Przyszła mi ostatnio do głowy myśl żeby zrobić (lub kupić jeśli ktoś posiada) drewnianą gałkę zmiany biegów na wzór oryginału I tu prośba do posiadaczy Baccar w manualu o kilka zdjęć i wymiarów żeby pomysł wprowadzić w życie.I jeszcze pytanie do dobrze poinformowanych,z jakiego gatunku drewna były one (te gałki) produkowane?Mam znajomego który lubi prace w drewnie i chętnie by to wykonał jeśli będzie miał te informacje.
miuzik2 wrote:i pomyśleć ,że sprzedałem ją wcześniej za 400 z pzesyłką
Udało mi się utargować sporą sumkę z ceny wyjściowej,tak że skandalu nie było tym bardziej że kolega dołożył "w cenie" skórę z tylnej kanapy Baccary w "moim kolorze"
No i modyfikacji ciąg dalszy Pomalutku przystąpiliśmy do rozbiórki zakupionej Baccary.W moim przypadku na pierwszy ogień poszła gałka zmiany biegów.Z wyjęciem drążka problemów nie było ale sama gałka stawiła niespodziewanie silny opór I w tym miejscu muszę podziękować kolegom Red i Andrew za wskazówki i zdjęcia.Red miałeś rację ta szelma była przyklejona drążka i zupełnie odmówiła współpracy,lecz po zastosowaniu pewnego triku udało mi się ją zdemontować i oszlifować popękany lakier.No i oczywiście popsułem "trochę" ten plastik do którego mocujemy mieszek ale da się naprawić
Attachments
Last edited by Jacek957 on 2017-07-13, 18:48, edited 1 time in total.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
No i gałka gotowa do lakierowania Red jak już wiadomo jak ją zdjąć to jest to to proste.Umocowałem drążek w imadle "podkręciłem" dwoma śrubami żeby wytworzyć małe naprężenie (tak żeby drewna nie uszkodzić) i podgrzałem lewarek opalarką.Pręt lewarka oddał ciepło na klej i delikatnie można ją zdjąć.Potem trzeba zrobić pręt na wymiar otworu w gałce i na tokarni na wolnych obrotach zeszlifować stary lakier potem polerka lakierowanie i gotowe.Zresztą znając Ciebie wymyślisz pewnie prostszy sposób Tylko nie wiem jakiego lakieru użyć,a warstwa była gruba
Oryginalna gałka wysłana do profesjonalisty Będzie kosztowało ale ma być pięknie
Ale zrobiłem "podróbę" Poszukuję kogoś z frezareczką numeryczną w celu zrobienia na główce miejsca pod znaczek reno najlepiej ze srebra (jeszcze takowego nie posiadam).Chcę go umieścić w gałce i potem polakierować