Kolejne wozidło.

Czyli czym jeździmy oprócz Safrane

Moderators: SURU, Moderator

Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Kilka fotek samochodu po umyciu i odkurzeniu :

https://picasaweb.google.com/1173206137 ... 9q2CyMm1Yg#

Skuszę się na kilka słów podsumowania auta, a raczej porównania do moich poprzednich safranek.

To co zauważyłem, co wpływa na plus tego auta.
Silnik - mocny, z dużym momentem. Zestopniowany ze skrzynią AW która ma 5 biegów i jest bardzo szybka - to bardzo dobre zestawienie. Auto niepozorne, a przyśpiesza niesamowicie. Naprawdę przyśpiesza.
Przy 150km/h jest 3 tyś obrotów, spalanie pokazuje 11 litrów.

Auto w środku ciche, zdecydowanie cichsze od safrany. Czuć różnicę technologiczną, przeskok tych 10 lat. Ogromnie.
Fotele - brzydkie jak auto - ale wygodne. Cholera, naprawdę wygodne. Jak czytałem opinie - myślałem sobie, co może być wygodniejszego od safrany - jednak może. Fotel pracuje we wszystkie możliwe strony, do tego oparcie łamane. Podgrzewanie bez regulacji stopnia intensywności - a mogłoby być.

Miejsca w środku więcej. Zdecydowanie więcej. Zresztą wg parametrow, velek jest szerszy o 36 cm od safranki. To dużo - i tutaj wychodzi jego wada. Wielkość, a raczej szerokość.
Długość nie ma znaczenia, ale szerokość - tak. Nawet na myjnię dzisiaj na BP, wjeżdzałem na styki między listwy prowadzące, zostało około 6cm z każdej strony. Na rozłożonych lusterkach ma prawie 2.2m. To dużo, zwłaszcza w mieście. Na szczęście są seryjne czujniki parkowania, zarówno z przodu jak i z tyłu - pomagają.

Z ciekawych gadżetów to tempomat ustawiany na daną prędkość na wyświetlaczu, ogranicznik prędkości (czyli co być nie robił, nie przekroczysz zadanej prędkości), czujniki w fotelach niezapiętych pasów (czujniki nacisku, również u pasażera), ogromny szyberdach, czujniki ciśnienia w kołach, esp, no i słynny Hands Free, czyli mam kartę w kieszeni zapiętą zamkiem i nic więcej nie muszę pamiętać. Podchodzę to się otwiera, odchodzę to zamyka. Co fajne - jeżeli podchodzę z drugą kartą, inaczej ustawiają się fotele i lusterka. Super sprawą jest samościemniające się lusterka wsteczne (wszystkie 3). No niesamowity bajer - wracałem w nocy, dolatuje auto do Ciebie z tyłu, mocne światła xenonowe, patrzysz w lusterka i jakby były okulary przeciwsłoneczne - możesz patrzeć w jego lampy, jak delikatne płomyki :) No świetne po prostu.

Czego się bałem - przechylania auta. Ale nie wiem czy to kwestia masy (1800kg) czy opon (245x45x18) ale auto wchodzi pewnie w zakręty. Potwierdza się to co pisał Jordan i Mruczek. Nie przechyla się, pewnie sie prowadzi - zmienne wspomaganie kierownicy również jak w safi.

Elektryczny ręczny - sam się zaciąga przy gaszeniu silnika, przy ruszaniu sam odpuszcza. Fajne - też byłem sceptycznie nastawiony.

Klimatronik - możliwość dowolnego ustawienia nawiewów, co w safrane nie było możliwe. Co do klimy nie wypowiem się, nie nabiłem jeszcze :D
Fajna sprawa oddzielny wentylator na tył - czyli pasażerowie mogą sobie sterować nawiewem (nogi, nogi i twarz, twarz), oraz 3 rodzaje siły nawiewu.

Minusem drogie tylne tarcze które musiałem wymienić, a są razem z łożyskiem.

