[2.9 V6 24V] Rozrząd
Blok silnika w zależności od rocznika ma nawiercony różnej średnicy otwór pod pompę. Czy w dialogysie błąd - tego nie wiem.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
- patrys4891
- Forumowicz
- patrys4891
- Forumowicz
Jacek957, długość paska rozrządu nie ma wpływu na prędkość obrotową czegokolwiek oprócz samego paska.
Wielkość koła napędowego pompy będzie miała wpływ na prędkość obrotową pompy, ale to może u tokarza można sie pobawić w wymianę koła napędowego
Wielkość koła napędowego pompy będzie miała wpływ na prędkość obrotową pompy, ale to może u tokarza można sie pobawić w wymianę koła napędowego

Last edited by patrys4891 on 2017-07-19, 14:13, edited 1 time in total.
Też coś napiszę, a co tam 
Pompa jest napędzana paskiem rozrządu, myślę że nieopłacalne zrobienie na zamówienie nowej pompy z mniejszym kołem zębatym.
Natomiast wszyscy piszą o tym że będzie lepsza wydajność na wolnych obrotach, bo będzie - ale nikt nie pisze że taka pompa może się rozpaść przy wysokich obrotach
Generalnie nie warto nic kombinować, zakładać seryjną pompę dobrego producenta - ja założyłem DOLZ'a - natomiast nie polecam Metelli - i szukać gdzie indziej możliwości poprawy chłodzenia silnika.

Pompa jest napędzana paskiem rozrządu, myślę że nieopłacalne zrobienie na zamówienie nowej pompy z mniejszym kołem zębatym.
Natomiast wszyscy piszą o tym że będzie lepsza wydajność na wolnych obrotach, bo będzie - ale nikt nie pisze że taka pompa może się rozpaść przy wysokich obrotach

Generalnie nie warto nic kombinować, zakładać seryjną pompę dobrego producenta - ja założyłem DOLZ'a - natomiast nie polecam Metelli - i szukać gdzie indziej możliwości poprawy chłodzenia silnika.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
- patrys4891
- Forumowicz
Daroot, to sie swietnie składa bo zamówilem Dolza
tylko ciekawi mnie czy faktycznie to pompa czy to zbieg okolicznosci, ale nie chce mi sie wierzyć, zeby to bylo normalne, ze przy takich temperaturach auto mialo sie gotowac na postoju i nikt tego nie przewidzial. Albo faktycznie taki wielki błąd konstrukcyjny? Dziwna sprawa. W peugeocie, lanci czy citroenie tez tak jest?

Ale to żaden błąd - temp się podnosi, wentylatory włączają i schładzają - i tak w kółko.
To duży piec, nic dziwnego żę jest mu ciepło na postoju.
Z tą pompą to dobrą zamówiłeś ? Ja odnosiłem do sklepu
To duży piec, nic dziwnego żę jest mu ciepło na postoju.
Z tą pompą to dobrą zamówiłeś ? Ja odnosiłem do sklepu

- patrys4891
- Forumowicz
Odkąd zrobiłem porządek z ukladem chłodzenia jest tak jak pisze Daroot. Temperatura idzie w górę, wiatraki schładzają i tak w kółko.
Ja wymieniłem chlodnice na używaną, płukałem ją zwykłą wodą, czujnik temperatury sprawdzony że sprawny, zreanimowana wtyczka i zlany cały plyn razem z tym z bloku i zalany nowym prestone. Problemów brak
Tylko ze ja się pozbyłem zbędnego grzejnika oznaczonego 4HP20

Ja wymieniłem chlodnice na używaną, płukałem ją zwykłą wodą, czujnik temperatury sprawdzony że sprawny, zreanimowana wtyczka i zlany cały plyn razem z tym z bloku i zalany nowym prestone. Problemów brak

Tylko ze ja się pozbyłem zbędnego grzejnika oznaczonego 4HP20

Last edited by patrys4891 on 2017-07-19, 20:35, edited 1 time in total.
Można by wstawić chłodnicę oleju, żaden problem. Albo jak iść po bandzie to z termostatem.
http://fmic.pl/podstawki-pod-filtr-fmic ... tatem.html
http://fmic.pl/podstawki-pod-filtr-fmic ... tatem.html
Last edited by Daroot on 2017-07-19, 21:15, edited 1 time in total.