Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
Panowie nadal potrzebuje pomocy z klimatyzacją. Dziś spędziłem ponad pół dnia na szukaniu przyczyny braku zasilania do wentylatorów i sprężarki. Nabiłem klimę (układ szczelny) wciskam guziczek AC na klimatroniku i nic, zero reakcji. Presostat sprawny na 99%. Błędów brak. Próbowałem znaleźć przerwę na przewodzie ale nie udało mi się. Zrobiłem małego druta w samochodzie ale chcę wrócić do oryginału. Drutem nazywam puszczenie nowego zasilania do presostatu. Zasilanie puszczone przez przekaźnik a sygnał wziąłem z komputera PB, ten który dostaje info z klimatronika o załączaniu AC (pojawia się tam plus po wciśnięciu AC) Teraz wentylatory startują oczywiście na 1 biegu i przez presostat załącza się sprężarka, w środku leci chłodek. Jak sprawdzić czujnik temperatury powietrza zasysanego przez wentylator nawiewów i jak się do niego dostać? Co jeszcze mogę sprawdzić? Kostka za lewą lampą sprawna. Do tej kostki nie ma zasilania. Miernikiem szukałem przejście ale na złączkach i przekaźnikach w skrzynce z bezpiecznikami w komorze silnika na żadnym kablu nie ma sygnału. Część wiązki idzie za błotnikiem i domyślam się że leci do skrzynki w kabinie ale tam też przeleciałem każdą możliwą wsuwkę i też nie znalazłem sygnału. Gdzie może iść ten kabel albo gdzie są złączki między silnikiem a kabiną?
pawloplus wrote:czujnik temperatury powietrza zasysanego przez wentylator nawiewów i jak się do niego dostać?
Ten czujnik jest w po lewej stronie na dole w panelu klimatronika. Żeby się do niego dostać trzeba wyjąć panel ale prawdopodobnie jest zasyfiony więc najlepiej przedmuchać go powietrzem
Czujnik w klimatroniku sprawdzony i przeczyszczony. Silnik przy czujniku chodzi ładnie bez oporów. Mi chodzi o czujnik który schowany jest za filtrem kabinowym i bierze sygnał temperatury zewnętrznej. Chyba że to jest czujnik wilgoci
Pawloplus ... zrób tak . Włącz zapłon przytknij ucho do panelu AC i posłuchaj czy chodzi wiatraczek . Jak chodzi to ok ale , ale .... może być przerwany drucik który jest w termistorze . Trzeba wyjąć panel wyjąć cały ten silniczek i za wiatraczkiem jest termistor z którego wychodzą dwa druciki.
problem chyba tkwi jednak w instalacji. Dzięki schematom od Darota zauważyłem że jest minimalna różnica między ac na manualu a automacie. Trzeba będzie kopać instalację i znaleźć przerwę. Schematy w pliku do porównania zaznaczyłem różnice które dostrzegłem i mam nadzieje że tylko to o to chodzi. Klimatronik wysyła sygnał z panelu o braku przeciwwskazań do załączenia sprężarki i wentylatorów tylko po drodze gubi się prąd do załączenia. Dochodzi jedynie sygnał do ecu. Ktoś coś pomoże mi gdzie mniej więcej szukać tego obwodu, przerwy? Jednocześnie prośba do Darota. Byłaby możliwość zeskanowania tych dwóch schematów żeby było to wyraźne?
Attachments
AC skrzynia manualna
AC skrzynia automatyczna
Last edited by pawloplus on 2016-04-14, 21:58, edited 1 time in total.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości