - Zatrzymanie i postój

Art. 46.
1. Zatrzymanie i postój pojazdu są dozwolone tylko w miejscu i w warunkach, w których jest on z dostatecznej odległości widoczny dla innych kierujących i nie powoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego lub jego utrudnienia.

Art. 49.
...

2. Zabrania się postoju:

w miejscu utrudniającym wjazd lub wyjazd, w szczególności do i z bramy, garażu, parkingu lub wnęki postojowej;
Last edited by patrys4891 on 2013-01-25, 23:57, edited 1 time in total.
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

OK, masz racje - ale wracając do testu: przecież tam stoi jedno auto, mogę się zatrzymać więc przed autem (stojącym na parkingu) lub za na tej drodze.

Czy to chodzi o to że jeśli jest parking to nie wolno się zatrzymywać na drodze gdyż właśnie utrudnię wyjazd autom np z lewej strony?
mruczek
Forumowicz
Forumowicz

Post by mruczek »

Przypominam że na odpowiedz według tych nowych zasad jest 30 sekund... analiza pod kazdym kątem tej sytuacji na pewno dłużej potrwa.... poj..ane te testy....
Safrane 2.5 20V
kgb5

Post by kgb5 »

A mi nie pasuje umiejscowienie znaku zakazu postoju tuż przed miejscami parkingowymi. Powinna tu być tabliczka pod znakiem "nie dotyczy zatoczki". Przecież na tą chwilę wszystkie auta, które parkują w tej zatoczce łamią przepisy.

Ja na to pytnanie odpowiedziałbym "nie", ponieważ powinienem zaparkować w zatoczce jeżeli mam ją dostępną, ale z drugiej strony (tak jak wspominałem powyżej) nawet zatrzymanie się w zatoczce zgodnie z obowiązującym znakiem będzie złamaniem przepisów.
jazzzy
Forumowicz
Forumowicz

Post by jazzzy »

jak dla mnie chodzi im o miejsce zatrzymania, skoro jest zatoka, skoro sa miejsca postojowe wyznaczone to nie wolno ci sie zatrzymac na ulicy, do 1 minuty mozesz sie zatrzymac ale w wyznaczonym miejscu postojowym; postawienie znaku nie jest takie kretynskie jak sie wydaje bo mozna zalozyc ze obok tego parkingu jest jakis dworzec albo szkola i mozna sie zatrzymac do 1 minuty aby kogos wysadzic albo zabrac natomiast zabroniony jest postoj na ulicy i na tym parkingu a takze zabronione jest zabieranie ludzi z ulicy skoro jest parking; naturalnie mozna tez zalozyc scenariusz ze nie wolno ci sie zatrzymac za znakiem bo utrudnisz dostep do parkingu wg. przepisu ktory podal patrys ( Zabrania się postoju: w miejscu utrudniającym wjazd lub wyjazd ... do i z ... parkingu ) ale czepic sie mozna braku znaku P

BTW: testy na PJ nie rozwiazuje sie za logike bo oblejesz; testy na PJ sie rozwiazuje na pamiec (chociaz teraz to moze byc utrudnione); jak ja zdawalem to zalatwilem sobie wczesniej program i tak dlugo go walkowalem az wbilem sobie do glowy wszystkie pytania i potem na egzaminie jak juz zobaczylem tylko obrazek to automatycznie skojarzyla mi sie poprawna odpowiedz i caly tescik rozwiazalem mega szybko a nauczyc sie nauczylem sporo bo walkowanie tych testow metoda jeden blad i robic od poczatku, wbilo mi do glowy zasady ruchu drogowego
Last edited by jazzzy on 2013-01-26, 12:40, edited 3 times in total.
tom80
Forumowicz
Forumowicz

Post by tom80 »

LUDZI DZIELĘ NA DWIE GRUPY:

I-LUDZIE,KTÓRZY MÓWIĄ TO CO MYŚLĄ
II-LUDZIE,KTÓRZY MÓWIĄ TO CO INNI CHCĄ USŁYSZEĆ
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Fajny komentarz pod artykułem: zabrać prawko dyrektorowi, skoro oblał -nie potrafi jeździć :D
tom80
Forumowicz
Forumowicz

Post by tom80 »

ja myślę,że taki prawdziwy egzamin na pj obleją taryfiarze,zawodowi kierowcy, ,,panowie z drogówki'',może nie wszyscy,ale wyjątki w ortografii też istnieją.....
LUDZI DZIELĘ NA DWIE GRUPY:

I-LUDZIE,KTÓRZY MÓWIĄ TO CO MYŚLĄ
II-LUDZIE,KTÓRZY MÓWIĄ TO CO INNI CHCĄ USŁYSZEĆ
jazzzy
Forumowicz
Forumowicz

Post by jazzzy »

tom80 wrote:ja myślę,że taki prawdziwy egzamin na pj obleją taryfiarze,zawodowi kierowcy, ,,panowie z drogówki'',może nie wszyscy,ale wyjątki w ortografii też istnieją.....
ja ostatnio stalem na skrzyzowaniu i zgodnie z przepisami puszczalem taxiarza a ten tez stal (pomimo ze mial pierwszenstwo) i jeszcze sie bulwersowal ze nie jade; mam kolegow na taryfie i tam to jest inny swiat; jezdzi sie tak jak tobie pasuje a przepisy sa najmniej istotne
kgb5

Post by kgb5 »

jazzzy wrote:postawienie znaku nie jest takie kretynskie jak sie wydaje bo mozna zalozyc ze obok tego parkingu jest jakis dworzec albo szkola i mozna sie zatrzymac do 1 minuty aby kogos wysadzic albo zabrac
O tym nie pomyślałem. Rzeczywiście wtedy miałoby to sens.
słonina

Post by słonina »

ja zrobiłem test dziś i zdałem :D jestem lepszi niż dyrektor WORDU :D
jazzzy
Forumowicz
Forumowicz

Post by jazzzy »

a zaplaciles dzialke do WORD ? jak nie to sie nie liczy :rotfl:
słonina

Post by słonina »

jazzzy wrote:a zaplaciles dzialke do WORD ? jak nie to sie nie liczy :rotfl:
o cholera to dziś robię przelew i zdaję jeszcze raz :D :D