Nawigacja ( z bazą fotoradarów o których ostrzega) - duży czytelny wyświetlacz i nowe mapy które wgrałem. SUper sprawa. Najpierw oznajmia że będzie zakręt, pokazuje jaki, potem odlicza i pokazuje za ile metrów ten zakręt, następnie dzieli ekran na pół, po jednej stronie jest dalej mapa, a po drugiej skrzyżowanie w zbliżeniu z podkreśleniem jak masz jechać. No i zestaw głośnomówiący - wystarczyło raz sparować telefon, teraz po wejściu z telefon od razu wykrywa go i łączy się. Super działa ten zestaw - polecam. Nawet ma możliwość wybierania głosem.

Odkrywam dużo takich fajnych rzeczy, gdyż to dla mnie wszystko nowość. Fajne bajery jak samodomykający się bagażnik, czy rolety przeciwsłoneczne w drzwiach tylnych.
Spalanie - za szybko mówić chyba. Jadąc odcinkiem 80km, przyśpieszając i bawiąc się, część drogi 80km/h część 150km/h otrzymałem średnią 9,7 litra / 100km.

Na razie jakiś minusów auta nie widzę. Może nie chcę widzieć - nie wiem :) Wiem tylko że to był bardzo dobry ruch, polecam każdemu kto myśli - co po safrane.
Czy jest brzydkie? Jest piękne. Tak jak mi się nie podobało - teraz gdy mam - podoba mi się. I uśmiecham się do każdego kto mówi - ale brzydal! To nie samochód dla każdego i bardzo się cieszę że jeżdzą te szare, zwykłe, kwadratowe, spartańskie niemieckie samochody a ich właściciele uważają takie samochody jak Vel za śmieszne i nic nie warte.
I niech tak pozostanie. Dzięki temu życie nie jest szare. Velek jako następca safrane - wg mnie to dobry wybór :) Dziękuję :)
Last edited by Daroot on 2013-12-29, 15:26, edited 1 time in total.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
M1513K
Forumowicz
Forumowicz

Post by M1513K »

To gratuluję wspaniałego wyboru i życzę milionów kilometrów z maksymalnym bananem na twarzy :super:
krzysiek
Forumowicz
Forumowicz

Post by krzysiek »

Daroot wrote:czyli co być nie robił, nie przekroczysz zadanej prędkości
Jak przyciśniesz do ''dechy'' to przyśpieszy.

Świetne auto, gratuluje udanego zakupu ;)
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

krzysiek wrote:
Daroot wrote:czyli co być nie robił, nie przekroczysz zadanej prędkości
Jak przyciśniesz do ''dechy'' to przyśpieszy.

Świetne auto, gratuluje udanego zakupu ;)
A widzisz, to nie wiedziałem :) Do dechy nie przyciskam, bo nie przekraczam 4 tyś obrotów przez pierwszy tysiąć kilometrów - niech się dobrze dotrze.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
Atropos
Forumowicz
Forumowicz

Post by Atropos »

Daroot, graty !!! Świetnie jest jeździć niepopularnym samochodem, który w dodatku nie służy do wyciskania każdej sekundy na Srurburgring. Velek jest u mnie na liście "po Safrane", najchętniej po lifcie z 2.0 turbo.
misiek_pt
Forumowicz
Forumowicz

Post by misiek_pt »

wkoncu wsio sie udało poukładac zarejestrowac;) a powiedz mi jak jest z tą karta z otwieraniem i zamykaniem auta? trzeba to jakkos uzbroic> bo wczoraj kupilismy scenica z 2007 roku i otwierac sie otwiera przy dojsciu do auta, opdala sie bez wkladania karty ale zamknąc sie nie chce.
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Kartę w czytnik, odpalasz auto. Gasisz motor, wyjmujesz kartę i odchodzisz od auta - HF aktywne.
misiek_pt
Forumowicz
Forumowicz

Post by misiek_pt »

Daroot, jutro sprawdzę;)
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

Po otwarciu lub zamknięciu z przycisku, HF się dezaktywuje. Żeby je aktywować to właśnie trzeba wsadzić kartę w czytnik i odpalić auto. Wtedy karta jak by od nowa się paruje z samochodem.
misiek_pt
Forumowicz
Forumowicz

Post by misiek_pt »

dużo rzeczy nie wiedzialem co i jak. np składane lusterka, czyjnik deszczu, zmierzchu chyba tez działa bo swiatla same się włączają;)
krzysiek
Forumowicz
Forumowicz

Post by krzysiek »

Daroot wrote:a przyśpiesza niesamowicie. Naprawdę przyśpiesza.
Jak byś to porównał do 190 KM w safrane ? Bo normalnie czytając ten opis nabrałem ochoty na zrobienie swojego 3.5 v6 bo do tej pory jakoś nie miałem motywacji ;)
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

krzysiek wrote:
Daroot wrote:a przyśpiesza niesamowicie. Naprawdę przyśpiesza.
Jak byś to porównał do 190 KM w safrane ? Bo normalnie czytając ten opis nabrałem ochoty na zrobienie swojego 3.5 v6 bo do tej pory jakoś nie miałem motywacji ;)
Dopiero teraz zobaczyłem Twój post :wstyd:

Jak przyśpiesza? Lekko, bez wysiłku, zdecydowanie jest szybszy jest od safrana 24V. Duzo wiekszy moment obrotowy no i skrzynia 5-ka robią swoje. Fizyki nie da się oszukac :D

Natomiast w tym tygodniu velka zagazowałem.

Zdjęcia z mojego montażu:
https://picasaweb.google.com/1173206137 ... redirect=1

Specyfikacja:
Zbiornik 680x200 w miejsce po kole, chociaż ideałem byłoby 680x180.
Reduktor Romano;
Wtryski: barracuda bez dysz;
Sterownik: Tech 326 OBD
Elektrozawór BRC fi 8mm;
Wielozawór extra;
Przewody Faro 8mm.
Węże Parker;
Adaptery kątowe Tormin'a;
Dodatkowo trójniki 12x6x12;
krzysiek
Forumowicz
Forumowicz

Post by krzysiek »

Daroot wrote:Dopiero teraz zobaczyłem Twój post
hehe do tego czasu już się osobiście przekonałem ;p
Jutro z rana biegnę po tablice rejestracyjne do swojego ;)

Co do instalacji to robota zdecydowanie lepsza od instalacji nie jednego ''profesjonalnego'' gazownika. Trudno było upchnąć wtryskiwacze tam na dole ? Bo widziałem kilka instalacji w tym silniku gdzie wtryskiwacze były zamontowane na górnej części kolektora i tam również były odwierty.
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Trudno - miejsca niezbyt dużo z tyłu, czyli pod kolektorem ssącym. Aczkolwiek wszystko do zrobienia -kwestia przemyślenia. Wężyki między wtryskami lpg a wkrętka mają 3 cm.
No ale wyszło że 2 cewki tylne do wymiany dopiero na gazie.
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Wpływ dobrego oleju (millers 5w40) na silnik po 5 tyś km :)

Image
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

Daroot, rozwiniesz swoją myśl?
Ja np zupełnie nie wiem o co chodzi. Może masz jakieś zdjęcie do porównania z przed wlania tego dobrego oleju?
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Image
RedHead
Forumowicz
Forumowicz

Post by RedHead »

Chodzi o to, że olej rozwrwał pokrywę :rotfl:

edit:
tak na serio też nie wiem o co chodzi, domyślam się, że o ładny kolor :]
Last edited by RedHead on 2014-05-12, 11:02, edited 1 time in total.
Decentralizacja to przyszłość.
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Łańcuch wymieniałem to przy okazji cyknąłem foto.

p.s. kolory się kutwa nie podobają? :D
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

Kolory przepiękne - takie tęczowe :D

A tak serio jako laik to się usiłuję dopatrzyć co jest lepszego na pierwszym zdjęciu niż na drugim.
Widzę że jest tam mniej oleju na ściankach. Czyli nowy olej mam mniejszą lepkość? Czy jest rzadszy?
A może tam był syf i malaria i nowy olej to wypłukał?
Darek, jak to jest faktycznie zdaniem specjalisty?
Locked