Podgrzewanie tylnej szyby (usterka)

Sprawy związane z elektryką, schematy itp.

Moderators: SURU, Moderator

Post Reply
pemek
Forumowicz
Forumowicz

Podgrzewanie tylnej szyby (usterka)

Post by pemek »

Witam, dzisiaj w mojej safrane poddało się podgrzewanie tylnej szyby a mianowicie oderwał się przewód łączący zasilanie z szybą (zdjęcie w załączniku). Wyczytałem na internecie że da się to "skleić" jakimś specjalnym środkiem przeznaczonym do tego typu uszkodzeń ale opinie są podzielone, jednym pomogło innym nie. Czy miał ktoś z was taki przypadek i może polecić jakiś produkt? Dodam że próbowałem to lutować ale ni huhu nie łapie :rotfl:
Attachments
20170123_152920.jpg
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Zgadzam się z przedmówcą, warunek taki że trzeba to zrobić szybko i nie rozgrzewać punktowo za długo szyby bo pęknie.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
mariusz2008
Forumowicz
Forumowicz

Post by mariusz2008 »

Ja testowałem ten patent.
http://www.bienias-shop.redcart.pl/p/15 ... zacja.html
o ile na poprawienie nitek na szybie jest idealne to po przymocowaniu blaszek mimo iż się trzymają to za cholere szyba nie daje rady się oczyścić z nadmiaru wilgoci. czyt(nie działa)
Last edited by mariusz2008 on 2017-01-23, 18:31, edited 1 time in total.
pemek
Forumowicz
Forumowicz

Post by pemek »

W takim razie spróbuje sposobu od niego chociaż z tym pęknięciem szyby to się trochę cykam teraz :wstyd:
Last edited by pemek on 2018-10-22, 19:12, edited 1 time in total.
Gutek
Forumowicz
Forumowicz

szyba tył

Post by Gutek »

Całe 100zł , problem w tym że trzeba wycinać lub montować z klapą.
pemek
Forumowicz
Forumowicz

Post by pemek »

No i właśnie w tym problem bo autem codziennie dojeżdżam do pracy a zastępczego nie mam niestety :dobani:
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

podpowiem że lutowanie bardzo ułatwia używanie topnika, lub kalafonii.
Kalafonia występuje w bryłkach, dlatego ja używam płynnego topnika, który działa tak samo a dużo łatwiej go po prostu pędzelkiem nanieść na lutowane miejsca.
pemek
Forumowicz
Forumowicz

Post by pemek »

Dzięki patrys4891 za rade, kupie taki topnik w płynie i będzie bezpieczniej. W sobote podejme próbe przylutowania i dam znać :cwaniak:
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

Ja bym miejsce na szybie oczyścił porządnie, pomazał topnikiem i już. Natomiast to co ma być przyczepione do szyby bym też oczyścił, pomazał topnikiem, dał dużo świeżej cyny (a w sumie to jest lut a nie cyna :) ), rozgrzał to porządnie, przytknął do szyby grzejąc cały czas lutownicą i po 2 sekundach zabrał bym lutownicę.
Wtedy jest nadzieja że powierzchnia do której ma się trzymać lut rozgrzeje się na tyle że to złapie, a szyba nie zdąży się rozgrzać.

Nigdy się w to nie bawiłem, więc to tylko moja teoria.
Gutek
Forumowicz
Forumowicz

Post by Gutek »

pemek, A może zastosujesz klej.
http://allegro.pl/klej-elpox-15-2g-elek ... 17109.html
Są też i inne kleje przewodzące.
pemek
Forumowicz
Forumowicz

Post by pemek »

właśnie o tych klejach elektroprzewodzących czytałem i rzadko pomaga w takich sytuacjach chociaż tutaj na aukcji która wysłałeś jest napisane że przykleja urwane konektorki więc to ciekawe... Spróbuje lutowania, jak się nie uda to spróbuje tego kleju, dzięki za rade :ok:
Last edited by pemek on 2018-12-04, 15:17, edited 1 time in total.
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Klej dobrze przewodzi, można spróbować tym klejem, a żeby trzymał się mocno konektor - dodatkowo klej do szyb.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
Tumaszek
Forumowicz
Forumowicz

Post by Tumaszek »

Miałem ten sam problem u siebie, miejsce oczyściłem, przykleiłem konektor do szyby jakimś dwuskładnikowym klejem do metalu, poczekałem aż wszystko ładnie związało na drugi dzień wykałaczką ponadlewałem lakier przewodzący miedzy konektor a ścieżkę na szybie, 6 rok działa bez problemu.
Post Reply