Safrane 2.0i

W tym dziale możemy poprosić grono klubowiczów o obejrzenie auta, które chcemy kupić, co zaoszczędzi czas i pieniądze.

Moderators: SURU, Moderator

Feldark

Safrane 2.0i

Post by Feldark »

Witam wszystkich serdecznie, jestem nowym użytkownikiem forum, mam na imię Paweł.
Ostatnio znalazłem na olx ogłoszenie safranki:

http://olx.pl/oferta/renault-safrane-2- ... gwN8h.html

No i tu prosiłbym o opinie, byłoby to moje pierwsze auto, budżet ograniczony bo jeszcze na prawko musiałem sporo wydać, czyli praktycznie tyle, ile kosztuje to auto :D
podobno jest tam silnik 2.0i, jeśli dostane VIN to go podam, w chwili obecnie mam zepsuty telefon i nie mogę zadzwonić żeby się dowiedzieć czegoś więcej.
Pozdrawiam.
RedHead
Forumowicz
Forumowicz

Post by RedHead »

podpowiem tylko, że ten silnik jest ośmiozaworowy i ma 105KM (77kW), a nie jak w ogłoszeniu 120KM. Wersja nadwozia po lifcie, slink sprzed liftu. Może jakaś przejściówka.
Last edited by RedHead on 2016-07-13, 13:30, edited 1 time in total.
Decentralizacja to przyszłość.
Feldark

Post by Feldark »

Czyli ktoś robił swapa?
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

Nadwozie po lifcie, rocznik 1995, silnik 2.0i? Albo jakaś pomyłka, albo jakiś przekręt.

Jak rozumiem jesteś świeżym kierowcą, bez doświadczenia w posiadaniu samochodów.
To taka jedna ważna uwaga: zakup samochodu to dopiero początek wydatków. Weź to pod uwagę.
Już zapłacenia samego OC niektórych przerasta, nie wspominając o bieżącej eksploatacji, która w przypadku starych samochodów jest wielką loterią.
Feldark

Post by Feldark »

7 miesięcy jeździłem autem ojca, jest to seat cordoba 2003 1.9TDI, zrobiłem nim ponad 7tys km, auto miałem bo ojciec jeździ w delegacje, pracuje mniej więcej w trybie 3:1, i praktycznie jak był tydzień w domu to i tak ja nim jeździłem bo jemu się nie chciało :)
Ale dlaczego jeździłem? Bo oni jeżdżą w kilku, niestety osoba która miała auto poszła na emeryturę i teraz tylko ojciec ma autko.
Zdaje sobie z kosztów OC, raczej dopiszę go do dowodu w celu zniżek, nie wiem tylko czy się liczą z motocykli bo takie posiadam.

Także z kosztów całkowicie zdaje sobie sprawę :)
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

RedHead wrote:podpowiem tylko, że ten silnik jest ośmiozaworowy i ma 105KM (77kW), a nie jak w ogłoszeniu 120KM. Wersja nadwozia po lifcie, slink sprzed liftu. Może jakaś przejściówka.
Może być pomyłka rocznika w ogłoszeniu. Nie wygląda na 95.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

Przod i tył mogli wymienić na polift, ale antena ze spryskiem jest z tyłu. Nie sądzę żeby dach przerabiali też.
Jacek957
Forumowicz
Forumowicz

Post by Jacek957 »

Bo to nie może być 1995r. To jest PH II więc poliftowy,fotele w pełnej elektryce :P (jeśli działają to +)Natomiast 2.0 po lifcie ma 136 km więc gostek albo nie wie co pisze albo to jest wałek.Spróbuję zadzwonić i wybadać sprzedającego :cwaniak:
Nie odbiera :kwasny:
Dodzwoniłem się,sprzedający twierdzi że dane wpisał na "oko".Obiecał wieczorem sprawdzić dowód rejestracyjny i wstawić zdjęcie silnika.W fotelach nie działa pompowanie,reszta ponoć sprawna ;)
Last edited by Jacek957 on 2016-07-13, 16:06, edited 2 times in total.
Gutek
Forumowicz
Forumowicz

Post by Gutek »

Feldark, Tyle pomyłek w opisie sprzedawanego samochodu ,to naprawdę rzadko się zdarza. Gdybym miał określić rocznik to moim zdaniem jest to 1996 r między wakacjami a wigilią :D a gdyby okazało się że to 2.0 8V to byłaby to przeszczepiona wersja ph2 na kwitach ph1 95". podsumowując szkoda sobie gitary zawracać :P
Feldark

Post by Feldark »

Czyli jak Panowie, czekać aż uzupełni ten opis czy dać sobie spokój z tą aukcją? :)
Jacek957
Forumowicz
Forumowicz

Post by Jacek957 »

Czekanie nic nie kosztuje :hyhy:
Feldark

Post by Feldark »

Poprosiłem o VIN, zobaczymy czy dostanę :P
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

Jeżeli właściciel jest takim olewusem że nawet nie wie, z którego roku ma samochód, to raczej moje zdanie o nim nie jest najlepsze. Co za tym idzie dedukuję żę całą resztę mógł też tak olewać, co mogło by słabo świadczyć o stanie samochodu.
Oczywiście to tylko domysły.
artho
Forumowicz
Forumowicz

Post by artho »

Mnie się wydaje, że jest jak RedHead pisał - przejściówka - było ich kilka. Nawet któraś prezydencka wersja to był scalak ph1 i ph2. A nawet jeżeli nie - autko niewarte świeczki raczej.

Feldark, napisz lepiej ile chcesz wydać na auto to my powiemy ile wtedy będzie kosztować pół roku eksploatacji :rotfl: A tak na serio - jak chcesz wydać 2000zł na auto to kup pan Fiata Pandę.

A 2.0 8V miałem, to był zaskakująco ciekawy silnik i nie taki super słaby - a przynajmniej takie wrażenie, bo niczym diesle miał dość nisko max. moment obrotowy ;)
Feldark

Post by Feldark »

Szukam jakiś do 3tys żeby zostało mi na OC i ewentualne naprawy po zakupowe, np kocki hamulcowe.
Feldark

Post by Feldark »

Do wynalazków wielkości tico się nie zmieszcze :P
Możecie się śmiać ale większość rzeczy sam umiem, rozrządu nie wymienię ale np. tarcze z klockami czy filtry bez problemu :)
Chociaż głównie to robię elektryke, podświetlenia kabiny/guzików, car audio, dodatkowe termometry itp.
Zdaję sobie sprawę, że mój budżet jest tragiczny i nie spodziewam się cudów za te pieniądze, dużo umiem bo w rodzinie sami mechanicy i lakiernicy (wezmę kogoś na oględziny) + kilku budowlańców :)
Przyda się gdyby trzeba szpachle w betoniarce rozrabiać :rotfl:
Raczej tą z linka odpuszczę, gościu nic nie zmienił, VIN-u nie dał, leci w kulki, jak ja moto sprzedawałem to w ciagu godziny odpowiadałem.
Dziękuję wszystkim za odpowiedź :)
Gutek
Forumowicz
Forumowicz

Post by Gutek »

Feldark, Nie poddawaj się szukaj innej Safrane , są jeszcze fajne rodzynki do wyjęcia za małe pieniądze :) Pytaj śmiało podpowiemy Ci gdzie i co sprawdzać przed zakupem, a nasze forum potrzebuje ludzi z poczuciem humoru , takich jak Ty :D
Jacek957
Forumowicz
Forumowicz

Post by Jacek957 »

Ważne że humor i pozytywne myślenie dopisuje :D
Post Reply