[2.9 V6 24V] Rozrząd

Wszystko co wiąże się z kosztami i utrzymaniem pojazdu.

Moderators: SURU, Moderator

Atropos
Forumowicz
Forumowicz

[2.9 V6 24V] Rozrząd

Post by Atropos »

Moim głównym planem mechanicznym na ten rok jest wymiana rozrządu z pompą wody. Zastanawiam się co miałoby sens przy tej okazji sprawdzić/wymienić - jakieś podpowiedzi? Ruszać uszczelniacze na wałkach, jeśli będą suche?
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

poszukaj pompy wody od clio V6 :D
Atropos
Forumowicz
Forumowicz

Post by Atropos »

W kwestii żartu, czy jest jakaś wyjątkowo lepsza? Bo nie kumam :wstyd:
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Uszczelniaczy nie ruszaj, szkoda roboty, poza tym jest trochę więcej rozbierania.
Jak pompa to i rolki wszystkie, bo Ty na bogato wymieniasz :P
Tam za dużo to nie ma do czego się przyczepić.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

Pompa w clio V6 jest mocniejsza, więc polepszysz obieg płynu a tym samym też chłodzenie.
Atropos
Forumowicz
Forumowicz

Post by Atropos »

Pompa do Clio jest dostępna od ręki

http://e-katalog.intercars.com.pl/#/pro ... zacej.html

Pompa będzie pasować? Czy większy przepływ płynu chłodzącego nie zaburzy w jakiś sposób pracy układu?
Last edited by Atropos on 2016-03-09, 13:08, edited 1 time in total.
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Że lubię się spierać, to napiszę że pompa wody jest ta sama :P

Musiałoby to wynikać z budowy pompy od strony łopatek - co nie jest realne do zrobienia, bo kadłub silnika jest taki sam,
lub
wynikać z budowy rolki zębatej, czyli mniejsza ilość zębów, mniejsza średnica koła, co pociągałoby to za sobą zmianę samego paska rozrządu. Poza tym kręcące się szybciej koło na wolnych obrotach, przy wysokich obrotach to już byłby niezły młyn w zbiorniku :P
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
Atropos
Forumowicz
Forumowicz

Post by Atropos »

Czyli dla sprawdzenia tego tematu trzeba porównać długość pasków rozrządu w clio i szafie. Wydajność pompy może być też związana z samym kształtem wirnika, niekoniecznie z jego wielkością.
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

To jest śliski temat, bo clio w V6 było dużo zmian w bardzo krótkim okresie czasu. Z Waszym silnikiem tylko na początku była produkcja, potem zaraz się zmieniło na dwumasę i zmienne fazy rozrządu.
Atropos
Forumowicz
Forumowicz

Post by Atropos »

Co ciekawe katalog pokazuje, że ta pompy wody pasuje do obydwu Clio V6, Laguny II i Avantime. Na szczęście mam możliwość fizycznego porównania obydwu pomp ;)

A skąd w ogóle Patryk info o większej wydajności w Clio V6?
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

Kiedyś ze Staszkiem rozmawiałem o chłodzeniu i moich problemach i przy okazji on właśnie coś mówił o wydajniejszej pompie od Clio V6, ale nie zagłębialiśmy się w szczegóły.
Atropos
Forumowicz
Forumowicz

Post by Atropos »

A to muszę do niego przedzwonić. Dialogys pokazuje, że we wszystkich Clio V6 była ta jedna pompa. Ilość zębów jest taka sama jak w pompie do Safrane. Ciekawy temat.
Last edited by Atropos on 2016-03-09, 14:02, edited 1 time in total.
miuzik2
Forumowicz
Forumowicz

Post by miuzik2 »

z wydajnością pompy to ciekawa sprawa
przy zapiętych wiatrakach na stałe dopiero podniesienie obrotów silnika powoduje spadek temperatury na postoju a podniesienie obrotów wiąże sie ze zwiększonym przepływem cieczy
(zaobserwowałem osobiście) więc sprawdzenie czy pasuje i co się dzieje byłoby cenną wskazówką
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Porównanie pomp wody, zdjęcia chyba wszystko przedstawiają, nic nie trzeba mówić.

Niestety co ciekawe, renault w momencie zmiany pompy wody na mniejszą, zmienili chłodnicę wody na miedzianą - w nadziei że to załatwi temat :P
Attachments
WP_20161210_13_20_23_Pro.jpg
Atropos
Forumowicz
Forumowicz

Post by Atropos »

Czyli mniejsza pompa jest z Safrane 2.9 V6, a większa z ...?
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Również z safrane 2.9 V6.
Wydaje mi sie że wcześniej była duża pompa, potem mała pompa i chłodnica miedź.
Atropos
Forumowicz
Forumowicz

Post by Atropos »

Jak w pysk strzelił w Dialogys widać nawet od którego numeru silnika jest zmiana. Na schemacie wyraźnie widać dłuższe łopatki. Ciekawe czy jest dostępna w ogóle starsza pompa.

https://www.catcar.info/renault/?lang=e ... ExQQ%3D%3D

Co ciekawe w Dialogys wszystkie cztery wersje Clio V6 też mają na schematach pompy z długimi łopatkami, ale to chyba, żaden dowód na tezę, iż Clio V6 ma tą wersję pompy. Koniecznie trzeba by zorganizować zdjęcie pompy z Clio V6.
lesiu11
Forumowicz
Forumowicz

Post by lesiu11 »

Odkopuje temat, to w końcu która pompa jest lepsza, którą kupić, kompbinował ktoś w tym temacie? mam Vke z 2000r , na szybach są trzy kropki i 0,
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Nie masz możliwości zmiany - nie są zamienne.
Atropos
Forumowicz
Forumowicz

Post by Atropos »

Ja jednak nie miałem możliwości fizycznego sprawdzenia pompy wody z Clio V6 - może ktoś da radę ogarnąc ten temat?
Post Reply