Jak dostać się do parownika klimatyzacji pod schowkiem
Jak dostać się do parownika klimatyzacji pod schowkiem
Chciałbym dobrze wyczyścić parownik klimatyzacji. Brak filtra kabinowego na wyposażeniu fabrycznym safrane zrobił swoje( kto tak wymyślił). Mam zawalony syfem parownik, że masakra. Słabo chłodzi, boli głowa i inne takie po użyciu klimatyzacji. Ozonowanie po za usunięciem zapachu zatem nic nie dało. Zdjąłem schowek, odgiąłem osłonkę piankową wentylatora, wyjąłem wentylator i co dalej...? Chciałbym mieć dobry dostęp do parownika. Trzeba ściągać deskę żeby tam się dostać. Jakieś śrubki tam są w obudowie wentylatora... Potrzebne rady i porady a najlepiej krok po kroku co i jak.
Atropos, parownik to nie skraplacz. Skraplacz znajduje się przy chłodnicy głównej a parownik jest jest umieszczony za wentylatorem klimatyzacji w pionie. Po wyjęciu wentylatora klimatyzacji jak spojrzy się na lewo od wentylatora widać właśnie parownik klimatyzacji bo tam czynnik chłodzący ze stanu ciekłego przechodzi w gaz. Nagrzewnica leży w poziomie i tam NIE CHCĘ się dostać bo nie cieknie i grzeje . Chodzi mi o oczyszczenie parownika klimatyzacji. Odkurzaczem można tam trochę podejść ale chciałbym mieć większy dostęp.
Fajna robota
Łukasz myślę że jak bym opisał ile musisz po rozkręcać elementów to pozostaniesz przy obecnym stanie
.Krótko mówiąc do wyjęcia cała szafa klimatyzacji ok 8 h pracy dla nie wtajemniczonych 8 dni 

obudowa
Owszem obudowa składa się z dwóch głównych elementów ale żeby rozpiąć obudowę wentylatora trzeba wyciągnąć całość. Problem w tym że jest skręcona od strony ścianki grodziowej i inaczej się nie da. Podsumowując aby wyciągnąć całą szfę to trzeba rozłączyć przewody co wiąże się z ponownym nabiciem klimy.
- patrys4891
- Forumowicz
Jak się wyjmie wentylator, to jest tam jakotaki dostęp. Wystarczy żeby odkurzaczem zebrać kurz, psiknąć pianki do czyszczenia i ręką przejechać.
Oczywiście nie będzie to idealnie wyczyszczone, ale jestem pewien że czyszczenie będzie nie wiele gorsze niż przy wyjęciu całości na zewnątrz a roboty nieporównywalnie mniej.
Tylko trzeba do tego trochę akrobatycznych zdolności
Oczywiście nie będzie to idealnie wyczyszczone, ale jestem pewien że czyszczenie będzie nie wiele gorsze niż przy wyjęciu całości na zewnątrz a roboty nieporównywalnie mniej.
Tylko trzeba do tego trochę akrobatycznych zdolności

- patrys4891
- Forumowicz
patrys4891, zrobiłem to wcześniej niż napisałeś bo niestety ta obudowa się trzymała na niewiadomo czym. Ruszała się ale nie chciała się bardziej ruszyć
. Dostęp dosyć kiepski. Na parowniku rozpyliłem piankę i gąbką zczyściłem całkiem dużo brudu potem w okolice parownika wsadziłem rurkę od ozantora . Na razie dolegliwości brak po użyciu klimy.

- patrys4891
- Forumowicz