Renault Safrane 2.0 automat 1999r

W tym dziale możemy poprosić grono klubowiczów o obejrzenie auta, które chcemy kupić, co zaoszczędzi czas i pieniądze.

Moderators: SURU, Moderator

Post Reply
kamilq05
Forumowicz
Forumowicz

Renault Safrane 2.0 automat 1999r

Post by kamilq05 »

Witam. Krótko i na temat. Poszukuję swojego pierwszego autka. Nie mam sprecyzowanych wymagań, ale u mnie w rodzinie zawsze królowały większe samochody, to też z przyzwyczajenia nie szukam jakichś maluchów. Safrane w sumie od zawsze mi się podobało, a akurat pojawił się świeżak. Gdyby ktoś miał po drodze, albo chociaż niezbyt daleko, to bardzo prosiłbym o obejrzenie tego egzemplarza. Można liczyć na odwdzięczenie. Ja z Lublina mam "trochę" daleko żeby tylko pojechać i obejrzeć, a w przypadku Safranek nie można wybrzydzać, że jeśli nie ten to inny. Trochę obawiam się automatycznej skrzyni, ale w sumie raz się żyje. Jeśli ktoś miałby coś dobrego, a tym bardziej coś złego do powiedzenia na temat tej skrzyni to bardzo proszę o podzielenie się spostrzeżeniami. Ogólnie jak to w ogłoszeniach bywa... Samochód tańczy, śpiewa, a czasem nawet odpala. Mnie bardziej interesuje stan faktyczny samochodu, niż piękne poematy jaki to on cudny, miękki i powabny. Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc, gdyż obecnie nie bardzo jest w czym wybierać w szeregach Safrane. Ogólnie nie mam problemu żeby przyjechać samemu i nawet go kupić, ale nie bardzo mam czas i pieniądze żeby się tylko przejechać w razie gdyby okazało się że to bardziej złom niż samochód. Liczę na szczerą pomoc (jak mowiłem z możliwością odwdzięczenia) i czekam na odpowiedź. Pozdrawiam
Kamil :)
http://otomoto.pl/oferta/renault-safrane-2-0-lift-automat-climatronic-zadbana-xenon-ID6y53vD.html#9845538e6d
SURU
Forumowicz
Forumowicz

Post by SURU »

Nie bój się tej skrzyni . Tam siedzi AW SU0 . Stare dobre japońskie skrzynie i z tego co wiem to skrzynie Aisin do tej pory są najlepszymi skrzyniami na rynkach . Trzeba sprawdzić auto clipem przed kupnem. Progi czy nie korodują za bardzo. Silnik trochę słaby na tę masę ale bardzo łatwy i prosty w obsłudze . Silnik to 2.0 DOHC VOLVO N7Q . Na potęgę montowany w Lagunach .Po 400 000 wypalają się zawory ale myślę ,że jemu daleko to tego przebiegu . Olej do automatu drogi i jak wielu sądzi inaczej to olej w tych skrzyniach też się wymienia . A i jeszcze jedno a właściwie dwie rzeczy . Automatem trzeba się nauczyć jeździć . To ,że sam zmienia biegi to nie wszystko. Zawieszenie drogie w Safranach ale to już wszystko znajdziesz na forum.
Last edited by SURU on 2015-05-14, 08:05, edited 1 time in total.
You Brought Two Too Many .
kamilq05
Forumowicz
Forumowicz

Post by kamilq05 »

Dzięki. Już jestem spokojniejszy. Jeśli stan samochodu będzie adekwatny do wieku (16 latek nie będzie idealny), to chyba zdecyduję się na kupno. Ale poczekam jeszcze, bo może ktoś jednak będzie miał dobre serce, oraz po drodze i podeśle mi parę informacji o zużyciu i stanie blach. Jedyny problem, że nie znajdę chwili wolnego czasu przed przyszłym piątkiem. Dlatego jeśli nie sprzeda się do tego momentu, to w ostatni tydzień maja wybiorę się osobiście i być może nim już wrócę (albo zrobię sobie tylko wycieczkę). Nie ukrywam że podoba mi się i mógłby się nie sprzedać, i poczekać na mnie.
słonina

Post by słonina »

