AC

Sprawy związane z elektryką, schematy itp.

Moderators: SURU, Moderator

pawloplus
Forumowicz
Forumowicz

AC

Post by pawloplus »

Witam ponownie. Mam pytanie odnośnie sterowania klimatyzacji. Panel climatronica steruje plusem czy minusem? Sygnał podaje na wtyczkę do presostatu czy na sprężarkę? Chodzi mi o wytłumaczenie łopatologiczne. Wciskam AC na panelu i sygnał idzie gdzie i jaki. Próbuje uruchomić klimę ale nie wiem co sprawdzać. Jedynie co wiem to to że mam 12V po zapłonie na jednym z czterech pinów na presostacie. 3 następne piny to bieg pierwszy i drugi wentylatorów oraz sprężarka. Na klimatroniku błędów brak. Sprężarka ani wentylatory nie startują ani na chwilę. Jakie warunki musza być spełnione po za oczywiście prawidłowym ciśnieniem w układzie. Pozdrawiam
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Na 100% jest sterowanie plusem. Tylko ty masz presostat 4-pinowy, nie wiem dlaczego - być może kwestia przejściowego rocznika?
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
pawloplus
Forumowicz
Forumowicz

Post by pawloplus »

Czyli plus ma iść na sprężarkę czy na Presostat?
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Na presostat, a jak spełnia warunek (ciśnienie w układzie) to na sprężarkę i jako sterujący na przekaźnik wentylatora.
Średnio widać na schematach, ale można poświęcić czasu i rozkminić.
Attachments
MR302SAFRANE_46_1.jpg
MR302SAFRANE_48_1.jpg
MR302SAFRANE_50_1.jpg
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
pawloplus
Forumowicz
Forumowicz

Post by pawloplus »

Hm. No dobra. To gdzie idzie sygnał od klimatronika zanim trafi na Presostat? Posiadasz takowy schemat z automatyczną skrzynią i ogólnie schemat od komputera ABS? Kidy mi dawałes ale mam nowy komp i wszystkie schematy straciłem
Last edited by pawloplus on 2016-03-11, 11:21, edited 1 time in total.
SURU
Forumowicz
Forumowicz

Post by SURU »

A presostat sprawny ? Sprawdź czy z panelu nie idzie najpierw doi czujnika nad gejami , kolory kabli muszą być takie same.
Last edited by SURU on 2016-03-11, 14:14, edited 1 time in total.
You Brought Two Too Many .
pawloplus
Forumowicz
Forumowicz

Post by pawloplus »

Nie wiem czy sprawny ale tym chciałem zająć się później. Skoro Darot powiedział ze sterowanie jest plusem na presostat a u mnie on pojawia się za każdym razem z włączeniem zapłonu to mam coś nie tak. Na próbę zdemontowalem panel klimatronika i bez zmian. Czytając inne fora z innymi renault np laguna 2 to tam sterowniem jest masa na kompresor a plus na presostat jest po zapłonie. Posiada ktoś schemat klimatronika ph1 Nie jestem za dobry z elektryki ale jakoś będę próbował dojść co i jak bo wiem na pewno ze nie mam gazu w układzie ale chcę sprawdzić wszystkie przejścia a głównie chodzi mi o sygnał z klimatronika ze wciśnięty jest guziczek ac
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Sprężarka jest zasilana plusem, więc i presostat musi być plusem.

Masz 4 pinowy presostat, więc może jest jakoś inaczej ? Może Gutek coś dorzuci od siebie.
pawloplus
Forumowicz
Forumowicz

Post by pawloplus »

Każda safranka chyba ph1 miała 4 pinowy presostat. U mnie więc jak na bije klimę a presostat jest sprawny to będzie chodziła klima non stop i kompresor mi się załączy jeszcze przed odpaleniem silnika wiec zanim to zrobię chce mieć pewność czy sterowania z panelu idzie na kompresor czy najpierw na presostat ale to chyba przez jakiś przekaźnik który się zwarl na stałe. Sam juz nie wiem ale w tym samochodzie wszystko jest skomplikowane. Nie jest to moja pierwsza Renia ale już wiem że ostatnia i jak mnie wkurzy na maxa to w najbliższym czasie trafi na złom
SURU
Forumowicz
Forumowicz

