Zbyt duża temperatura w kabinie

Wszystko co dotyczy nadwozia.

Moderators: SURU, Moderator

Post Reply
saf93

Zbyt duża temperatura w kabinie

Post by saf93 »

Witam,mam pytanie,zauważyłem że gdy silnik się nagrzewa idzie do kabiny duże ciepło,nie działa mi dmuchawa oraz nie posiadam klimatyzacji,czy tak jest w mojej wersji Safrane? czy to wina czegoś innego? Teraz podczas zimy,gdy mam zamknięte okna mogę jeździć w koszulce ;) Uprzejmie proszę o poradę.
Pozdrawiam KLUB.
RedHead
Forumowicz
Forumowicz

Post by RedHead »

co znaczy "nie działa"? Jest wyłączona i jest ciepło, czy jest uszkodzona?
Decentralizacja to przyszłość.
saf93

Post by saf93 »

Nie wieje nawiew zimnego powietrza, jedynie ciepłe na szybę , słychać jak pracuje ale nie "dmucha " zimnym, tak było jak tylko kupiłem auto :/ już kombinowałem pokrętłami w różne strony - tylko ciepłe powietrze :/
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Trzeba wyjac panel i sprawdzic czy sa linki zapiete przy pokretlach oraz pancerze czy siedza w prowadnicach...

To ze krecisz samym pokretlem, wcale nie oznacza ze cos dziala - jesli beda podpiete, trzeba isc po lince i patrzec czy jest zaczepiona przy klapach.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
saf93

Post by saf93 »

rozumiem że chodzi o przewody ? :kwasny:
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

Jeżeli linkę stalową w pancerzu nazywasz przewodem to tak.

Hmmmm żeby ci naświetlić sprawę:
np w rowerach jak masz hamulec przy kierownicy, to od kierownicy do koła idzie bardzo podobna linka w pancerzu.
saf93

Post by saf93 »

rozumiem,tylko jak do tego dojść??gdzie to szukać? czy muszę deskę rozmontować?
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Wystarczy sam panel:

Image
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
saf93

Post by saf93 »

No dobrze rozbiorę to,a jak się okaże że wszystko jest podpięte? czy trudno się to wymontowuje?
Last edited by saf93 on 2013-03-10, 14:13, edited 1 time in total.
mercg
Forumowicz
Forumowicz

Post by mercg »

Nie. Panel masz na 5 czy 6 śrubek malutkich- ja je odkręcam takim małym imbusikiem. Panel wychodzi gładko ale wiadomo- jego wysunięcie jest ograniczone długością linek ale wysuwa się spokojnie na taką odległośc aby odczepic linki. Ta od kierunku nawiewu (szyba, nogi) jest niebieska. Jeżeli chcesz uzyskac lepszy dostęp do linek z obu końców to odkręc schowek górny (jeżeli go masz w przypadku braku abg pasażera). Poza tym te linki są dziwne- ja bym ich nie rozłączał gdyby nie było potrzeby. Mi ta niebieska linka się popsuła, założyłem ją i działała przez 2 tygodnie- z niewiadomych przyczyn później już nie działała (a jest cała). Poza tym kierunek nawiewu możesz regulowac ręcznie- trzeba wejśc od strony pasażera, kucnąc, wsadzic łape od dołu, wyczuc to białe "pokrętło" i przesunąc ręcznie- na jednym końcu jest nawiew na szybe na drugim nawiew główny centralny (mam ustawiony na niego i jest OK) pozostałe kierunki trzeba włączyc nawiew i wyczuc ale jak ci nie działa to nie wyczujesz :). A ta linka to duża zagadka.
A i ciesz się że masz gorąco, ja bym nie narzekał. :)
Ale jak odpalasz po nocy na zimnym to ciepłe powietrze nie może leciec czyli nawiew musi działac skoro na szybe daje. Jak coś to naucz się ustawiac ręcznie jak pisałem albo napraw bo to pewnie ta niebieska linka.
Last edited by mercg on 2013-03-10, 17:04, edited 2 times in total.
saf93

Post by saf93 »

Na szybe daje ciepłe powietrze, ale potem jak się rozgrzeje silnik ciepło idzie z nawiewu i jeszcze paskudnie śmierdzi jakby coś się "fajczyło" .......... nie musze mieć tego nawiewu zimnego powietrza, ale żeby tak nie leciało do kabiny ciepłe powietrze z tym paskudnym zapachem spalenizny ...
Rufus
Forumowicz
Forumowicz

Post by Rufus »

Nie uważasz, że zapach spalenizny nic dobrego nie wróży?

Sam się tym nie baw, bo jak widać nie masz o tym zielonego pojęcia, tylko zleć dobremu mechanikowi sprawdzenie i ewentualnie naprawę.
saf93

Post by saf93 »

Uważam tak,ale to się dzieje dopiero jak się silnik rozgrzeje, jak jest zimny jest dobrze.
Post Reply