Jaki olej do 2.2 dT

Wszystko co wiąże się z kosztami i utrzymaniem pojazdu.

Moderators: SURU, Moderator

Post Reply
klony100

Jaki olej do 2.2 dT

Post by klony100 »

Witam.Szykuje mi się wymiana oleju i niewiem jaki wybrać.Elf turbodiesel 15 w 40 to straszna lipa chociaż go do tej pory stosowałem (zresztą w/g zaleceń producenta).Słyszałem o takim oleju Valvoline maxlife diesel 10w 40 . Czy to dobry wybór? A mam przejechane 240 tyś km.
Last edited by klony100 on 2013-02-27, 08:34, edited 1 time in total.
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

15w40 to mineral - chcesz powiedziec ze taki zaleca producent do uturbionego silnika diesla?
Last edited by Daroot on 2013-02-26, 21:47, edited 1 time in total.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
tomas
Forumowicz
Forumowicz

Post by tomas »

polecam motul6100 10w40,ja jestem zadowolony :)
Last edited by tomas on 2013-02-26, 22:33, edited 1 time in total.
Cakes

Post by Cakes »

tomas wrote:polecam motul6100 10w40,ja jestem zadowolony
Również polecam.
wojtas80
Forumowicz
Forumowicz

Post by wojtas80 »

Przechodzenie z mineralnego oleju na półsyntetyk to chyba zły kierunek zmiany :zdziwko:
RedHead
Forumowicz
Forumowicz

Post by RedHead »

Daroot wrote:15w40 to mineral
skąd takie wiadomości? Nie zgadzam się z tym
Decentralizacja to przyszłość.
RedHead
Forumowicz
Forumowicz

Post by RedHead »

Daroot wrote:producent do uturbionego silnika diesla?
właśnie w zeszłym tygodniu zajeździłem turbo w silniku diesla (deutz) i producent zaleca właśnie mineral :niepewny: Dzwoniliśmy itp, więc informacja pewna
Decentralizacja to przyszłość.
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

RedHead wrote:
Daroot wrote:15w40 to mineral
skąd takie wiadomości? Nie zgadzam się z tym
To może tak :) 95% olejów na rynku w klasie lepkości 15W40 to minerał. Pozostałe 5% może być półsyntetykiem, nawet chyba magnatec castrola taki jest. Ale ogólnie przyjęło się ze 15W40 to minerał i niestety tak jest ;)

RedHead wrote:
Daroot wrote:producent do uturbionego silnika diesla?
właśnie w zeszłym tygodniu zajeździłem turbo w silniku diesla (deutz) i producent zaleca właśnie mineral :niepewny: Dzwoniliśmy itp, więc informacja pewna
Może te ciągnikowe inaczej pracują? Nie wiem - ogólnie do turbo diesla w osobówkach producenci zalecają półsyntezę albo pełną. Zapewne jak piszesz są odstępstwa, ale to ułamek.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
szymon503

Post by szymon503 »

Ja też jeżdżę na mineralu i turbo śmiga aż miło, przez 4 lata jazdy na mineralu, nie zauważyłem ani żadnego zużycia turbo ani silnika, ani grama od wymiany do wymiany. Swoja drogą nie widziałem jeszcze 2.2 dT biorącego olej, te silniki są wieczne, jak się o nie dba.
Kempisio

Post by Kempisio »

Motul 6100 Używam jest ok !
Post Reply