Jak naprawić spryskiwacz przedniej szyby ?

Wszystko co dotyczy nadwozia.

Moderators: SURU, Moderator

Post Reply
Tomkat
Forumowicz
Forumowicz

Jak naprawić spryskiwacz przedniej szyby ?

Post by Tomkat »

Tak jak w temacie. Nalałem płynu do pełna. Po paru próbach stwierdziłem bardzo niskie ciśnienie, ledwo "sikało". Wydaje mi się, że zbiornik jest dziurawy, bo płynu ubyło i często go czuć po mimo braku używania spryskiwacza.
Teraz pytanie, czy słabe ciśnienie ma jakiś związek z dziurawym zbiorniczkiem ? Czy po prostu jedno i drugie do wymiany ? No i pytanie jak się do tego dostać, bo wydaje się, że jest mocno ukryte. Safrane 2,5 PH@.
SURU
Forumowicz
Forumowicz

Post by SURU »

Albo pompka już niedomaga lub Chiński zamiennik wsadzony ! Zdejmujesz prawe koło , potem prawe nadkole , odkręcasz śrubkę od góry i wyciągasz dołem cały zbiorniczek wraz z pompką .
You Brought Two Too Many .
wojtas80
Forumowicz
Forumowicz

Post by wojtas80 »

Na początek zacznij od przepchania dysz igłą albo szpilką. Dopiero potem bierz się za rozbieranie auta.
skaromek
Forumowicz
Forumowicz

Post by skaromek »

Może gdzieś wężyk jest przygnieciony?
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

najprawdopodobniejsze to zapchane dysze. Do sprawdzenia wystarczy szpilkę wsadzić i wyjąć. Jak sięp oprawi z tej dyszy to masz odpowiedź.
Jak nie to potem szukał bym pękniętego, lub poluzowanego wężyka.
Pompkę zostawił bym na sam koniec.
Gutek
Forumowicz
Forumowicz

Post by Gutek »

Tomkat wrote: Wydaje mi się, że zbiornik jest dziurawy, bo płynu ubyło i często go czuć po mimo braku używania spryskiwacza.
Wyciek powinien być widoczny przy prawym przednim kole. Skoro czuć płyn i go ubywa to obstawiam pękniętą pompkę lub sam wężyk przy pompce. Musisz zdjąć prawe nadkole tak czy inaczej, jeśli pompka padła to mam takową ,jeśli wężyk to sam sobie poradzisz.
Tomkat
Forumowicz
Forumowicz

Post by Tomkat »

Słuchajcie Koledzy sprawa rozwiązana :)
Pod osłoną, pod wycieraczkami rozchodzą się dwa wężyki z trójniczka. Główny przewód jest zrobiony z miękkiego sylikonu, który się po prostu zagiął i teraz sika ja trzeba.

No i tutaj pojawia się nowy problem, bo sika zamiast na szybę to na dach XD :) Jest tam jakaś regulacja kąta ?

Co do dziury w zbiorniku to jednak płyn mi nie uciekł to było tylko złudzenie, co nie zmienia faktu, że gdzieś ten płyn ulatuje, bo prze mocnym hamowaniu czuć go w środku. Płyn zimowy z biedronki, więc samo wiecie jaki to zapach :P
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

Regulacja jest. Wsadzasz szpilkę w każdą z dysz i tą szpilką zmieniasz kąt dyszy. Dość upierdliwe, ale chyba jedyne rozwiązanie.
Alternatywnie możesz zmienić na spryski mgłowe. Heniu zakładał do siebie, więc może podzieli się wiedzą :)
henry71

Post by henry71 »

Ja bym założył mgłowe gdyż wiecznie będą problemy z zatykaniem się żeby wyeliminować zatykanie -zbiorniczek do porządnego czyszczenia ,spryskiwacze wymontować i porządnie drucikiem najlepiej wyciągniętym ze szczotki drucianej przeczyścić i wydmuchać sprężarką ,wtedy może nie będą się zatykać .ja obecnie mam założone mgłowe z opla insygni da się dopasować i jest rewelacja pozdr.
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

Jak mi się dysze zatykały, to na jednym z łączeń rozpiąłem wężyki od spryskiwaczy.
Pompką wypompowałem cały płyn, dolałem trochę wody i znów wypompowałem żeby ewentualny syf wyleciał.
Dysze potraktowałem szpilką i sprężonym powietrzem, ale też z rozpiętymi wężykami, żeby się syf nie wracał do zbiorniczka.
Po takim zabiegu zapomniałem o temacie na 1,5 roku, czyli do sprzedaży :)
Post Reply