Do układu wchodzi 810 +/- 30 gr czynnika. Niech Ci najpierw sprawdzi ciśnienie, potem ściągnie resztki czynnika, potem niech sprawdzi szczelność i czujnikiem ewentualne wycieki. Może to tylko jeden z wentyli, może skraplacz albo osuszacz. Przy temperaturze ustawionej na panelu na minimum temperatura przy wylocie powietrza w kabinie powinna mieć ok. 11 stopni.
Last edited by Atropos on 2015-04-17, 11:35, edited 2 times in total.
A więc nie chłodziło bo nie było czynnika . Szczelność i ciśnienie sprawdzone . A co do wentylatora to włącza się tylko trzeba trochę odczekać . Częściej się włącza w upały . Także wszystko dobrze . Nie wiem czy błąd o którym pisałem wcześniej ma wpływ na klimę . Myślę ,że bardziej chodzi o temp nawiewu . Może być tak ,że jak ktoś ma uszkodzony całkowicie ten czujnik to po prostu jak ustawi np na 22 st C to będzie dmuchać chłodno . Inną sprawą jest u mnie problem ,że na 2 lub 3 kreskach siły nawiewu dmucha słabiej niż w 2.2dt . W 2.2dt to mało co głowy nie urwie już na 2 kreskach a tu o wiele słabiej . Być może zamulony trochę wiatrak lub przewody .
Odpaliłem dzisiaj klime w safi i nie chłodzi, po włączeniu nic sie nie dzieje (zawsze był odczuwalny skok obrotów) test klimatronika nie pokazuje błędów... w zeszłym roku uzupełniałem czynnik i wszystko chodziło jak trzeba... przez cztery miesiące wakacyjne w Bułgarii chłodziła elegancko a dzisiaj kupa... zawsze co jakiś czas włączał sie wentylator a teraz absolutnie nic sie nie dzieje... co to może być?
teraz ponownie właczyłem klime, zaczął migać napis AC i pojawił się serwis, zrobiłem test i wyszło po lewej stronie 7c... o co tu chodzi bo z tego co znalazłem na forum nic nie rozumiem...
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
Dzisiaj klimatronik w mojej safrance zwariował Najpierw nie mogłem ustawić temperatury po stronie kierowcy(kończyła się na 11 i max)potem zdechło wszystko i tylko słychać było przekaźnik pod skrytką.Brak reakcji na przycisk stop a potem sam się włączył ale po lewej i prawej było 8d i za chwilę znowu zdechł Od czego zacząć poszukiwania przyczyny?
Jacek 957=Panel . Mruczek .... klima jak jest zimno się nie włączy Będzie mrygać AC ale tylko raz . Później po prostu nie będzie działać . Jest za zimno na dworze.
Last edited by SURU on 2015-09-12, 20:27, edited 1 time in total.
Od jakiegoś czasu jeżdżę z ustawieniem "auto". Ciekawe jest to, że dość często przy uruchamianiu auta włącza się AC i wyłącza po kilku - kilkunastu minutach. Skoro auto nie ma czujnika wilgoci, to nie mam zielonego pojęcia po co komputer uruchamia klimatyzację.
Klimatronik po odczycie wartości temperatury z czujników: wewnętrznego, zewnętrznego i czujnika parownika określa czy występuje punkt rosy i załącza klimę w celu osuszenia powietrza we wnętrzu. To normalne zachowanie w trybie AUTO.
Dzisiaj wymieniłem panel klimatronika i po teście dalej jest błąd 3d.Klima chłodzi(świeżo nabita) słabo i świeci się serwis,wiatraki pracują.Czujnik z wiatraczkiem wyczyszczony i przedmuchany.O który to czujnik w końcu chodzi?.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości