Jaki olej do 2.2 dT
Jaki olej do 2.2 dT
Witam.Szykuje mi się wymiana oleju i niewiem jaki wybrać.Elf turbodiesel 15 w 40 to straszna lipa chociaż go do tej pory stosowałem (zresztą w/g zaleceń producenta).Słyszałem o takim oleju Valvoline maxlife diesel 10w 40 . Czy to dobry wybór? A mam przejechane 240 tyś km.
Last edited by klony100 on 2013-02-27, 08:34, edited 1 time in total.
15w40 to mineral - chcesz powiedziec ze taki zaleca producent do uturbionego silnika diesla?
Last edited by Daroot on 2013-02-26, 21:47, edited 1 time in total.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
To może takRedHead wrote:skąd takie wiadomości? Nie zgadzam się z tymDaroot wrote:15w40 to mineral

Może te ciągnikowe inaczej pracują? Nie wiem - ogólnie do turbo diesla w osobówkach producenci zalecają półsyntezę albo pełną. Zapewne jak piszesz są odstępstwa, ale to ułamek.RedHead wrote:właśnie w zeszłym tygodniu zajeździłem turbo w silniku diesla (deutz) i producent zaleca właśnie mineralDaroot wrote:producent do uturbionego silnika diesla?Dzwoniliśmy itp, więc informacja pewna
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości