Witam mam zapytanie posiadam safrane 1998r 2,2dt chodzi mi o klimatronik czy jest mozliwość ustawienia nadmuchu np na szybę tylko lub szybę i na mnie bo z tego co widzę to jest tylko na szybę i nogi lub tylko na mnie lub nogi
Niestety nie.
Ja sobie radzę tak że biorę na auto, wtedy przeważnie się ustawia na szybę i nogi. Potem reguluję ręcznie siłą nadmuchu itd.
W ph2 nie da się ustawić żeby nawiew był na szybę i na twarz jednocześnie.
Czasem automat jeszcze się ustawia że wieje na nogi, twarz i szybę.
W założeniu climatronic ma działać inteligentnie - sam dobiera gdzie powinien wiać w danym momencie. I tak ów Safranowy robi - co całkiem nieźle mu wychodzi. Wszak nikt nie lubi, gdy wieje mu AC w twarz, bo po 30 minutach takiej jazdy wychodzi przeziębiony.
To może opiszę całą procedurę od A do Z a "zarząd" to odpowiednio potem skopiuje
Żeby przeprowadzić test climatronica należy na panelu wcisnąć i przytrzymać kombinację klawiszy: lewy minus, prawy minus oraz STOP. Następnie przyciskami plus przechodzi się przez kolejne obwody
Na panelu występuje również po prawej stronie błąd 8d który nie jest ujęty w powyższych tabelach. Oznacza on uszkodzenie czujnika ciśnienia klimatyzacji (presostat)
Last edited by patrys4891 on 2015-01-20, 20:28, edited 3 times in total.
ja w zeszłym roku próbowałem wymienić.
Jest z prawej strony chłodnicy.
Zdjąłem zderzak, pas przedni, reflektor, osłony i dostęp był nadal słaby.
Poległem na odkręceniu przewodów od osuszacza i nie wymieniłem.
Pojawił mi się błąd 7c po lewej stronie. Symbol AC mruga, klima się nie włącza. Dodatkowo nie da się włączyć obiegu zamkniętego. Pytanie: czy w sytuacji gdy klimatyzacja nie działa, czy obieg zamknięty powinien dać się uruchomić? Bardziej ogólnie - czy problem z klapą sterująca obiegiem powietrza może spowodować nie włączanie się klimatyzacji ? Czy problem z klimatyzacją może spowodować nie działanie obiegu zamkniętego?
To fakt że jak temperatura jest poniżej pewnej wartości (chyba 5 stopni), to sprężarka klimatyzacji się nie włącza.
Tylko wtedy A.C. nie mruka tylko się świeci normalnie.
Więc tak: rano, gdy jechałem do pracy udało mi się włączyć obieg zamknięty, klima nie chłodziła (było -2), ale symbol nie mrugał. Po pracy nie działało nic. Po resecie daje się jednorazowo włączyć obieg zamknięty, ale AC mruga. Błąd cały czas ten sam - 7c po lewej. Ponawiam pytanie - czy przy niedziałającej klimatyzacji powinno dać się włączyć obieg zamknięty? Czy po wyłączeniu samochodu przy niesprawnej klimatyzacji klapa obiegu zamkniętego powinna się zamknąć? Czy gdyby niesprawny był silnik bądź sterowanie klapą, to czy wyskakiwał by jakiś błąd za to odpowiedzialny?
Wymontuj wentylator i włóż rękę - sprawdź w jakim położeniu jest klapka.
Jeśli się zacina - wywali właśnie ten błąd. Oczywiście po wyłączeniu zapłonu klapka się zamyka. Po uruchomieniu - otwiera.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
Czy tę klapkę widać też poniżej filtra pyłkowego? Będę go wymieniał w przyszłym tygodniu i jeśli przy tej okazji będę mógł sprawdzić klapę, to nie wyciągałbym wentylatora. Zakładając jakiś problem z tą klapą, czy usunięcie ich będzie trudne i/lub kosztowne?
Od góry widać ją lepiej, aczkolwiek więcej rozbierania. Jeśli wymieniasz filtr - dobra okazja
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości