Blokujące się tylne hamulce
Blokujące się tylne hamulce
Witam.
Czy ktoś ma pomysł, dlaczego tylne hamulce notorycznie się grzeją? Dodam od razu, że to nie wina ręcznego, gdyż odbija elegancko. Zaciski zregenerowane, później wymienione na inne, a hamulce podczas jazdy się nagrzewają i nie odbijają.
Jakieś pomysły, gdzie szukać przczyny?
Czy ktoś ma pomysł, dlaczego tylne hamulce notorycznie się grzeją? Dodam od razu, że to nie wina ręcznego, gdyż odbija elegancko. Zaciski zregenerowane, później wymienione na inne, a hamulce podczas jazdy się nagrzewają i nie odbijają.
Jakieś pomysły, gdzie szukać przczyny?
- patrys4891
- Forumowicz
tylne koło może mieć trzy źródła ciepła.
Hamulce, łożysko, lub sama opona. No dobra, jeszcze słońce może rozgrzać
Opona raczej nie rozgrzała by tak koło że zwrócił byś na to uwagę.
Gdyby ciepło pochodziło od łożyska, to raczej byś to dodatkowo słyszał.
Także wychodzi że hamulec.
Był regenerowany? co było regenerowane i jak?
Jak tuleje (ślizgi) były mocno skorodowane to może powstać tam luz na tyle duży że zamiast chodzić prosto to się przekosi i się zaklinuje.
Nie wykluczył był także błędów przy regeneracji zacisków. Robiłeś to sam czy w warsztacie?
Hamulce, łożysko, lub sama opona. No dobra, jeszcze słońce może rozgrzać

Opona raczej nie rozgrzała by tak koło że zwrócił byś na to uwagę.
Gdyby ciepło pochodziło od łożyska, to raczej byś to dodatkowo słyszał.
Także wychodzi że hamulec.
Był regenerowany? co było regenerowane i jak?
Jak tuleje (ślizgi) były mocno skorodowane to może powstać tam luz na tyle duży że zamiast chodzić prosto to się przekosi i się zaklinuje.
Nie wykluczył był także błędów przy regeneracji zacisków. Robiłeś to sam czy w warsztacie?
Gorące bywają tak, że felgi nie da się dotknąć, dodatkowo czuć jakby palone okładziny (coś jakby azbest).
Pierwsze zaciski regenerowałem sam, później wymieniłem na inne używki.
Chodzą na śrubach delikatnie złożone na miedzianym smarze. Wygląda to jakby płyn hamulcowy się nie cofał... Tylko dlaczego zamiana zacisków nie pomogła? Pompa pada?
Pierwsze zaciski regenerowałem sam, później wymieniłem na inne używki.
Chodzą na śrubach delikatnie złożone na miedzianym smarze. Wygląda to jakby płyn hamulcowy się nie cofał... Tylko dlaczego zamiana zacisków nie pomogła? Pompa pada?
- patrys4891
- Forumowicz
- patrys4891
- Forumowicz
- patrys4891
- Forumowicz