Jakie wycieraczki polecacie?

Wszystko co wiąże się z kosztami i utrzymaniem pojazdu.

Moderators: SURU, Moderator

Slim17
Forumowicz
Forumowicz

Post by Slim17 »

Ja wole nie przepłacać, i tak wycieraczki zmieniam raz do roku, a wydawać 100zł a 40zł to jest różnica ;) 7 lat wycieraczki? Nieźle ;)
Lukasz737
Forumowicz
Forumowicz

Post by Lukasz737 »

Poważnie. Jak ktoś nie wierzy mogę nakręcić filmik. Ciągle wręcz idealnie zbierają tylko trochę głośne były przy powrocie z pozycji maksymalnie wyciągniętej. Różnica w cenie ogromna skoro Alca 12x2 = 24 a valeo 120 na przód.
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Lukasz737 wrote:Ja szczerze odradzam wycieraczki firmy Alca. Miałem z tyłu, zesztywniała i zaczęła przeskakiwać. Wykonanie takie se. Valeo z 2008 roku nadal ładnie zbierają... kupić raz a dobrze.
Nie ma takiej możliwości.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
Slim17
Forumowicz
Forumowicz

Post by Slim17 »

Lukasz737 wrote:Ja szczerze odradzam wycieraczki firmy Alca. Miałem z tyłu, zesztywniała i zaczęła przeskakiwać. Wykonanie takie se. Valeo z 2008 roku nadal ładnie zbierają... kupić raz a dobrze.
Ja odradzam używania jednych wycieraczek przez 7 lat, nie ma opcji, że guma po 7 latach nadal będzie miała takie właściwości jak nowa ;) Tył jeszcze można przeboleć, natomiast przód - widoczność ma bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo, więc lepiej zmieniać zawczasu
Lukasz737
Forumowicz
Forumowicz

Post by Lukasz737 »

Daroot, ogólnie głupie spieranie o jakiejś wycieraczki ale zaczynam wierzyć że nic nie dorówna oryginałowi. Po kupnie wycieraczek Hella po 15 złotych za sztukę wolę kupić coś firmy na której się nie zawiodłem. Nie chcę na razie eksperymentować z wycieraczkami bo nie są to jakieś kosmiczne pieniądze a wiem ze starcza na długi czas. Jeżdże ciężarówką Scania od nowości. Przejechane mam 370 tys km przez ponad dwa lata i nadal nie zostawiają smug. Skoro valeo to to samo co oryginał to utwierdza mnie to w moim przekonaniu. Wycieraczki które wymieniłem posiadają znacznik zużycia. Wskazywał on ze są zużyte a wycieraczki zbierały jak te nowe takie same. Tyle że nowe są cichsze. Tak zbędny wydatek pieniędzy a na bezpieczeństwie nie oszczędzam. Temat taki trochę hejterski bo wiadomo ze kto co ma tego lepsze :) Pokój i miłość :) Sorry za interpunkcję - nie chciało mi się.
Lukasz737
Forumowicz
Forumowicz

Post by Lukasz737 »

Po 1,5 roku nowe wycieraczki Valeo za kupę kasy zdechły a raczej ich gumki. Gumki zrobiły się białe i oderwały się do wycieraczek a były mało używane. Typowe postarzenie produktu. Wymieniłem jedną gumkę a drugą założyłem Valeo kilkuletnią która idealnie zbiera :) Co zauważyłem sama konstrukcja gumki w nowych wycieraczkach Valeo jest inna. Stare Valeo mają więcej listków gumy po bokach samego pióra wycieraczki. Tak jak Daroot pisał Valeo jeśli chodzi o wycieraczki to SHIT. Po prostu jak dawniej robili rzeczy to wytrzymywały naście lat teraz maks do końca gwarancji.
Daroot
Forumowicz
Forumowicz

Post by Daroot »

Alca, wytrzymają tyle samo a kosztują 12zł
Last edited by Daroot on 2017-08-28, 12:45, edited 1 time in total.
Bywa że nie jestem szczery. Czasem zwyczajnie kłamię. Jestem próżny, pazerny, dbam tylko o swoje cztery litery. Bywam małostkowy, cyniczny i bezduszny - osądzam bez litości, bez serca i miłości
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

Polgum
Lukasz737
Forumowicz
Forumowicz

Post by Lukasz737 »

Gumki ze starych Valeo wyglądają jak te http://alca.com.pl/alca-economy-gumki/1 ... dnica.html więc pewnie wymienię na te.
pemek
Forumowicz
Forumowicz

Post by pemek »

Ja również polecam wycieraczki firmy Alca, super zbierają, wytrzymałość tez ok i cena atrakcyjna :cwaniak:
michalkrk
Forumowicz
Forumowicz

Post by michalkrk »

Również używałem wycieraczek firmy Alca (wtedy były po 9 zł za sztukę). Sprawdzały się świetnie i wystarczały na długo.
jazzzy
Forumowicz
Forumowicz

Post by jazzzy »

Ja preferuje polskiego Motguma albo Uniteca 7 listkowego (ale już ciężko go dostać)

Image

na śnieg i lód dobrze by się sprawdziły silikonowe ale aktualnie chyba na rynku nie już takich pełnych, są wyłącznie pseudo domieszki
Last edited by jazzzy on 2017-08-30, 09:06, edited 1 time in total.
Post Reply