Malowanie całego auta

Wszystko co dotyczy nadwozia.

Moderators: SURU, Moderator

Atropos
Forumowicz
Forumowicz

Malowanie całego auta

Post by Atropos »

Zastanawiam się nad położeniem nowego lakieru na całej budzie. Ktoś to kiedyś robił? Jakie mogą być koszty? Ile to może trwać?
słonina

Post by słonina »

Ciekawą ofertą wydaje się być coś z gamy produktów Line-X, malujesz raz i masz święty spokój z korozją i zadrapaniami. Mi osobiście się bardzo podoba, ale że jestem roztrzepany i mam tysiące pomysłów co zrobić z autem a kasy wiecznie mało póki co jest to gdzieś odległy plan :)
edit:
tu masz trochę więcej co prawda FB ale nic nie poradzę https://www.facebook.com/linex.center
Last edited by słonina on 2015-04-30, 10:04, edited 1 time in total.
SURU
Forumowicz
Forumowicz

Post by SURU »

Myślę ,że bez dachu to jakieś 2000 zł !
You Brought Two Too Many .
tom80
Forumowicz
Forumowicz

Post by tom80 »

biorą średnio 300-400 pln za element x ilość lementów= ?
za całość zawsze policzą parę złoty taniej :)
LUDZI DZIELĘ NA DWIE GRUPY:

I-LUDZIE,KTÓRZY MÓWIĄ TO CO MYŚLĄ
II-LUDZIE,KTÓRZY MÓWIĄ TO CO INNI CHCĄ USŁYSZEĆ
misiek_pt
Forumowicz
Forumowicz

Post by misiek_pt »

Myślę że 2 tys to za mało. Roku temu lakierowane miałem całe r 19 Cabrio i koszt 4500. Więc za szafę lekko można tyle liczyć.
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

No, jeszcze pytanie o klasę lakieru - są lakiery i lakiery - jak ze wszystkim przecież. Są części zamienne markowe i podróby, tak samo w lakierach o czym nikt nie pamięta.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
misiek_pt
Forumowicz
Forumowicz

Post by misiek_pt »

Daroot, własnie dlatego lakierowanie dosc małego auta w porównaniu do szafy tyle wyszło. kolega np plamalował r 19 3d za 9 tys :) więc na szafę mozna i 10 wydac nawet :)
SURU
Forumowicz
Forumowicz

Post by SURU »

2000 - 3000 to góra ( bez dachu ) !
misiek_pt
Forumowicz
Forumowicz

Post by misiek_pt »

rysio123, przy najmniejszej linii oporu masz 12 elementów( bez dachu, grilla, lustrek) licząc po 300zl to juz masz 3600.
Atropos
Forumowicz
Forumowicz

Post by Atropos »

Muszę pomalować obydwa zderzaki, dół jednych drzwi i klapę. Chętnie dołożyłbym do tego grill, prawe lusterko i maskę. Po takim malowaniu auto pewnie będzie w ciapki, co mi się nie uśmiecha, więc do tego pełna korekta lakieru by doszła. Dlatego się zastanawiam nad malowaniem całości. Obawiam się tylko demontażu i montażu wszystkich listew i uszczelek - ile uda się lakiernikowi połamać zatrzasków, itp. Jest szansa, że najwcześniej za 4 lata będę mógł zmienić auto i jeśli by tak miało być, to szafa musi ten okres być w stanie igła.
misiek_pt
Forumowicz
Forumowicz

Post by misiek_pt »

Atropos, szczerza maluj całą. srebrny kolor jest najgorszy do lakierowania z dobraniem odcienia.
słonina

Post by słonina »

ja gdybym miał malować całe auto to walnąłbym na czarno z seledynowymi wstawkami :)
SURU
Forumowicz
Forumowicz

Post by SURU »

Niestety najgorszy jest właśnie taki jak mam ja . Zielony ( oliwkowy) bo ma najwięcej odcieni . A co do robocizny za element to całość jest zawsze tańsza i nie jest liczona za każdy element.
Last edited by SURU on 2015-05-02, 08:05, edited 1 time in total.
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

A na co wkladac tyle kasy w tak stara auto? Sprzedaj jak stoi i bierz C6 :)
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
SURU
Forumowicz
Forumowicz

Post by SURU »

Tak i od razu rozrząd plus rolki i pompa wody , pasek osprzętu plus roki , tarcze , klocki . Nabić klimę itp , itp. A to i tak w najlepszym przypadku a jak wyjdzie coś jeszcze.... koszty w tysiącach . A tu . Masz już od lat , wiesz czym jedziesz . No chyba ,że nowe z salonu .
Atropos
Forumowicz
Forumowicz

Post by Atropos »

Jest zajebista sztuka w kraju, dokładnie taka jaką chcę:

http://allegro.pl/citroen-c6-2007-benzy ... 16764.html

Ino skąd wziąć 50k ???
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Atropos, no nie mów że Ty nie masz 50 tyś ? :)
rysio123 wrote:Tak i od razu rozrząd plus rolki i pompa wody , pasek osprzętu plus roki , tarcze , klocki . Nabić klimę itp , itp. A to i tak w najlepszym przypadku a jak wyjdzie coś jeszcze.... koszty w tysiącach . A tu . Masz już od lat , wiesz czym jedziesz . No chyba ,że nowe z salonu .
Ale nie porównuj samochodu - liczy się klasa samochodu, oraz jego wiek. Safrane było super, ale 20 lat temu. Nawet jeśli wrzuci to co piszesz w te auto, to co z tego? Ma nowy konstrukcyjnie samochód, może się podobać i ma super zawieszenie. A renault ze swoim downsizingiem to już tylko dla emerytów.
Last edited by Daroot on 2015-05-02, 10:38, edited 1 time in total.
Atropos
Forumowicz
Forumowicz

Post by Atropos »

Daroot, uwierz gdybym miał 50k do wykorzystania na auto, to byłbym po tą C6 3h od wystawienia aukcji.
SURU
Forumowicz
Forumowicz

Post by SURU »

Tak , wszystko to prawda . Nowa płyta podłogowa , nowe przewody hamulcowe , nowe nadwozie , lepsze wyposażenie . Ogólnie wszystko nowe . Jestem jak najbardziej za nowymi autami a szczególnie francuskimi bo mam w rodzinie od zawsze i naprawdę opinie o awaryjności francuzów to dla mnie bajki . Używany tak , ale .... ale ... nie z Polski , 95% aut u nas to auta POWYPADKOWE , są perełki ... pewnie że są , ale one kosztują . Kosztują tyle ,że czasami bardziej się opłaca wpłacić tą kasę na nowe a resztę np na kredyt . Jeśli chodzi o safi to nie mam jak na razie zamiaru zmieniać bo auta mam pewne i sprawne . I na pewno nie będę miał wyje..ne na przyszłych posiadaczy . Mam już to auta kilka lat , dużo o nim wiem i chętnie podpowiem każdemu kto będzie miał problem . Są to dobre auta i będą jeszcze długo . A co do pasji to równie dobrze można nazwać idiotami wszystkich posiadaczy Warszawy .... to jest dopiero starocie a mimo to wkładają w tej auta dziesiątki tysięcy zł . Wiem ,że nikt tak tu nie napisał ,że wkładanie w safi to idiotyzm , wiem ,że takie słowa nie padły . Pragnę tylko zwrócić uwagę na fakt iż to są jeszcze poczciwe dobre , wygodne i bezawaryjne auta , które jeszcze długo posłużą .
Atropos
Forumowicz
Forumowicz

Post by Atropos »

patrys4891, u mnie się wszystko okaże w najbliższym czasie. Albo zrobię, to co trzeba zrobić i sprzedam auto, albo zrobię wszystko i będę nim jeszcze jeździł co najmniej 4 lata. Z mechaniki chciałbym zrobić w tym roku jeszcze rozrząd, co też nie będzie małym kosztem, a na zimę muszę kupić komplet opon.

Moje podejście do moich samochodów nie pozwala mi na kompromisy i stąd wysokość kosztów.
Post Reply