Co dziś zrobiłeś przy swojej Safi

Tematyka dowolna

Moderators: SURU, Moderator

lesiu11
Forumowicz
Forumowicz

Post by lesiu11 »

dogbert, już tłumacze :) wiem o tych oringach, zawsze przy ściąganiu listew w innych autach je zmieniam. Poszedłem radośnie do sklepu i na miejscu były tylko 4 sztuki. Wziąłem, mówie zmienie te od strony kolektora chociaż, tamte wyglądały na dobre, nie odciśnięte. No i się zemściło. A ten oring zasilania listwy akurat dałem nowy :)
pemek
Forumowicz
Forumowicz

Post by pemek »

lesiu11 ciężko było zmienić instalacje gazową? Jaki koszt? Kupowałeś używkę czy nowa? Sam wierciłeś w kolektorze? Odma w 2.0 jest w tym samym miejscu co w 2.5? Czy do jej "ogarnięcia" trzeba ściągać kolektor? Sporo pytań ale no ciekawski jestem :rotfl:
dogbert
Forumowicz
Forumowicz

Post by dogbert »

pemek wrote:lesiu11 ciężko było zmienić instalacje gazową? Jaki koszt? Kupowałeś używkę czy nowa? Sam wierciłeś w kolektorze? Odma w 2.0 jest w tym samym miejscu co w 2.5? Czy do jej "ogarnięcia" trzeba ściągać kolektor? Sporo pytań ale no ciekawski jestem :rotfl:
Jak chcesz kolektor 2.5 z wkrętkami to chętnie się pozbędę za "co łaska" bo mi tylko zawadza. Nawet chyba uszczelki nowe powinienem mieć.
lesiu11
Forumowicz
Forumowicz

Post by lesiu11 »

pemek, tak, zdejmowałem kolektor, inaczej nie widzę dostania się do tej odmy, jest w tym samym miejscu co w 2.5, tylko chyba inna rurkę ma, ta w 2.0 ma trójnik który idzie przewodem aż do wpięcia za przepustnicą.

instalację wziąłem po taniości, mój kolega auto rozbierał. Dla mnie to tylko kilka kabelków. Tak, sam wierciłem i gwintowałem kolektor
Last edited by lesiu11 on 2017-03-05, 21:24, edited 1 time in total.
Jacek957
Forumowicz
Forumowicz

Post by Jacek957 »

Zdolna bestia ;)
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Dzisiaj przyszły dywaniki do safrane. Chociaż żona mówi że więcej niż stówa to przegięcie, jestem bardzo zadowolony. Naprawdę jakość kosztuje!

Gdyby ktoś szukał, polecam: http://allegro.pl/renault-safrane-92-00 ... 28895.html

Ja wziąłem popielaty kolor oraz obszycie, aby najbardziej były zbliżone do oryginału. Do tego wzmocnienie pod buty wykładzina i komplet stoperów.
Last edited by Daroot on 2017-03-09, 20:45, edited 1 time in total.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
lesiu11
Forumowicz
Forumowicz

Post by lesiu11 »

Daroot, od spodu jest taka natryskiwana guma? też kupiłem dywaniki najdroższe na allegro i pół roku i ta guma zaczyna się wycierać, zostaje na orginalnej wykładzinie, dywaniki bardzo szybko się wygniotły. Może ze stoperami byłoby lepiej, za te pieniądze nie jestem zadowolony.
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Jest jakiś żel z dołu. Wziąłem też od nich do clio dywaniki, tylko w wersji standard, również dobre, chociaż cieńsze niż tutaj. No i z dołu guma a nie żel, zobaczymy.
Last edited by Daroot on 2017-03-09, 22:17, edited 1 time in total.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
lesiu11
Forumowicz
Forumowicz

Post by lesiu11 »

Daroot, może coś w jakości wykonania poszło do przodu, ale wolałbym litą gumę od spodu niż tą natryskiwaną. Wydaje mi się że oni to właśnie żelem nazywają. Nie wiem :) oby się sprawdzały :)
Atropos
Forumowicz
Forumowicz

Post by Atropos »

Wymienione:

- amortyzatory przód KYB
- poduszki amortyzatorów Sasic
- osłony KYB
- łożyska amortyzatorów SNR
- tuleje wahaczy przednich OEM + Hutchinson
- spryskiwacze przedniej szyby OEM
- rygiel zamka drzwi tylnych lewych OEM używany
- filtr kabinowy
- osłony przegubów zewnętrznych

Naprawiony peszel wiązki tylnej klapy, założona osłona akumulatora z PH1, wyczyszczone odpływy na ścianie grodziowej, wyczyszczone i zabezpieczone masy przedniej szyby, zlikwidowane bujanie foteli na podstawie instrukcji Daroota.
Last edited by Atropos on 2017-03-10, 11:29, edited 1 time in total.
pemek
Forumowicz
Forumowicz

Post by pemek »

Atropos duza jest różnica po wymianie przednich poduszek amorów?
btw sporo roboty, szacuneczek za wykonane naprawy ;)
Atropos
Forumowicz
Forumowicz

Post by Atropos »

Ciężko mi ocenić różnicę konkretnie dla samych poduszek - w sumie wymieniłem prawie całe zawieszenie. Jest ciszej, jędrniej, auto mniej nurkuje przy hamowaniu, tłumienie nierówności jest dużo lepsze. Jeszcze wymieniłem podświetlenie obrotomierza i rozwiązałem raz na zawsze problem skrzypiących mocowań klamer pasów bezpieczeństwa - zostały owinięte czarną samoprzylepną taśmą materiałową. Spełnia funkcję, nie widać jej z 30 cm. Rozwiązanie tyle skuteczne co dyskretne.
Luki1302
Forumowicz
Forumowicz

Post by Luki1302 »

Niestety jakieś ładne kilka dni temu mój pojazd uległ kolizji :( błotnik, maska, reflektor i kierunkowskaz i ramka pod lampą poszły wpizdu. Błotnik i maskę tymczasowo wyklepałem, reflektor i kierunkowskaz założyłem od naszego szanownego dostawcy części którego serdecznie pozdrawiam :), Dzisiaj rozebrałem w celu naprawy nieodbijających kierunkowskazów i udało mi się je naprawić dwoma gumkami recepturkami (przez wrodzoną pierdołowatość jedna sprężynka wystrzeliła w kosmos) oraz kawałkiem papieru (jutro wsadzę jakiś plastik albo kawałek blaszki) i chodzą aż miło :) niby głupie a narazie działa
Renault Twingo 94' 1.3
Renault Safrane 94' 2.2 Si
SURU
Forumowicz
Forumowicz

Post by SURU »

Głupie rozwiązania przestają być głupie jeśli zaczynają działać :cwaniak:
You Brought Two Too Many .
SURU
Forumowicz
Forumowicz

Post by SURU »

Wziął się i wymienił płyn wspomagania . Chyba trochę z nudów bo nie miał dużo nalatane ... :wstyd:
You Brought Two Too Many .
dogbert
Forumowicz
Forumowicz

Post by dogbert »

Luki1302 wrote: Błotnik i maskę tymczasowo wyklepałem, reflektor i kierunkowskaz założyłem od naszego szanownego dostawcy części którego serdecznie pozdrawiam :)
A jaki kolor potrzebujesz maski ? I który błotnik.
Atropos
Forumowicz
Forumowicz

Post by Atropos »

Podwozie umyte po zimie, zrobione poprawki zabezpieczenia antykorozyjnego.
Atropos
Forumowicz
Forumowicz

Post by Atropos »

Wyczyszczone i zaimpregnowane skóry i uszczelki.
Atropos
Forumowicz
Forumowicz

Post by Atropos »

Koła wymienione na letnie.
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

Też chyba dziś zmienię :)
Post Reply