Komputer silnika Ph1 96r 3.0V6 oraz problemy z nim związane

Sprawy związane z elektryką, schematy itp.

Moderators: SURU, Moderator

pawloplus
Forumowicz
Forumowicz

Post by pawloplus »

oznaczenie silnika Z7X 753 presostat 4 pinowy. Na jednym pinie jest cały czas 12V na 3 nie mam nic. jestem ciekawy czy powinno być drugie 12v czy sterowanie jest masą i jej brakuje po prostu
pawloplus
Forumowicz
Forumowicz

Post by pawloplus »

umknął mi jeden post. Mówisz żeby podać minus gdzieś przy wiązce od kompa z automatu? Dodatkowo czy jak?
Gutek
Forumowicz
Forumowicz

Problem

Post by Gutek »

[quote="Daroot"]No Lublin to ścisłe epicentrum :) Palcem nie będę pokazywał. :/ ? :P
Tak naprawdę to jeszcze nie zostałem poproszony o pomoc.
Jedyna rada moja jest taka aby całkowicie odciąć wiązkę od kompa automatu.U siebie tak zrobiłem i było ok. Jeśli problem będzie dalej to pozostaje zmiana wiązki i sterownika na 92-94.?
pawloplus
Forumowicz
Forumowicz

Post by pawloplus »

Gutek ale ja tak zrobiłem jak mi kiedyś radziłeś i u mnie wiązka od automatu jest odcięta. Jedynie co zostało to światła wsteczne i możliwość odpalenia auta. Komp od ASB leży w piwnicy. Poprawy brak a dodatkowo straciłem AC. Błąd jak był tak jest. Myślałem że się przyzwyczaję ale nie udało się :( Jadę na kompa i zobaczymy co wyjdzie. Jeśli nie będzie błędów od razu będę Cię prosić o pomoc
pawloplus
Forumowicz
Forumowicz

Post by pawloplus »

po diagnozie Clipem były dwa błedy. Jeden na zdjęciu stały a drugi nie zdążyłem zrobić zdjęcia ale brzmiał mniej więcej tak "błąd wtrysku/aut skrzynia" Jest to błąd który mi się zapala podczas jazdy. Zostaje więc albo zmiana całej elektryki silnika na przed 95r albo kumaty elektryk który by mi pogrzebał przy obecnym kompie i wywalił powiązanie ze skrzynią automatyczną. Co do Klimatyzacji. Błędów brak na Clipie jak i na Klimatroniku. Po wciśnięciu guzika zero reakcji po za zwiększającymi się obrotami. Przy sprawdzaniu poszczególnych przycisków za pomocą Clipa każdy reagował pozytywnie więc domyślam się że panel jest sprawny a więc sygnał idzie do kompa ale gdzieś ginie po drodze do presostatu. Takie moje przypuszczenie. Teraz jeszcze takie pytanko odnośnie ciśnienia w kolektorze. U mnie na ciepłym silniku wacha się od 0.39 do 0.41. Nie wiem czy prawidłowe. Sonda pracuje czujniki temperatury pokazują prawidłowe właściwości po za temperaturą otoczenia gdzie to na Clipie wskazywała 38 stopni ale tu chyba chodziło o temperaturę zasysanego powietrza czyli mogło się ogrzać po drodze. Ogólnie podziękowania dla SURU za chęć pomocy i udostępnienie Clipa i poświęcenie swojego czasu. Czekam na sugestie co mogę zrobić. Drażni mnie wchodzenie silnika w tryb awaryjny gdyż dla silnika to nie jest za zdrowe na dłuższą metę. Pozdrawiam
Attachments
20160219_185453.jpg
20160219_185501.jpg
Last edited by pawloplus on 2016-02-20, 12:44, edited 1 time in total.
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Ciśnienie w kolektorze prawidłowe. W zasadzie jest to podciśnienie, bo na minusie.
Co do klimatyzacji, trzeba by spojrzeć w schemat i zewrzeć przewody, bo wygląda na to że wyjmując komp przeciąłeś obwód klimatyzacji.

Prędkościomierz Ci działa? Może brakuje mu sygnału prędkości.
Jak będę miał chwilę wieczorem to postaram się zerknąć w schematy, może jest rozpiska pinów wtyczki automata.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
SURU
Forumowicz
Forumowicz

Post by SURU »

A czy climatronic odpali przy 6-9 st na plusie ?
You Brought Two Too Many .
Jacek957
Forumowicz
Forumowicz

Post by Jacek957 »

Powinien ;) jest nawet zalecane odpalić AC zimową porą w celu przesmarowania układu :hyhy:
SURU
Forumowicz
Forumowicz

Post by SURU »

Na pewno ... a może załącza tylko powyżej pewnej temp. Może idź sprawdź czy teraz załączy się klima .
You Brought Two Too Many .
Jacek957
Forumowicz
Forumowicz

Post by Jacek957 »

Dzisiaj włączyłem i działała ;)
pawloplus
Forumowicz
Forumowicz

Post by pawloplus »

Prędkościomierz mi działa. Ogólnie w aucie działa wszystko po za klima i co można zrobić z tym błędem? Tylko wymiana wiązki i kompa na stary typ bo raczej nie znajdę z mojego rocznika kompa od manuala
Wojtekn
Forumowicz
Forumowicz

Post by Wojtekn »

pawloplus wrote:Prędkościomierz mi działa. Ogólnie w aucie działa wszystko po za klima i co można zrobić z tym błędem? Tylko wymiana wiązki i kompa na stary typ bo raczej nie znajdę z mojego rocznika kompa od manuala

Hej, mam szesc kompow od manuala, moze ktorys bedzie sie nadawal ?

Komp od automata bedzie wyalal blad bo nie dostaje info od kompa skrzyni, da sie z tym jezdzic, tylko nie trzeba deptac. Przelecialem na nim pare wycieczek do Pl bez problemu.
pawloplus
Forumowicz
Forumowicz

Post by pawloplus »

Wojtekn możesz zrobić zdjęcie każdego kompa i mi przesłać na pw? Będe wdzięczny. Da się jeździć ale czasem trzeba depnąć i błąd drażni. Ja wiem że tak może być ale przyjedzie kupiec jak będę sprzedawać kiedyś auto i jemu nie wytłumaczy już a nie zamierzam wyciągać żarówek :)
Wojtekn
Forumowicz
Forumowicz

Post by Wojtekn »

pawloplus wrote:Wojtekn możesz zrobić zdjęcie każdego kompa i mi przesłać na pw? Będe wdzięczny. Da się jeździć ale czasem trzeba depnąć i błąd drażni. Ja wiem że tak może być ale przyjedzie kupiec jak będę sprzedawać kiedyś auto i jemu nie wytłumaczy już a nie zamierzam wyciągać żarówek :)
OK,
Jutro zrobie pare fotek i przsle na pw.

W.
Post Reply