Działanie AC w klimatroniku
- patrys4891
- Forumowicz
Działanie AC w klimatroniku
Dziś jechałem i zaobserwowałem następujące działanie klimatronika.
Obie strefy ustawione na 20 stopni, tryb AUTO (nadmuch na górę i nogi, AC wyłączone). Ponieważ padał deszcz, to momentalnie szyby zaczęły parować. Czyli tryb odparowywanie przedniej szyby i momentalnie czysto. Wszystko idealnie.
Tylko po kilku takich przełączeniach stwierdziłem że wolę ręcznie włączyć AC i tak zostawić. Oczekiwałem że to mi osuszy szyby i dokładnie tak się stało. Jednak po chwili, szyby znowu zaczęły parować. Na wyświetlaczy NIE wy świetla się AUTO, wyświetla się AC. Przycisnąłem dwa razy AC i znowu szyby zaczęły się ładnie odparowywać (nie włączałem odparowywania przedniej szyby). Po chwili (może 2 minuty) znowu szyby zaczęły parować. Znów dwa razy przycisk AC i szyby znowu czyste.
Wnioskuję że jak wymuszam włączenie klimatyzacji, to ona się włącza na chwilę i potem wyłącza. A może to tylko klapki w mieszalniku zamykają przelot powietrza przez parownik?
Ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat, lub jakieś obserwacje?
Obie strefy ustawione na 20 stopni, tryb AUTO (nadmuch na górę i nogi, AC wyłączone). Ponieważ padał deszcz, to momentalnie szyby zaczęły parować. Czyli tryb odparowywanie przedniej szyby i momentalnie czysto. Wszystko idealnie.
Tylko po kilku takich przełączeniach stwierdziłem że wolę ręcznie włączyć AC i tak zostawić. Oczekiwałem że to mi osuszy szyby i dokładnie tak się stało. Jednak po chwili, szyby znowu zaczęły parować. Na wyświetlaczy NIE wy świetla się AUTO, wyświetla się AC. Przycisnąłem dwa razy AC i znowu szyby zaczęły się ładnie odparowywać (nie włączałem odparowywania przedniej szyby). Po chwili (może 2 minuty) znowu szyby zaczęły parować. Znów dwa razy przycisk AC i szyby znowu czyste.
Wnioskuję że jak wymuszam włączenie klimatyzacji, to ona się włącza na chwilę i potem wyłącza. A może to tylko klapki w mieszalniku zamykają przelot powietrza przez parownik?
Ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat, lub jakieś obserwacje?
- patrys4891
- Forumowicz
- patrys4891
- Forumowicz
rysio123, to normalne, ale ja pytałem o co innego
Na mój mały rozumek to dość interesujące zachowanie
Chodzi mi o to że jak jestem w trybie AUTO, powiedzmy że 20 stopni z obu stron, nawiew kierowany na górę i na nogi, AC się nie wyświetla. Szyby mi zaczynają parować, więc zamiast wciskać wichurę na przednią szybą, to ja przyciskam AC. Wtedy sprężarka się załącza, tryb AUTO znika i też się odparowuje. Tylko po chwili znowu zaczyna parować. Wtedy przyciskam dwa razy AC (czyli wyłączam i włączam) i znowu mi odparowuje a po chwili znowu zaczyna parować.patrys4891 wrote:Na wyświetlaczy NIE wy świetla się AUTO, wyświetla się AC. Przycisnąłem dwa razy AC i znowu szyby zaczęły się ładnie odparowywać (nie włączałem odparowywania przedniej szyby). Po chwili (może 2 minuty) znowu szyby zaczęły parować. Znów dwa razy przycisk AC i szyby znowu czyste.
Na mój mały rozumek to dość interesujące zachowanie

- patrys4891
- Forumowicz
Na moją logikę jak wymuszę włączenie klimy, to klima powinna działać i już a nie się po chwili wyłączać. Pomijając niskie temperatury kiedy się klima nie załącza mimo świecącego się AC.
Chyba że moja logika jest zupełnie inna niż twórców tego całego klimatronika?
rysio123, rozumiem że u Ciebie się dzieje tak samo?
Chyba że moja logika jest zupełnie inna niż twórców tego całego klimatronika?
rysio123, rozumiem że u Ciebie się dzieje tak samo?
Patryś, u mnie jest tak, jak włącze AUTO a na temperaturach mam poustawiane np 17st i na zewnątrz troche cieplej to wraz z auto włącza mi się klima AC, jak jest zimniej i ustawie po 19st i dam auto to AC nie zapala się, czyli wszystko zależy od panujących warunków. Jeżeli włącze klime to AC się świeci i działa non stop aż jej nie wyłącze (przy AUTO klima (znaczek AC) może się wyłączyć lub pojawić - zależne od panujących warunków).
Nie zauwazyłem tego zjawiska jak u Ciebie że jak dwa razy nacisne AC to się wyłącza po jakimś czasie.
A jak raz włączysz AC to się świeci cały czas? czy też po jakimś czasie znika?
Czy nie masz tak, że pulsuje/mruga Ci na wyświetlaczu AC? bo to jest też info że klima niesprawna.
Odnośnie odparowywania to przyciskam odparowywanie, moment odparuje i wtedy zapodaje AUTO i nie mam już problemów z parowaniem szyb.
Nie zauwazyłem tego zjawiska jak u Ciebie że jak dwa razy nacisne AC to się wyłącza po jakimś czasie.
A jak raz włączysz AC to się świeci cały czas? czy też po jakimś czasie znika?
Czy nie masz tak, że pulsuje/mruga Ci na wyświetlaczu AC? bo to jest też info że klima niesprawna.
Odnośnie odparowywania to przyciskam odparowywanie, moment odparuje i wtedy zapodaje AUTO i nie mam już problemów z parowaniem szyb.
- patrys4891
- Forumowicz
nie nie nieSafrankowicz wrote:Nie zauwazyłem tego zjawiska jak u Ciebie że jak dwa razy nacisne AC to się wyłącza po jakimś czasie.
chodzi o to że tak jak by klima przestawała działać, przez co szyby zaczynają parować a AC cały czas się wyświetlapatrys4891 wrote:przyciskam AC. Wtedy sprężarka się załącza, tryb AUTO znika i też się odparowuje. Tylko po chwili znowu zaczyna parować. Wtedy przyciskam dwa razy AC (czyli wyłączam i włączam) i znowu mi odparowuje a po chwili znowu zaczyna parować.
- patrys4891
- Forumowicz
Po obserwacjach w swoim aucie stwierdzam że klima na auto załącza się na ileś sekund w celu osuszenia powietrza i wyłącza. Ponieważ nie mamy już lata i ustawiamy większą temp. a po za tym bierze chyba odczyt z czujnika temp. zewnętrznej więc nie chodzi cały czas tak jak to ma miejsce latem gdy mamy ustawione 18 czy 16 stopni.
Jest to tylko wyłącznie moja opinia zdiagnozowana na podstawie mojego auta i niech wypowiedzą się inni
Jest to tylko wyłącznie moja opinia zdiagnozowana na podstawie mojego auta i niech wypowiedzą się inni

- patrys4891
- Forumowicz
- patrys4891
- Forumowicz