Synteza mowy - "Gadaczka"

Sprawy związane z elektryką, schematy itp.

Moderators: SURU, Moderator

adam_30

Post by adam_30 »

Witam. U mnie również był kiedyś komunikat o pozycyjnych, ale jak się okazało przepalona była żarówka podświetlenia tylnej rejestracji, została wymieniona, znaleźliśmy tylko 3V,(powinno być 5V jeśli dobrze pamiętam), i nadal to samo, na drugi dzień kupiliśmy taka jaka powinna być i po sprawie, zero komunikatów.
maestropl

Post by maestropl »

W W W!! Watt nie Volt.

5W to standardowa żarówka świateł pozycyjnych oraz podświetlenia tablicy.
kgb5

Post by kgb5 »

adam_30, twój problem to jest nic - ja przez długi czas (ze dwa miesiące) nie wiedziałem czemu gadało mi auto o niedziałających światłach (wszystko jak najbardziej świeciło). Przyczyną okazały się właśnie żarówki 3W zamiast 5W jakie powinny być w pozycyjnych z przodu (z tyłu zresztą też). Po zmianie na prawidłowe nie piśnie słówkiem :)
mlukas3
Forumowicz
Forumowicz

Post by mlukas3 »

ja natomiast od pewnego czasu słyszę po każdym włączeniu świateł słowa francuskiej przyjaciółki:

"Feux de position défaillants " :zdegustowany:

jako że światła ok, to zacząłem podejrzewać że to może jakiś błąd pozycjonowania xenonów (silniczek lub czujnik nachylenia) ale czytając wasze posty to zamierzam dziś sprawdzić moc żaróweczek w światłach :D
... zobaczymy ;)

pozdr,
Ł.
maestropl

Post by maestropl »

Gdy bedzie cos nie tak z ksenonami to samopoziomowanie bedzie sie świecic na zegarach :)
piromanik

Post by piromanik »

gadaczka po wciśnięciu przycisku stop na klimatroniku wywala taki komunikat "klimatisierung funktion gestoert, allt überprüfen lassen, bedienungsanleitung ansehen" czy jest to prawidłowe?
pasta

Post by pasta »

Hmm "zakłócenia w działaniu klimatyzacji. Patrz instrukcja". chyba coś jest nie tak
piromanik

Post by piromanik »

mam do wymiany czujnik temperatury przy nagrzewnicy. ale ten błąd mówi tylko po zastopowaniu całego układu...
Marcin771

Post by Marcin771 »

Moja gadaczka się nie wita tylko od razu podaje komunikat po niemiecku:
stantlish/tantlish funktion gestort (coś w tym stylu) i nie mogę nigdzie znaleźć co chce mi przekazać.
Ktoś wie co to może oznaczać, albo słyszał coś podobnego u siebie?

Dodam, że jedyny komunikat który jeszcze podaje to o niskim poziomie paliwa, poza tym żadnych innych na temat drzwi, świateł itd.
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Przepalona żarówka świateł pozycyjnych.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
kgb5

Post by kgb5 »

Do świateł pozycyjnych brane są też żarówki z podświetlenia tablicy z tyłu. Jeżeli wszystkie żarówki pozycyjne działają, to sprawdź jakiej są mocy. Ja po zakupie auta cały czas miałem ten komunikat i okazało się, że ktoś zastosował żarówki mocy 3W zamiast 5W.
maestropl

Post by maestropl »

Często też nie łączą w klapie, bynajmniej ja długo walczyłem która to, raz świeciła, raz nie ;)
Marcin771

Post by Marcin771 »

dzięki, poszukam jak śniegi zejdą bo ogólnie wszystkie niby świecą, ale może są niektóre za słabe ;)
słonina

Post by słonina »

podpinam się do tematu, może mi ktos powiedzieć o czym jest ten komunikat? Oczywiście po francusku :/ będę wdzięczny za pomoc.KOMUNIKAT GADACZKI
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

Niezapięte pasy bezpieczeństwa
słonina

Post by słonina »

patrys4891 wrote:Niezapięte pasy bezpieczeństwa
co się ze mną dzieje, zapomniałem pasów zapiąć, ostatnio pół miasta w nocy bez świateł se jechałem :D zorientowałem się dopiero na parkingu. dzieki patrys
słonina

Post by słonina »

patrys4891, na stówę jesteś pewien, że to pasy, dziś jechałem zapięte pasy były a ona znowu mi to powiedziała. Więc?
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

na 98%
Jak wylezę ze szkoły to ogarnę i nagram komunikat.
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

Sprawdziłem.
Jak mam niezapięte pasy, mam identyczny komunikat. Jak w trakcie komunikatu zapnę pas to komunikat się urywa. Ruszam nic nie gada. Odpinam pas mam komunikat.

Skoro masz zapięty pas kierowcy i mimo to masz taki komunikat, znaczy musisz sie mądrych ludzi dopytać co się tam mogło popierwiastkować.
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Wtyczka pod fotelem, lub przewód pojedynczy elektryczny przy zatrzasku pasa przy fotelu.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
Post Reply