Wygląda ładnie, co mi sie rzuciło w oko ze zdjęć to lekkie wgniecenie pod klapką wlewu paliwa na łączeniu blachy ze zderzakiem, wgnieciona listwa srebrna pod zderzakiem i na zdjęciu od tyłu odstająca listwa chromowana z prawej strony, musi byś jakaś drobna stłuczka, pewnie parkingówka ale warto przyjrzeć się tej stronie. A i rdzawy zaciek na zderzaku z lewej strony może świadczyć o rudej na rancie tylnej klapy. Piszę o tym nie dla tego by zniechęcić kupującego ale z własnego doświadczenia wiem, że komisy tak robią. U mnie szafa też wyglądała zajebiście do pierwszych dwóch wizyt w myjni, potem wyszło, obtarte lusterka, początki korozji na rantach klapy i drzwi. Co nie przekreśla auta, bo jeśli technicznie jest w stanie takim jak pisze sprzedawca to brać i cieszyć się jazdą. Ja ze swojej szafy jestem zadowolony, i chyba welur jest najlepszą opcją jeśli lubi się mięciutko :) Pozdrawiam
kamilq05
Forumowicz
Forumowicz

Post by kamilq05 »

No rdza może odstraszać, ale jako, że u mnie zawsze wożono się mazdami, to i do rdzy jakoś przywykłem i jeśli stan techniczny jest ok, to jeśli rdza nie wyrządziła już dziur i nie zajęła znacznej części samochodu, a jedynie są jej ślady to nie ma się czym przejmować. Z tym jeszcze sobie blacharz powinien poradzić. Schody się robią, gdy trzeba wstawiać już reparaturki, których nie ma dostępnych na rynku. Nasza mazda mpv też w dniu zakupu wyglądała ślicznie, a teraz dość mocno farbuje się już na rudo w okolicach nadkoli. A reparaturek brak. A raptem 2 lata ją mamy. Z rdzą trzeba walczyć, póki jeszcze się nie rozpanoszy i cena jej usunięcia nie powoduje :szok: . A szkody parkingowe to wiadomo. Nie za taką cenę i nie w takim roczniku szukam pierwszego wozidła, żeby tego nie brać pod uwagę. Mój ojciec mimo czujników cofania i nie wystającego bagażnika zdołał już rozbić lampę tylną w swoim samochodzie. Śpieszył się i zamiast zrobić to wolno, z patrzeniem i ze słuchaniem czujników, to zrobił po swojemu. A potem wymieniał lampę. Tyle pośpieszył. Także w ciągu 16 lat użytkowania samochodu przez różne osoby musiało się coś odznaczyć na lakierze. Byle tylko nie był odkręcany z latarni, albo spawany z trzech bo strach takim jeździć (w razie wypadku, albo kolizji). Również dziękuję za informację i z niecierpliwością odliczam czas do 25 maja kiedy to będę już po egzaminach i będę się mógł osobiście wybrać do Sosnowca.
Lukasz737
Forumowicz
Forumowicz

Post by Lukasz737 »

A brałeś pod uwagę to szafkę z Brzegu Dolnego. 2.5 20v. Też wygląda nieźle a na pewno silnik przyjemniejszy w użytkowaniu i słuchaniu:)
kamilq05
Forumowicz
Forumowicz

Post by kamilq05 »

Nie brałem, gdyż jest to niestety może niewiele, ale jednak ponad budżet. Szukam samochodu za około 5,5 - 6 tys i plus jakieś kilka stówek na pakiet rozruchowy. No a ten z Brzegu trochę jednak wykracza zakładaną kwotę, gdyż na pakiet startowy nie zostałoby nic. A jednak warto wymienić jakieś oleje, albo opony jeśli są już na wykończeniu. Ponadto sądzę że na pierwszy samochód nie muszę szaleć z pojemnością, i mocą silnika. Aby się toczyło nawet niespecjalnie szybko, ale dumnie, okazale i wygodnie 30km do mojej lubej i spowrotem. Potem dojdą jeszcze dojazdy na uczelnię. Mimo młodego wieku, to jednak kieruję się trochę rozsądkiem. Za niecały tydzień minie dopiero rok od zdania prawa jazdy i zawsze jak wsiądę w MPV to moment obrotowy i rwanie trakcji kusi. A jeśli samochód nie będzie dysponował takimi luksusami to może lepiej dla mnie. Póki nie żyję w pędzie, to nie muszę być pierwszy spod świateł. A jeśli nie uda się kupić szafki w założonym budżecie, to najwyżej rozejrzę się za inną marką, choć to safrane mi się podoba najbardziej z aut w moim zasięgu. Także póki co żyję nadzieją, że wyszukany model zachowa się jeszcze ze 2 tygodnie, a jej stan okaże się taki, że tego samego, lub następnego dnia nią wrócę. Ale najważniejsze żeby podejść na spokojnie i bez emocji, żeby nie kupować oczami.
SURU
Forumowicz
Forumowicz

Post by SURU »

Z tyłu dużo miejsca ... nie zapominaj o tym . :cwaniak:
henry71

Post by henry71 »

No to Kup sę Tico.................
tom80
Forumowicz
Forumowicz

Post by tom80 »

witam
co do tej z brzegu :rotfl:
to w ,,pakiecie startowym'' ma opony w stanie BDB i świeżutkie oc zapłacone na pół roku :P
Last edited by tom80 on 2015-05-15, 23:00, edited 1 time in total.
LUDZI DZIELĘ NA DWIE GRUPY:

I-LUDZIE,KTÓRZY MÓWIĄ TO CO MYŚLĄ
II-LUDZIE,KTÓRZY MÓWIĄ TO CO INNI CHCĄ USŁYSZEĆ
henry71

Post by henry71 »

Mogę sprawdzić :D :)
kamilq05
Forumowicz
Forumowicz

Post by kamilq05 »

rysio123 wrote:Z tyłu dużo miejsca ... nie zapominaj o tym . :cwaniak:
Prowadziłem już sedany. Z początku na pewno może być trudno, ale z czasem przyjdzie się przyzwyczaić. Wszystko kwestia praktyki. Na początku i w vanie było jak w tirze, a po dwóch miesiącach już było normalnie i parkowanie okazało się łatwiejsze niż zdawało się być. ;)
henry71 wrote:No to Kup sę Tico.................
Jak będę poszukiwał Tico to sę kupię. A założenia mam inne. Jeśli chodzi o mój budżet, to mogę mieć i 20 tysięcy, i szukać Safrane. A co z tego, skoro i tak więcej niż 10 tyś nie wydam, bo drożej nikt nie wyceni. Budżet jest taki i koniec. W tej kwocie również można kupić samochód. Po salonach nie chodzę... Jest więcej modeli niż szafa i tico. Jak uda mi się kupić szafę w tej kwocie to się ucieszę, a jak nie to nie będę przecież rozpaczał. Albo dozbieram, albo poszukam czegoś innego. Chyba że to było w moje doświadczenie, to zapewniam, że po roku umiem ruszyć i umiem też nie rozbić na pierwszym skrzyżowaniu. Nie nazwę tego doświadczeniem, bo się nie da, ale daję sobie radę w ruchu miejskim i jakoś nikt jeszcze nie wymachiwał w moim kierunku. Dlatego uważam, że wypowiedź nie na temat.
tom80 wrote:witam
co do tej z brzegu :rotfl:
to w ,,pakiecie startowym'' ma opony w stanie BDB i świeżutkie oc zapłacone na pół roku :P
Widzę, że znany temat :) Mimo wszystko na razie podziękuję, z powodów już napisanych, ale nie mówię nie. Wezmę pod uwagę, ale nie na pierwszy plan. Po prostu jakoś na pierwszy preferuję jednak 2.0.
Last edited by kamilq05 on 2015-05-15, 23:23, edited 1 time in total.
Jacek957
Forumowicz
Forumowicz

Post by Jacek957 »

Moim skromnym zdaniem auto z odpowiednim zapasem mocy jest bezpieczniejsze :hyhy: oczywiście pod warunkiem że "szara" pracuje ;) .Jak "szara" się wyłącza to i "maluchem" można sobie lub innym zrobić kuku :D .
SURU
Forumowicz
Forumowicz

Post by SURU »

Jak widać nikt mnie nie zrozumiał .... miałem na myśli ,że dużo miejsca na tylnej kanapie .
kamilq05
Forumowicz
Forumowicz

Post by kamilq05 »

Jacek957 wrote:Moim skromnym zdaniem auto z odpowiednim zapasem mocy jest bezpieczniejsze :hyhy: oczywiście pod warunkiem że "szara" pracuje ;) .Jak "szara" się wyłącza to i "maluchem" można sobie lub innym zrobić kuku :D .
No jakby nie patrzeć też racja. No tak jak mówię. Co do 2.5 nie odrzucam całkowicie, ale mam kilka 2.0 upatrzone (dwie w Sosnowcu, jedna za Warszawą). Jak okaże się że nie ma w czym wybierać pośród 2.0, to wtedy i 2.5 zacznę oglądać.
rysio123 wrote:Jak widać nikt mnie nie zrozumiał .... miałem na myśli ,że dużo miejsca na tylnej kanapie .
:rotfl: Aaaa. W ten sposób ;) Zrozumiałem, że kufer bagażnika wystaje i zajmuje dużo miejsca, przez co przy parkowaniu tyłem może być ciężko.
Post Reply