Jak dostać się do parownika klimatyzacji pod schowkiem

Wszystko co wiąże się z kosztami i utrzymaniem pojazdu.

Moderators: SURU, Moderator

Post Reply
Lukasz737
Forumowicz
Forumowicz

Jak dostać się do parownika klimatyzacji pod schowkiem

Post by Lukasz737 »

Chciałbym dobrze wyczyścić parownik klimatyzacji. Brak filtra kabinowego na wyposażeniu fabrycznym safrane zrobił swoje( kto tak wymyślił). Mam zawalony syfem parownik, że masakra. Słabo chłodzi, boli głowa i inne takie po użyciu klimatyzacji. Ozonowanie po za usunięciem zapachu zatem nic nie dało. Zdjąłem schowek, odgiąłem osłonkę piankową wentylatora, wyjąłem wentylator i co dalej...? Chciałbym mieć dobry dostęp do parownika. Trzeba ściągać deskę żeby tam się dostać. Jakieś śrubki tam są w obudowie wentylatora... Potrzebne rady i porady a najlepiej krok po kroku co i jak.
Atropos
Forumowicz
Forumowicz

Post by Atropos »

Chodzi Ci o nagrzewnicę, a nie parowanie. Parownik czyli skraplacz czyli chłodnica klimatyzacji jest przy chłódnicy wody za zderzakiem. Do nagrzewnica dostaniesz się po ściągnięciu deski. Wentylator wyczyść z kurzu no i zamontuj filtr kabinowy
kabinowy.
Lukasz737
Forumowicz
Forumowicz

Post by Lukasz737 »

Atropos, parownik to nie skraplacz. Skraplacz znajduje się przy chłodnicy głównej a parownik jest jest umieszczony za wentylatorem klimatyzacji w pionie. Po wyjęciu wentylatora klimatyzacji jak spojrzy się na lewo od wentylatora widać właśnie parownik klimatyzacji bo tam czynnik chłodzący ze stanu ciekłego przechodzi w gaz. Nagrzewnica leży w poziomie i tam NIE CHCĘ się dostać bo nie cieknie i grzeje . Chodzi mi o oczyszczenie parownika klimatyzacji. Odkurzaczem można tam trochę podejść ale chciałbym mieć większy dostęp.
Gutek
Forumowicz
Forumowicz

Fajna robota

Post by Gutek »

Łukasz myślę że jak bym opisał ile musisz po rozkręcać elementów to pozostaniesz przy obecnym stanie :D .Krótko mówiąc do wyjęcia cała szafa klimatyzacji ok 8 h pracy dla nie wtajemniczonych 8 dni :D
Lukasz737
Forumowicz
Forumowicz

Post by Lukasz737 »

A nie da się obudowy wentylatora tylko wyjąć?
Gutek
Forumowicz
Forumowicz

obudowa

Post by Gutek »

Owszem obudowa składa się z dwóch głównych elementów ale żeby rozpiąć obudowę wentylatora trzeba wyciągnąć całość. Problem w tym że jest skręcona od strony ścianki grodziowej i inaczej się nie da. Podsumowując aby wyciągnąć całą szfę to trzeba rozłączyć przewody co wiąże się z ponownym nabiciem klimy.
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

Jak się wyjmie wentylator, to jest tam jakotaki dostęp. Wystarczy żeby odkurzaczem zebrać kurz, psiknąć pianki do czyszczenia i ręką przejechać.
Oczywiście nie będzie to idealnie wyczyszczone, ale jestem pewien że czyszczenie będzie nie wiele gorsze niż przy wyjęciu całości na zewnątrz a roboty nieporównywalnie mniej.
Tylko trzeba do tego trochę akrobatycznych zdolności :P
Lukasz737
Forumowicz
Forumowicz

Post by Lukasz737 »

patrys4891, zrobiłem tak jak mówisz -udało mi się mnóstwo brudu stamtąd wydostać. Jak się odkręci dwie śruby na podszybiu koło filtra to już trochę się rusza cała obudowa ale jeszcze coś ją trzyma nie licząc jeszcze 3 śrub od dołu.
Lukasz737
Forumowicz
Forumowicz

Post by Lukasz737 »

od strony ścianki grodziowej znalazłem tylko dwie śrubki 6 mm
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

Lukasz737 wrote:patrys4891, zrobiłem tak jak mówisz
Hahahahaha i pomyśleć że to co napisałem to ja wiem tylko teoretycznie z opisu Daroota. Sam nigdy tego nie robiłem :P
Lukasz737
Forumowicz
Forumowicz

Post by Lukasz737 »

patrys4891, zrobiłem to wcześniej niż napisałeś bo niestety ta obudowa się trzymała na niewiadomo czym. Ruszała się ale nie chciała się bardziej ruszyć :). Dostęp dosyć kiepski. Na parowniku rozpyliłem piankę i gąbką zczyściłem całkiem dużo brudu potem w okolice parownika wsadziłem rurkę od ozantora . Na razie dolegliwości brak po użyciu klimy.
skaromek
Forumowicz
Forumowicz

Post by skaromek »

A może psiknąć jakąś pianą aktywną przez otwór po wentylatorze, a potem spłukać delikatnym strumieniem wody... woda wyleci przez odpływ skroplin pod auto. Co o tym sądzicie?
Lukasz737
Forumowicz
Forumowicz

Post by Lukasz737 »

Czyszczenie parownika metodą TUNAP na tym polega że parownik spłukuję się jakąś cieczą pod ciśnieniem a potem rozpyla się piankę. Jestem ciekaw czy jakby umył pod ciśnienieniem parownik to czy elektronice by to nie zaszkodziło.
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

Lukasz737 wrote:jakby umył pod ciśnienieniem parownik to czy elektronice by to nie zaszkodziło.
Tam elektroniki nie ma, ale jak parownik jest na tyle delikatny że można pokrzywić żeberka jak się da wodę pod ciśnieniem
Lukasz737
Forumowicz
Forumowicz

Post by Lukasz737 »

No to chyba zaserwuję parownikowi takie czyszczenie. Ponoć w Wawie robią to za 80 zeta w warsztach plus ekstra płatne za dezynfekcję Tunap. W ASO liczą sobie za to coś około 300 zeta i nawet więcej. W promocji taniej. Jakbym miał myjkę parową to bym wyczyścił ten parownik.
Lukasz737
Forumowicz
Forumowicz

Post by Lukasz737 »

to weź na zlot to wyczyścisz mi ten parownik :) Jak będę wybierał się do Wrocka to podjadę.
Last edited by Lukasz737 on 2018-10-22, 19:33, edited 1 time in total.
Post Reply