Mata pod maskę

Wszystko co dotyczy nadwozia.

Moderators: SURU, Moderator

saf93

Mata pod maskę

Post by saf93 »

Witam,chciałem się zapytać w formie "pomocy" Klubowiczów oraz Fanów Safrane co mam robić ponieważ od kilku dni nie wiem co zrobić . Gdy byłem na wymianie oleju niedawno u mojego mechanika,zauważył że moja mata pod maską jest jakby pogryziona czy może od starości - po prostu odpada głównie po bokach , i mnie nastraszył że "mam uważać aby mi się auto nie zapaliło" - nie wiem czy miał na myśli tą paskudną już matę czy może coś związane z elektryką bo coś gadał że kuny czy inne paskudztwa dorwały mi się pod maskę i się nocami mi tam "wygrzewają" . Nie wiem co robić, jeździłem Safraną już 2 lata i było dobrze,nawet nie myślałem że mata mi odpada, że coś się może zapalić . Teraz od tego mechanika ostrzeżeń to po prostu boję się auto ruszać . Proszę pomóżcie, doradzcie przyjaciele z Klubu Safrane bo nie wiem co robić ??? Czy to wina tylko tej maty? Czy ktoś może ma jakiś pomysł? Może jak naprawić taką matę, czy może ktoś ma linka gdzie jest na sprzedaż taka mata? Proszę Klubowicze pomocy. Dodam że auto jak tylko kupiłem zawsze się mocno grzało - zwłaszcza w środku - kabinie , ale to wtedy szybę otworzyłem i okey, teraz gdy nie jeździłem zimą, jest podobnie, tylko no czuć jakiś zapach jakby jakaś uszczelka się powoli gdzieś "przegrzewała" lub może to smród od tej brudnej starej maty??
misiek_pt
Forumowicz
Forumowicz

Post by misiek_pt »

siemka. mata z wiekiem struchlala i nie jest sztywna i za to opadła. z matą moze byc tak ze moze odpasc spasc na kolektor wydechowy i moze sie zapalic. zeby nie miec problemu po prostu ja sciagnij z auta i po sprawie:) hmm kupic to raczej uzywke. jak w ph1 jest taka sama jak ph2 to bym miał
tom80
Forumowicz
Forumowicz

Post by tom80 »

chętnie kupię do pH2 (tylko stan bardzo dobry )
LUDZI DZIELĘ NA DWIE GRUPY:

I-LUDZIE,KTÓRZY MÓWIĄ TO CO MYŚLĄ
II-LUDZIE,KTÓRZY MÓWIĄ TO CO INNI CHCĄ USŁYSZEĆ
saf93

Post by saf93 »

Dokładnie mata już nie jest sztywna i opada oraz wylatują z niej różne "paprochy" na silnik itd...no i jest brudna chyba to od olejów itp, no to samo mi mówił ten mechanik że jak odpadnie to na kolektor wydechowy i się zapali :( czyli jak ściągnę ją to mogę do czasu aż nie zakupię jakiejś używanej mogę jeździć bez niej? czy coś się przez to nie stanie?? dodam jeszcze że jak zakupiłem moją Safrane to facet dał dywaniki od jakiegoś innego auta i paskudnie te dywaniki po prostu śmierdzą olejem - to muszę wywalić . Boję się że jeszcze ten mechanik coś miał na myśli o instalacji elektrycznej ? :( tylko tyle czasu jeździłem i ok.
czyli mata jest taka sama ph1 czy ph2 ? miałbyś taką matę? bo znowu chcę jeździć a przez tego mechanika popadłem po prostu w popłoch - co dalej?
henry71

Post by henry71 »

obawiam że ph1 a ph2 maty są inne :]
saf93

Post by saf93 »

Inne??? No a czy mogę spokojnie jeździć bez maty do czasu zakupu ??? Może ktoś z Klubu odpowie mi na mój pierwszy post :zalamany: Bo muszę przejechać w następnym tygodniu 500km i nie wiem co robić :/
henry71

Post by henry71 »

możesz spokojnie jezdzić bez maty :)
saf93

Post by saf93 »

Poważnie? spokojnie mogę jeździć bez maty? nic się nie zapali ? bo słyszałem że maska się podobno grzeje ?? wybaczcie ale jestem przestraszony przez mechanika :przestraszony:
henry71

Post by henry71 »

Niektóre samochody fabrycznie nie są wyposażone w tę oto matę :)
saf93

Post by saf93 »

Rozumiem,tylko dlaczego moja wersja jest wyposażona ? może dlatego że duży silnik?
Ale jak można bez maty jeździć to jestem spokojny, tylko dlaczego takie ciepło idzie do kabiny? no i czy nic się nie stanie z maską bez maty ? czy się coś nie stopi itp? podobno jakieś idą tam przewody :zalamany: sorry ale jestem załamany - śmieszne ? ale tak jest ....kilka słów pewnego kogoś a ścieło mnie z nóg i szukam pomocy na Forum wśród Klubowiczów :zalamany: :(
henry71

Post by henry71 »

dla mnie temat wyczerpany.
saf93

Post by saf93 »

Dla Ciebie zakończony?
1. Czyli mogę jeździć bez maty mimo iż duży silnik i może nagrzewać maskę?
2. Jak wymontuję starą matę która się sypie i śmierdzi smarami itp to mogę być spok?
3. Dlaczego takie ciepło idzie do kabiny ?
4. Czy mogę spokojnie jeździć bez maty i nic się nie zapali ?
misiek_pt
Forumowicz
Forumowicz

Post by misiek_pt »

saf93 wrote:Dla Ciebie zakończony?
1. Czyli mogę jeździć bez maty mimo iż duży silnik i może nagrzewać maskę?
2. Jak wymontuję starą matę która się sypie i śmierdzi smarami itp to mogę być spok?
3. Dlaczego takie ciepło idzie do kabiny ?
4. Czy mogę spokojnie jeździć bez maty i nic się nie zapali ?
1. gdzie tam masz duzy silnik. mozesz jezdzic bez maty bez problemu. mata zastosowana głownie jest zeby wygłuszyc maske i zeby nie było słychac silnika. wiekszosc aut nie ma mat. głownie w dieslach sa montowane.
2. patrz punkt 1
3. bo pod maską pracuje silnik o daje ciepło :D
4. patrz punkt 1:)
saf93

Post by saf93 »

No dobrze,zdejmę tą matę i mam nadzieje że będzie dobrze, tylko chyba pod maską są przewody od spryskiwacza ? nie roztopi ich ciepło silnika?
misiek_pt
Forumowicz
Forumowicz

Post by misiek_pt »

przewody masz chyba w podszybiu a nie pod maska
saf93

Post by saf93 »

nie wiem,nie rozbierałem tego,ale zobacze, ważne aby było dobrze i nie musiałbym już się bać że coś się może zapalić :kwasny:
Rufus
Forumowicz
Forumowicz

Post by Rufus »

Czytając ten temat zbiera mnie na głupawki - Saf93, nie obraź się, ale wg mnie najlepszym wyjściem byłby demontaż maski - wtedy nic się nie zapali, a i silnik będzie miał lepsze chłodzenie. Pytanie tylko co z Miśkami?
silossi

Post by silossi »

http://www.img.pl/wRn

Rufus, nie śmiej się, chyba nie chciałbyś zobaczyć takiego widoko u siebie pod maską. . . :)
Last edited by silossi on 2013-03-11, 10:54, edited 2 times in total.
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

Przeczytałem ten temat od początku do końca.
Myślę że jak mechanik mówił o możliwości pożaru, to raczej sugerował sie tym że jakieś zwierze pogryzło ta matę i mogło pogryźć jeszcze inne rzeczy pod maską. I dopiero te inne rzeczy mogą spowodować pożar.
Weź poucinaj to co wisi z tej maty a resztę zostaw, dopóki nie dorwiesz jakiejś na wymianę.
No i jak ta mata będzie coraz bardziej pogryziona, to ja bym się zainteresował resztą komory silnika.
Cakes

Post by Cakes »

Jeżdżę 6 lat bez maty i jeszcze auto mi nie spłonęło, a mam ten sam silnik.
Post Reply