Post by SURU »

Były też trzypinowe .
pawloplus
Forumowicz
Forumowicz

Post by pawloplus »

Ale chyba w ph2. No chyba ze to od silnika zależy
SURU
Forumowicz
Forumowicz

Post by SURU »

Pawloplus

Do sprawdzenia presostat i czujnik w panelu oraz ten nad nogami .
pawloplus
Forumowicz
Forumowicz

Post by pawloplus »

SURU a orientujesz się jaki jest u Ciebie? Mi według katalogu wychodzi ze w 2.2dt jest taki sam jaki mam ja ale to jest renault i tu katalogi jedno a rzeczywistość drugie. Jeśli miałbyś na 4 piny mógłbyś sprawdzić jak u Ciebie wyglądaja sygnały na kostce? Czy na którymś pnie masz stały plus po zapłonie
pawloplus
Forumowicz
Forumowicz

Post by pawloplus »

Jak odepne i będzie błąd to znaczy się ze sprawne? No ale panowie jakie w końcu jest to sterowanie klimatyzacja i gdzie idzie sygnał z panelu?
SURU
Forumowicz
Forumowicz

Post by SURU »

Nie sądzę bym miał 4 pinowy ale jutro sprawdzę . A próbowałeś na innym panelu odpalić . Mam u siebie wyjęty ze sprawnym termistorem . Może tu być przyczyna. Jeśli chodzi o presostat to on może Ci rozłączyć jak jest też za wysokie ciśnienie. Ja bym zaczął od presostatu.
Last edited by SURU on 2016-03-11, 15:13, edited 1 time in total.
pawloplus
Forumowicz
Forumowicz

Post by pawloplus »

W układzie nie mam gazu. Zanim nabije klimę chce mieć pewność że mam wszystko dobrze ze sterowaniem. Nie chce nabijać klimy i wymieniac w razie czego presostatu jeśli mam coś skopane w elektryce. Panel zostawił bym w spokoju. Jak mi z automatu załącza ac to rosną obroty wiec idzie sygnał na ECU. Ja chcę się tylko dowiedzieć gdzie z panelu klimatronika idzie sygnał do załączenia kompresora i wentylatorów. Czy na kostkę od presostatu i załącza on od razu dwa elementy czy na kompresor czy gdzieś indziej. Nie widzi mi się wymieniać połowy sprawych części. Jeśli nikt nie wie to mogę prosić o schemat instalacji elektrycznej? Interesuje mnie schemat klimatronika i dodatkowo schemat kompa asb. Najchętniej bym przytulił cały schemat instalacji safrane
SURU
Forumowicz
Forumowicz

Post by SURU »

No ale jak nie ma czynnika to presostat odłączy zasilanie na sprężarce by się nie zatarła. Jak ma Ci to latać ja nie masz nabitej ? Jest to chyba odcinanie niskiego ciśnienia . Z tego co pamiętam to około 1,9- 2,2 bary . Czyli bez czynnika sprężarka nie ruszy .
pawloplus
Forumowicz
Forumowicz

Post by pawloplus »

Zawsze mogę ominąć presostat na testy, to nie problem. Teraz się tylko zastanawiam gdzie idzie sygnał z klimatronika i jaki

Dodam że udało mi się odkopać schemat kompa ASB. Przydałby się schemat wtyk klimatronika
Last edited by pawloplus on 2016-03-12, 12:05, edited 1 time in total.
SURU
Forumowicz
Forumowicz

Post by SURU »

Przycisk AC - czujnik nad gejami - czujnik w panelu - presostat - sprężarka.
Last edited by SURU on 2016-03-12, 12:18, edited 1 time in total.
pawloplus
Forumowicz
Forumowicz

Post by pawloplus »

Dzięki. Więc teraz wiem gdzie już szukać :)
Post Reply