Wymiana Climatronic na zwykłe pokrętła

Sprawy związane z elektryką, schematy itp.

Moderators: SURU, Moderator

Tomkat
Forumowicz
Forumowicz

Post by Tomkat »

@patrys
Zasyfiony parownik klimy, rozumiem, że nie ma się co spodziewać, że wyczyścili go przy nabijaniu klimatyzacji ?

Co do zamkniętego obiegu to masz na myśli zapchanie kanałów, czy coś w tym stylu ?

@Jacek
A jak się to objawia ?
Tomkat
Forumowicz
Forumowicz

Post by Tomkat »

Czy tak musi wyglądać opercja czyszczenia parownika, czy są szybsze i łatwiejsze sposoby ? :)

https://lh5.googleusercontent.com/-HyOP ... G_2170.JPG
Last edited by Tomkat on 2017-10-13, 15:26, edited 1 time in total.
Jacek957
Forumowicz
Forumowicz

Post by Jacek957 »

Strumień powietrza tłoczony przez wentylator zamiast do kratek wentylacyjnych i kabiny trafia w "próżnię" :kwasny:
Tomkat
Forumowicz
Forumowicz

Post by Tomkat »

@Jacek
Ogólnie na dumchanie nie narzekam. Na twarz dmucha, na nogi leci. Tylko jak leci na nogi i szybę to na podszybiu czuć, że dmucha tylko środkiem. Ale jak wezmę przycisk, że tylko na szybę to dmucha elegancko. Tylko wkurza mnie, że się AC włącza :/

Miałęm się brać za sprawdzanie odpływów, ale polałem wodę z wiadra na szybę i widać, że woda uchodzi przy nadkolach. Także chyba nie ma sensu tam zaglądać.
Last edited by Tomkat on 2017-10-13, 17:10, edited 1 time in total.
wojtas80
Forumowicz
Forumowicz

Post by wojtas80 »

Przy nadmuchu na szybę zawsze się AC włącza. Chodzi o to, aby najszybciej osuszyć powierzchnię. Fizyka nic więcej. ;)
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

Tomkat, przy nabijaniu klimy praktycznie nie ma szans żeby wyczyścili.
Owszem mogą mówić że odgrzybili, ozonowali, czyścili i odkażali pianką, ultradźwiękami czy jakie tam jeszcze patenty są. I to wszystko może być prawda.
Natomiast na zalepiony kurzem, brudem itp parownik to nie pomaga. Fizycznie trzeba tam zdjąć ten brud i tyle.

Tą fotę co wrzuciłeś, to owszem można tak.
Ja zdjąłem schowek przed kolanami pasażera, wyjąłem wiatrak (nie pamiętam czy czytnik od nawi tez musiałem zdjąć) i przez dziurę po wiatraku czyściłem parownik.

Z obiegiem zamkniętym to chodziło mi o tą funkcję, która powoduje że powietrze nie jest zaciągane z zewnątrz a ze środka.
Przy takim ustawieniu po dłuższym czasie będą parowały szyby zawsze nawet w nowym samochodzie.
Powiązana z tym myśl, to uszkodzony silniczek, lub klapka zatrzaśnięta (bo coś się zepsuło).
Najłatwiej to sprawdzić czy zapachy z zewnątrz są zaciągane do środka. Typu jakiś wstrętny palacz stoi przed samochodem czy w środku też śmierdzi palaczem :hyhy:
Last edited by patrys4891 on 2017-10-16, 11:35, edited 3 times in total.
SURU
Forumowicz
Forumowicz

Post by SURU »

Jak patrys pisze. Zwalamy co możemy i łamanie ręki ... odkurzacz , zmywacz do hamulców i czyścimy . Da się tak doprowadzić do normalności .
You Brought Two Too Many .
Tomkat
Forumowicz
Forumowicz

Post by Tomkat »

Sam schowek i wiatrak to jeszcze można się połakomić :)
Lukasz737
Forumowicz
Forumowicz

Post by Lukasz737 »

mi na najdłuższy czas pomogło odgrzybianie przy pomocy ultradźwięków, które robił mi Henry - dał podwójną dawkę i na 6 miechów był spokój. Próbowałem usunąć ten syf z parownika, odkurzaczem, myjką parową, tornadorem pod lekkim ciśnieniem, różnymi piankami i środkami do odgrzybiania a ciąglę tam na pewno wiadro syfu jest nie tylko na parowniku ale i w rurach wentylacji.
patrys4891
Forumowicz
Forumowicz

Post by patrys4891 »

Przed czyszczeniem te wszystkie odgrzybiania też mi starczały na pół roku.
Teraz i po roku nic nie śmierdzi :D
Post Reply