Działanie AC w klimatroniku

Wszystko co wiąże się z kosztami i utrzymaniem pojazdu.

Moderators: SURU, Moderator

patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Działanie AC w klimatroniku

Post by patrys4891 »

Dziś jechałem i zaobserwowałem następujące działanie klimatronika.
Obie strefy ustawione na 20 stopni, tryb AUTO (nadmuch na górę i nogi, AC wyłączone). Ponieważ padał deszcz, to momentalnie szyby zaczęły parować. Czyli tryb odparowywanie przedniej szyby i momentalnie czysto. Wszystko idealnie.
Tylko po kilku takich przełączeniach stwierdziłem że wolę ręcznie włączyć AC i tak zostawić. Oczekiwałem że to mi osuszy szyby i dokładnie tak się stało. Jednak po chwili, szyby znowu zaczęły parować. Na wyświetlaczy NIE wy świetla się AUTO, wyświetla się AC. Przycisnąłem dwa razy AC i znowu szyby zaczęły się ładnie odparowywać (nie włączałem odparowywania przedniej szyby). Po chwili (może 2 minuty) znowu szyby zaczęły parować. Znów dwa razy przycisk AC i szyby znowu czyste.
Wnioskuję że jak wymuszam włączenie klimatyzacji, to ona się włącza na chwilę i potem wyłącza. A może to tylko klapki w mieszalniku zamykają przelot powietrza przez parownik?

Ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat, lub jakieś obserwacje?
wojtas80
Forumowicz
Forumowicz

Post by wojtas80 »

Na temat działania klimatyzacji to nie wiem :( ale miło wiedzieć, że nie tylko mi szyby parują ;)
Moja dobra rada: NIE stosuj preparatu Anti-Fog firmy K-2 :mad: :wsciekly:
SURU
Forumowicz
Forumowicz

Post by SURU »

Tak jak mi parują to chyba nikomu . Praktycznie teraz to bez klimy nie ma jazdy ! No chyba ,że z otwartą szybą i zimnym łokciem.
You Brought Two Too Many .
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

no dobra, ale czy jak włączycie AC to szyby się odparowują? nie wyłącza się klima po jakimś czasie?
wojtas80
Forumowicz
Forumowicz

Post by wojtas80 »

Tak jak Ty nie próbowałem. Zawsze używam przycisku do odparowywania, a jak są przejrzyste to z powrotem AUTO
SURU
Forumowicz
Forumowicz

Post by SURU »

Robię tak samo . Jak włączę odparowywanie to klapki kierują całe powietrze na przednią szybę nadmuch włącza się na full . Następnie wyłączam i wszystko wraca do normy ,
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

rysio123, to normalne, ale ja pytałem o co innego
patrys4891 wrote:Na wyświetlaczy NIE wy świetla się AUTO, wyświetla się AC. Przycisnąłem dwa razy AC i znowu szyby zaczęły się ładnie odparowywać (nie włączałem odparowywania przedniej szyby). Po chwili (może 2 minuty) znowu szyby zaczęły parować. Znów dwa razy przycisk AC i szyby znowu czyste.
Chodzi mi o to że jak jestem w trybie AUTO, powiedzmy że 20 stopni z obu stron, nawiew kierowany na górę i na nogi, AC się nie wyświetla. Szyby mi zaczynają parować, więc zamiast wciskać wichurę na przednią szybą, to ja przyciskam AC. Wtedy sprężarka się załącza, tryb AUTO znika i też się odparowuje. Tylko po chwili znowu zaczyna parować. Wtedy przyciskam dwa razy AC (czyli wyłączam i włączam) i znowu mi odparowuje a po chwili znowu zaczyna parować.
Na mój mały rozumek to dość interesujące zachowanie :zdziwko:
SURU
Forumowicz
Forumowicz

Post by SURU »

Czyli norma ! Odparowane , i zaraz od nowa to samo . Nie ma się czym przejmować . Jak pisałem wcześniej mi paruje cały czas no chyba ,że przejadę jakieś 20-30 km to wtedy przestaje.
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

Na moją logikę jak wymuszę włączenie klimy, to klima powinna działać i już a nie się po chwili wyłączać. Pomijając niskie temperatury kiedy się klima nie załącza mimo świecącego się AC.
Chyba że moja logika jest zupełnie inna niż twórców tego całego klimatronika?

rysio123, rozumiem że u Ciebie się dzieje tak samo?
Safrankowicz

Post by Safrankowicz »

Patryś, u mnie jest tak, jak włącze AUTO a na temperaturach mam poustawiane np 17st i na zewnątrz troche cieplej to wraz z auto włącza mi się klima AC, jak jest zimniej i ustawie po 19st i dam auto to AC nie zapala się, czyli wszystko zależy od panujących warunków. Jeżeli włącze klime to AC się świeci i działa non stop aż jej nie wyłącze (przy AUTO klima (znaczek AC) może się wyłączyć lub pojawić - zależne od panujących warunków).
Nie zauwazyłem tego zjawiska jak u Ciebie że jak dwa razy nacisne AC to się wyłącza po jakimś czasie.
A jak raz włączysz AC to się świeci cały czas? czy też po jakimś czasie znika?
Czy nie masz tak, że pulsuje/mruga Ci na wyświetlaczu AC? bo to jest też info że klima niesprawna.
Odnośnie odparowywania to przyciskam odparowywanie, moment odparuje i wtedy zapodaje AUTO i nie mam już problemów z parowaniem szyb.
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

Safrankowicz wrote:Nie zauwazyłem tego zjawiska jak u Ciebie że jak dwa razy nacisne AC to się wyłącza po jakimś czasie.
nie nie nie
patrys4891 wrote:przyciskam AC. Wtedy sprężarka się załącza, tryb AUTO znika i też się odparowuje. Tylko po chwili znowu zaczyna parować. Wtedy przyciskam dwa razy AC (czyli wyłączam i włączam) i znowu mi odparowuje a po chwili znowu zaczyna parować.
chodzi o to że tak jak by klima przestawała działać, przez co szyby zaczynają parować a AC cały czas się wyświetla
Safrankowicz

Post by Safrankowicz »

patrys4891 wrote:...chodzi o to że tak jak by klima przestawała działać, przez co szyby zaczynają parować a AC cały czas się wyświetla
Jak się świeci to musi klima chodzić, może poprost za mały nadmuch dajesz i nie wyrabia dlatego parują, no nie wiem już sam.
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

tylko czemu jak Wyłączę i włączę AC bez zmiany siły nawiewu to mimo to się odparowuje?
może mieszalnik zamyka przepływ powietrza przez parownik, przez co nie osusza powietrza mimo że sprężarka cały czas chodzi?
gines16v
Forumowicz
Forumowicz

Post by gines16v »

Po obserwacjach w swoim aucie stwierdzam że klima na auto załącza się na ileś sekund w celu osuszenia powietrza i wyłącza. Ponieważ nie mamy już lata i ustawiamy większą temp. a po za tym bierze chyba odczyt z czujnika temp. zewnętrznej więc nie chodzi cały czas tak jak to ma miejsce latem gdy mamy ustawione 18 czy 16 stopni.
Jest to tylko wyłącznie moja opinia zdiagnozowana na podstawie mojego auta i niech wypowiedzą się inni :hurra:
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

no ale powtórzę jeszcze raz. nie chodzi mi o tryb AUTO!

Poza tym Wątpię żeby w Safrankach był czujnik wilgotności i osuszał powietrze klimą jak jest potrzeba. Chyba że jestem w błędzie?
gines16v
Forumowicz
Forumowicz

Post by gines16v »

Czujnika wilgotności nie ma. Ale jak sam załączasz AC na ustawionych 22 stopniach to klima działa tylko by osuszyć powietrze a zarazem nie ma konieczności aby działała cały czas.
W tamtym roku już się wnerwiałem że znów mi coś padło bo sama po kilkunastu sekundach się wyłączała :rotfl:
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

gines16v wrote:W tamtym roku już się wnerwiałem że znów mi coś padło bo sama po kilkunastu sekundach się wyłączała
noooo i właśnie o takie zachowanie mi chodzi. Znaczy że tttm?
pawcio126

Post by pawcio126 »

A ja tam klimy nie używam, 22* na klimatroniku i nic nie paruje ;) Nawiew na twarz ustawiony ;)
SURU
Forumowicz
Forumowicz

Post by SURU »

U mnie np. w 2016V nie paruje a w 22dt paruje i to bardzo. :szok:
pawcio126

Post by pawcio126 »

Może filtr kabinowy masz już do wymiany ;)

Albo podłoga, al'a Flinston :D
Post Reply